czwartek, 8 listopada 2012

Marchewkowe ciasto
z kremem serowo-śmietanowym



" To ciasto marchewkowe już tutaj gościło, ale tym razem trochę je odmieniłam. Ciasto upiekłam z połowy składników, a na wierzch dałam serowo-śmietanowy krem. Ta wersja marchewkowego ciasta jest taka bardziej elegancka i spokojnie można ją zaserwować gościom. Aromatyczne ciasto marchewkowe fajnie komponuje się z kremem, który jest delikatnie kwaskowy za sprawą serka. Całość smakuje naprawdę pycha:) "


Składniki:

Ciasto marchewkowe:
  • 132 g mąki pszennej
  • 30 g jasnego cukru muscovado (dałam ciemny)
  • 30 g zwykłego cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 75 ml oleju
  • 55 ml. soku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 105 g startej marchewki
  • skórka z 1 dużej pomarańczy

Krem serowo-śmietanowy:
  • 300 g sera mielonego z wiaderka
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ok. 1 1/2 łyżeczki żelatyny

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem). Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce umieścić cukier, olej, sok, jajka i rozmieszać. Dodać marchewkę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową i przesiać do mokrych składników. Całość wymieszać krótko łyżką, do połączenia się składników. Przelać do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 minut. 

Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ser zmiksować, żeby był gładki. Dodać ser do ubitej śmietany, zmiksować. Wlać żelatynę i ponownie całość zmiksować. 

Wierzch ciasta delikatnie skroić, aby było równe, jeżeli w ogóle jest taka potrzeba. Krem rozsmarować na marchewkowym cieście, wstawić do lodówki, aby krem lekko stężał.

/Przepis na ciasto marchewkowe stąd, z moimi zmianami. Przepis na krem, własny./

28 komentarze:

Kasia pisze...

Wygląda obłędnie :) MNIAM! chyba je zrobię, bo nie mogę przestać o nim myśleć :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Zazdroszczę każdej osobie, która potrafi upiec ciasto marchewkowe!

majka pisze...

Wyglada jak przykryte sniegowa kolderka :) Wspaniale ciacho Agus :))

Veggie pisze...

wiele ciast marchewkowych już widziałam, ale nigdy z takim kremem, musi pysznie smakować :-)

Majana pisze...

Świetne! Uwielbiam marchewkowe :)

Maggie pisze...

Wyglada swietnie! Serkowe kremy doskonale pasuja do marchewkowych ciast.

pasjonatka pisze...

idealne ;)

basinepichcenie pisze...

Cudowna prezencja, a smak - pewnie niebo w gębie.

pieczarka mySia pisze...

Bardzo lubie marchewkowe ciacha :)

Antenka pisze...

pyszne marchewkowe ciasto pokryte niebiańską chmurką:D
mmmmmmmmmm pycha
rozmarzyłam się:)

Basia pisze...

Smaki połączone idealnie :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

deserowo pisze...

Pięknie się prezentuje :)

Wiewióra pisze...

boskie po prostu!!!

wiosenka27 pisze...

Wygląda fenoemenalnie:)

MartynCia ^^ pisze...

piękne! krem na górze wygląda jak biały puch ;)

ankawell pisze...

bardzo lubię marchewkowe ciasta , ale tą obfitością kremu mnie ujęłaś :)

aga pisze...

Widzę, że marchewkowe ciacho ma wielu zwolenników:)
Bardzo wszystkim dziękuję za tyle serdecznych słów, zawsze miło się je czyta:)

Madleine pisze...

Wyglada przepieknie!!!!!

Avelina pisze...

Bardzo apetyczne :)

agnes pisze...

mmmm pychotaaaa :) serek na wierzchu wyglada wspaniale!! musze sprobowac:)

Anula pisze...

Ale wspaniały dodatek do ciasta marchewkowego. Prezentuje sie świetnie.

Marta pisze...

jaki ten krem puszysty, marchwiowe to mój numer jeden .. Twoje wygląda bardzo smakowicie :)

Anonimowy pisze...

zaglądam w komentarze,żeby sprawdzić czy warto wypróbować przepis a tu tylko paplanina o tym jak wygląda zdjęcie.....?!

dorota20w pisze...

mniam
pysznie!

gin pisze...

Wygląda wspaniale w tej kremowej czapie :)

MałgosiaZ pisze...

kolejnym razem moja droga zrobię Twoje ciasto :))

Anonimowy pisze...

A czy mogłabym prosić o podanie proporcji szklankowych?
132g mąki to ile w szklance będzie? Czy ta waga tych produktów musi być idealna?
I jeszcze jedno pytanie... czy ten brązowy cukier jest konieczny?

Anonimowy pisze...

czy ktoś to ciasto w końcu upiekł? jak wyszło? czy warto? nie interesują mnie uprzejmości i wymuszane czy nie grzeczności zaprzyjaźnionych blogerek tylko konkretne wskazówki.

Prześlij komentarz