poniedziałek, 26 listopada 2012

Jabłkowe ciasto z suszonymi morelami




" Cudownie wilgotne ciasto dzięki dodatkowi tartych jabłek. Z delikatną cytrynową nutą i słodyczą suszonych moreli. Ciasto, które można łatwo i szybko przygotować na jesienno - zimowy podwieczorek do gorącej herbaty. A tak naprawdę, to można je upiec zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota."


Składniki:


  • 1/2 kg jabłek
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g suszonych moreli
  • sok i skórka z 1 cytryny

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Morele pokroić na małe kawałki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny, morele, jajka i tarte jabłka.Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 st. C.
Jeszcze gorące ciasto posmarować podgrzaną konfiturą z moreli, lub gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.

/Przepis z książki "Kuchnia Polska" Małgorzata Caprari z moimi niewielkimi zmianami/

27 komentarze:

Paulina Romankiewicz pisze...

przepis wydaje się prosty, a ciasto wygląda genialnie :) czego chcieć więcej ? :)

Antenka pisze...

to ja poproszę kawałek tego boskiego ciacha:)!

Anula pisze...

Bardzo fajny przepis, zapisuje!

montka pisze...

Hej, wybrałam Twój blog do zabawy Liebster Award, szczegóły tutaj http://cukierenka.blogspot.ie/2012/11/piernikowe-latte-i-liebster-award.html miłej zabawy

pieczarka mySia pisze...

Bardzo ciekawy przepis :)

zapraszam do zabawy:
http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/11/UWAGA-Konkurs-z-produktami-formy-SyS.html

ugotujmyto.pl pisze...

Jak nic... porywam kawałek...:)!

MartynCia ^^ pisze...

ładnie wyglądają te morelki w cieście ;)
takie sympatyczne wydaje się to ciacho^^

www.lavanna.pl pisze...

Musi być pyszne :-)

Justyna Bąk pisze...

proste i pyszne :)

Majana pisze...

Wspaniale wygląda! Bardzo smacznie.

Mała kuchareczka pisze...

Jakie lekke :) Zapisuję przepis

Justyna Bąk pisze...

Witam! Nominowałam Twój blog do Liebster Blog :) Zapraszam do siebie po szczegóły. Miłej zabawy! ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com

shiraja pisze...

to ciacho to taki jesienny uśmiech :)
Spróbuję :)

aga i kaja pisze...

Potwierdza się, że proste rzeczy wychodzą i wyglądają najlepiej :-)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Śwqiwtne ciasto, takie szybkie i smakowite:) pozdrawiam

Angie pisze...

Przepysznie wygląda!

ralpheek pisze...

zapraszam do zabawy:
http://old-white-table.blogspot.com/2012/11/o-wyroznieniu-liebster-blog.html

Nemi pisze...

Już czuję, że stanie się jednym z moich ulubionych:)

piegusek1976 pisze...

uwielbiam takie wilgotne ciasta:) uściski

gin pisze...

Ma cudowną fakturę, a te słoneczne morelki są po prostu zachwycające :)

Puszek pisze...

A co z jajkami ?

aga pisze...

Puszek - dziękuję za uwagę:) już poprawiłam, trzeba je dodać do mąki razem z innymi składnikami i wszystko razem zmiksować. Pozdrawiam:)

justynajoanna pisze...

Zrobiłam, dobrze się przechowuje, ale bez szału...

Patrycja pisze...

Bardzo lubię cytrusową nutę w cieście

Anonimowy pisze...

Super ciasto. Zmodyfikowałem je, dodając figi, śliwki i rodzynki - wyszedł wspaniały keks.

Anonimowy pisze...

A co z cukrem? Dodajemy razem do reszty suchych skłądników?

KamaMilka pisze...

Cudowne! Nigdy nie piekłam ciasta bez tłuszczu, więc sceptycznie podeszłam do tego wypieku (myślałam, że to błąd w przepisie), ale jestem pozytywnie zaskoczona. Ciasto jest proste, szybkie, pyszne i wilgotne.

Prześlij komentarz