poniedziałek, 29 października 2012

Winna szarlotka z budyniem



" Szarlotkę z budyniem na pewno dobrze znacie, ale tym razem jest ona trochę w innej wersji smakowej. Budyń gotowany jest nie na mleku, lecz na białym winie i soku jabłkowym. 
Wino nie jest jakoś szczególnie wyczuwalne, jednak pozostawia taki ciekawy posmak. Wszystkie smaki dobrze się razem komponują i taka winna szarlotka smakuje naprawdę dobrze. "


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:
  • 1 szkl. białego wina półsłodkiego
  • 1 szkl. soku jabłkowego
  • 100 g cukru (dałam 50 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Pozostałe:
  • ok. 700 g jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół, jedną część zawinąć w folię, włożyć do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować i przełożyć do foremki 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Sok i wino połączyć, odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem. Budynie rozmieszać z pozostawionym płynie, wlać do wrzącego płynu i mieszając gotować do zgęstnienia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na ciasto, na to wyłożyć ugotowany budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut w 190 st. 

/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/

24 komentarze:

Majana pisze...

Słyszałam o tej szarlotce,ale nigdy nie robiłam. Pięknie u Ciebie wygląda.
Pozdrawiam ciepło:)

pieczarka mySia pisze...

ale wspaniale ciacho! :) Ty to zawsze nam cos pysznego przygotujesz :)

Ola pisze...

szarlotka jest dobra ZAWSZE :)

Madzialena pisze...

Bardzo ciekawy pomysł z tym budyniem, chętnie spróbowałabym go samego jak i w tej szarlotce :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Fajny pomysł:) Uwielbiam szarlotke z budyniem, a ta wersja to taki mercedes:) pozdrawiam

Justin&Dorothy pisze...

Piekna :)

Samantha pisze...

Piękna jak zwykle wszystkie Twoje ciasta, ale smak to musi być rewelacyjny, wygląda przepysznie :)

Antenka pisze...

taką szarlotkę, to ja mogę jeśc 7 dni w tygodniu! przecudna

Anula pisze...

Fajna odmiana szarlotki, coś innego ale też pysznego.

Kamila pisze...

Bajecznie wygląda!

Basia pisze...

Piekę szarlotkę z trochę podobnego przepisu, ale bez wina :-)
Twoja wygląda baaardzo apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie!

Basia

ANECZQ1987 pisze...

To wino brzmi interesująco w tym przepisie.

Jabłka mam więc chyba będzie u mnie w najbliższych dniach...

Magda111 pisze...

wspaniała...

Aciri pisze...

Super pomysł z tym winem. Bardzo ładnie wygląda!

Jedz Taniej pisze...

Jestem w budyniowym szoku, że można coś takiego zrobić :O Na pewno wypróbuję!

Olciaky vel Olcik pisze...

mm... ciekawe smaki;)

Kaś pisze...

rewelacyjny pomysł z tym winem i sokiem jabłkowym. musi mieć obłędny aromat

aga pisze...

Dziękuję za wszystkie miłe słowa:)
Pozdrawiam ciepło:)

bartoldzik pisze...

Wygląda bardzo apetycznie...

Asiek pisze...

Super ta szarlotka! Takiej jeszcze nie jadłam:)
Pozdrawiam:)

Evitaa pisze...

Znam budyń gotowany na soku, ale na winie zupełnie nie. Świetny patent! Na pewno pyszne to wszystko :).

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda mega-apetycznie...:)!

Patrycja pisze...

Lubię wilgotne ciasta, takie jak Twoja szarlotka!

nikol pisze...

mmm to musi być pyszne!

Prześlij komentarz