poniedziałek, 5 listopada 2012

Pizza z szynką parmeńską, oliwkami, pomidorami i mozzarellą



" Co jakiś czas lubię pozwolić sobie na tego typu "fast foodowe" jedzonko, ale raczej tylko w wersji domowej. Przygotowanie takiej pizzy nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo wysiłku, a efekt jest naprawdę bardzo smaczny. "

 
Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (dałam oregano i bazylię)
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 50 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • szczypta cukru

Sos pomidorowy:
  • 4-6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła (oregano, bazylia)
  • sól, pieprz 
  • ok. 1 łyżeczki cukru

Dodatki:
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • mozzarella
  • pomidory
  • czarne oliwki
  • mała cebula

Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zioła. Do większego kubka lub innego naczynia pokruszyć drożdże, dodać cukier, wlać wodę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i wymieszać najpierw łyżką, a potem zagniatać ręką kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie podwoiło objętość w ciągu ok. 20-30 minut). W czasie, kiedy ciasto rośnie należy przygotować sos i dodatki. 

Przygotować sos: Do przecieru pomidorowego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, cukier. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać.

Przygotować dodatki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Można ją też dodatkowo posolić i odstawić na kilka minut, wtedy cebula zmięknie i nie będzie surowa. Pomidory pokroić na nieduże cząstki, szynkę parmeńską pokroić w paseczki, oliwki na połówki. Mozzarellę porwać w palcach na małe kawałeczki lub pokroić nożem, ser żółty zetrzeć na tarce.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia (lub blaszce) uformować dwie pizze o średnicy 30 cm. Ciasto posmarować sosem, położyć cebulę, szynkę, pomidory, oliwki. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż brzegi będą rumiane.

/Przepis na ciasto pochodzi z tej strony./

30 komentarze:

Majana pisze...

Pyszna pizza!:)

Kamila pisze...

Idealna!

Karmel-itka. pisze...

jak dawno nie jadłam pizzy!
pyszności..

Patyska pisze...

Łomatko, Aga, litości, ależ cudo! :))

Iwona [Escapade Gourmande] pisze...

Pyszności!

pasjonatka pisze...

ale mi narobilas smaka ;)

Antenka pisze...

udała ci się:)
smakowita tak, że wzięłabym się za nią na śniadanko;)

KucharzyTrzech pisze...

Oj , alez samkowicie wygląda!

Maggie pisze...

Taki fast food to ja rozumiem!

magda k. pisze...

rewelacyjne dzieło :)

Danusia pisze...

zdecydowanie, jak fast food to tylko domowy :)
przepyszna pizza :)

pieczarka mySia pisze...

Wow, Aguś! :) Twoje pizza jest boska, uwielbiam takie, aż mi smaka narobiłaś :)

Buziaki ;*

aga pisze...

Dziękuję i pozdrawiam:)
Myślę, że narobiłam Wam troszkę apetytu, co?:)

Anonimowy pisze...

bene bene .... meravigliosa , delizioso ! :) PYCHA ...

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Ja też do ciasta zawsze dodaję ziła, ciasto jest o niebo lepsze:) ....podobnie jak domowa pizza od kupnej:) ...a Twoje ddodatki wywołały umnie zwiększoną pracę slinianek:)

Wiewióra pisze...

piękna słoneczna fota a pizza na 100% pyszna!

MartynCia ^^ pisze...

na grubym cieście ;) i dużo składników, to ja zamawiam jedną na wynos! ;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Pyszna! Zamawiam:)

Beatrice pisze...

Pyszna, absolutnie pyszna!

flowerek pisze...

Takze czasami lubie przygotowac sobie domowa pizze. Twoja wyglada przesmacznie z tymi dodatkami.

Kaś pisze...

wyśmienite dodatki!

Puszek pisze...

Dzieci stwierdziły , że lepsza niż z pizzerii i wiadomo co się je

Asia pisze...

Pyszności! My z córeczkami też co jakiś czas robimy taką naszą pizzę, a raczej cztery małe i każdy nakłada to, co lubi ;-)

Ervisha pisze...

Wyszła Ci wspaniała :D

Nemi pisze...

Wyjątkowa:)

bartoldzik pisze...

Pysznie, aż ślinka cieknie ;-)

aga pisze...

Dziękuję:)

Anonimowy pisze...

1/2 łyżki cukru
szczypta cukru

mam pytanie gdzie jest błąd ? :)domyślam się że gdzieś am zamiast cukru ma być sól, pół łyżki soli czy szczypta soli :)

Pozdrawiam Kasia

aga pisze...

Kasia - no tak, to może trochę mylić. Ogólnie chodzi o to, że 1/2 łyżki idzie do suchych składników, a szczypta do drożdży z wodą, ale to w ogóle nie jest konieczne, gdyż robiłam bez tej "szczypty" i ciasto tak samo dobrze wychodzi. ilość soli jest podana dobrze - 1 łyżeczka.
Pozdrawiam:)

Patrycja pisze...

O! Już wiem, co przygotuję w tym tygodniu. Pizza wygląda przepysznie, kolorowa i radosna!

Prześlij komentarz