czwartek, 22 listopada 2012

Kakaowa rolada z kremem bananowym



" Banany i czekolada to jedno z moich lubianych połaczeń smakowych. W tej roladzie taki duet sprawdził się również znakomicie. Krem na bazie jogurtu i bananów jest naprawdę bardzo dobry. Ma wyczuwalny smak bananów, ale nie jest mdły, gdyż zarówno jogurt i cytryna sprawiają, że ma lekko kwaskowy posmak. Dodatek gorzkiej czekolady wpasowuje się tutaj idealnie. Przyznam nie skromnie, że rolada jest naprawdę pyszna. Polecam:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jogurtowo-bananowy:
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżka cukru (lub do smaku)
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • gorzka czekolada

Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić stopniowo dosypując cukier na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać żółtka. Wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. z termoobiegiem i piec ok. 10-12 minut. 

Wyjąć z piekarnika i przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Ja zawsze zwijam ciasto przy dłuższym boku, wtedy rolada jest dłuższa, jednak o mniejszej średnicy. Jeśli natomiast ciasto będzie zwinięte wzdłuż krótszego boku wówczas rolada będzie krótsza, ale będzie miała większą średnicę. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, cukier, skórkę, sok cytrynowy do smaku. Całość zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i jak przestygnie dodać do kremu bananowego, zmiksować. Śmietankę ubić, dodać do kremu, wymieszać. Odstawić do lodówki, aby krem lekko stężał. 

Wystudzony biszkopt rozwinąć. Odłożyć kilka łyżek kremu, a pozostały rozsmarować na biszkopcie zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało. Delikatnie zwinąć biszkopt, pozostałym kremem posmarować wierzch i boki rolady. Czekoladę zetrzeć drobno na tarce, posypać roladę. Wstawić do lodówki.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/

35 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Ale się pięknie prezentuje! Krem jest idealny. :)

Kamila pisze...

Idealna, pyszne połączenie!

ilovebake.pl pisze...

Wspaniale wyszła :)

Anula pisze...

Ale ładna wyszła, i te banany hmmm

pieczarka mySia pisze...

CUDNA ROLADKA :)

Zapraszam do zabawy, zostałaś nominowana! :)
http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/11/Nominacja-do-Liebster-blog-award-2012-i-pytania.html

pasjonatka pisze...

choc nie lubie rolad to ta wyglada pysznie ;)

Antenka pisze...

zachwycająca!:)
już ci pisałam, że kocham tu wpadać i podziwiać twoje wypieki?
dodam kolejny raz, istne cuda wychodzą spod twojej ręki!:)

Basia pisze...

Rolada wygląda baardzo apetycznie i mega aromatycznie, niemal czuję zapach przez monitor :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Magma pisze...

świetny przepis, wygląda bosko ta rolada:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Właśnie tego mi brakuje do porannej kawy! Piękna:)

Ela.M pisze...

Często robię rolady ale z kremem bananowym jeszcze nie próbowałam :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Banany - czekolada, banany - nutella ....oj to są cudowne połaczenia:). Pięknie prezentuje się ta rolada .... porywam kawałek:)

Gosiaczek pisze...

ciasto wygląda przepysznie ale ja zapisuję przede wszystkim przepis na krem!!! Uwielbiam takie smaki!!

Evitaa pisze...

Krem pyszny, lekki, całość wygląda idealnie :)

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda idealnie :)!

kruszyna pisze...

Zapisuję przepis! To będzie pierwsza rolada jaką zrobię :))

Majana pisze...

Przepiękna rolada!:)

Nemi pisze...

Twoje zdjęcia są zachwycające:)

Karmel-itka. pisze...

wygląda oszałamiająco!
ach, aż ślinotoku się nabawiłam..
wystrzałowa :]

kuchennefascynacje pisze...

Wierze na słowo bo i pysznie wygląda :)Idealna rolada.

Patrycja pisze...

Bardzo smakowicie!

aga pisze...

Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję za te miłe słowa:)
Pozdrawiam cieplutko:)

Ola pisze...

rolady mnie przerażają, a kupne powoli zaczynają odpychać przez tę swoją sztuczną słodycz... muszę się chyba przełamać, uda się!

MartynCia ^^ pisze...

czekolada plus banan - rozpusta dla podniebienia ;)

Jedynka pisze...

wyglada pysznie, koniecznie wyprobuje:)
PS. Milo mi poinformowac, ze nominowalam Twojego bloga do Liebster blog. Po wiecej informacji zapraszam do mnie: http://jedynkagotuje.blogspot.no/2012/11/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam i zycze miej zabawy!

aga pisze...

Ola - na pewno się uda, rolady to nic strasznego i jak zrobisz swoją pierwszą to już nigdy nie sięgniesz po kupne:)
Pieczarka Mysia, Jedynka - dziękuje za nominacje:)

Smakowity Zakątek Sieci pisze...

Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

Anonimowy pisze...

Witaj. chciałam zaprosić cię do zabawy Libster Blog awards! pytania znajdziesz na moim blogu: www.przepisymajki.bloog.pl Pozdrawiam serdecznie Majka

Ervisha pisze...

Każda Twoja rolada jest coraz bardziej wspaniała ;D

Kora Cynamonu pisze...

Ależ smakowicie wygląda!! Aż chce się człowiek wgryźć w monitor:)

Anonimowy pisze...

A ja mam pytanie, bo masa jakaś rzadka mi wyszła a zrobiłam wedle przepisu, jest w lodówce od 0,5h, musi być tam dłużej żeby się stężała?

aga pisze...

Anonimowy - dokładnie to nie wiem ile czasu powinna gęstnieć, bo ja ją wstawiłam do lodówki zajęłam się czymś innym i zapomniałam. Przypomniałam sobie gdzieś po godzinie, półtorej, a wtedy była już taka gęsta. Jeżeli nadal jest rzadka, to dodaj jeszcze z 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie, zmiksuj, a wtedy powinna stężeć szybciej.

Anonimowy pisze...

Witam :-). Jak Pani myśli ? Czy dobrym pomysłem by było włożenie całego banana do środka ? Tak żeby 'oczko' powstało na środku rolady ? Rolada nie rozleci mi się ? :-). Pozdrawiam !

Paulina Kowalczyk pisze...

Trzeba będzie wypróbować przepis. I to obowiązkowo! :)

Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)

Doanh Doanh pisze...

eva air hcm
hang ve may bay korean
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu tiền
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu tiền
vé máy bay đi canada bao nhiêu tiền

Prześlij komentarz