czwartek, 22 listopada 2012

Kakaowa rolada z kremem bananowym



" Banany i czekolada to jedno z moich lubianych połaczeń smakowych. W tej roladzie taki duet sprawdził się również znakomicie. Krem na bazie jogurtu i bananów jest naprawdę bardzo dobry. Ma wyczuwalny smak bananów, ale nie jest mdły, gdyż zarówno jogurt i cytryna sprawiają, że ma lekko kwaskowy posmak. Dodatek gorzkiej czekolady wpasowuje się tutaj idealnie. Przyznam nie skromnie, że rolada jest naprawdę pyszna. Polecam:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jogurtowo-bananowy:
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżka cukru (lub do smaku)
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • gorzka czekolada

Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić stopniowo dosypując cukier na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać żółtka. Wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. z termoobiegiem i piec ok. 10-12 minut. 

Wyjąć z piekarnika i przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Ja zawsze zwijam ciasto przy dłuższym boku, wtedy rolada jest dłuższa, jednak o mniejszej średnicy. Jeśli natomiast ciasto będzie zwinięte wzdłuż krótszego boku wówczas rolada będzie krótsza, ale będzie miała większą średnicę. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, cukier, skórkę, sok cytrynowy do smaku. Całość zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i jak przestygnie dodać do kremu bananowego, zmiksować. Śmietankę ubić, dodać do kremu, wymieszać. Odstawić do lodówki, aby krem lekko stężał. 

Wystudzony biszkopt rozwinąć. Odłożyć kilka łyżek kremu, a pozostały rozsmarować na biszkopcie zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało. Delikatnie zwinąć biszkopt, pozostałym kremem posmarować wierzch i boki rolady. Czekoladę zetrzeć drobno na tarce, posypać roladę. Wstawić do lodówki.

/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/

34 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Ale się pięknie prezentuje! Krem jest idealny. :)

Kamila pisze...

Idealna, pyszne połączenie!

ilovebake.pl pisze...

Wspaniale wyszła :)

Anula pisze...

Ale ładna wyszła, i te banany hmmm

pieczarka mySia pisze...

CUDNA ROLADKA :)

Zapraszam do zabawy, zostałaś nominowana! :)
http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/11/Nominacja-do-Liebster-blog-award-2012-i-pytania.html

pasjonatka pisze...

choc nie lubie rolad to ta wyglada pysznie ;)

Antenka pisze...

zachwycająca!:)
już ci pisałam, że kocham tu wpadać i podziwiać twoje wypieki?
dodam kolejny raz, istne cuda wychodzą spod twojej ręki!:)

Basia pisze...

Rolada wygląda baardzo apetycznie i mega aromatycznie, niemal czuję zapach przez monitor :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Magma pisze...

świetny przepis, wygląda bosko ta rolada:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Właśnie tego mi brakuje do porannej kawy! Piękna:)

Ela.M pisze...

Często robię rolady ale z kremem bananowym jeszcze nie próbowałam :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Banany - czekolada, banany - nutella ....oj to są cudowne połaczenia:). Pięknie prezentuje się ta rolada .... porywam kawałek:)

Gosiaczek pisze...

ciasto wygląda przepysznie ale ja zapisuję przede wszystkim przepis na krem!!! Uwielbiam takie smaki!!

Evitaa pisze...

Krem pyszny, lekki, całość wygląda idealnie :)

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda idealnie :)!

kruszyna pisze...

Zapisuję przepis! To będzie pierwsza rolada jaką zrobię :))

Majana pisze...

Przepiękna rolada!:)

Nemi pisze...

Twoje zdjęcia są zachwycające:)

Karmel-itka. pisze...

wygląda oszałamiająco!
ach, aż ślinotoku się nabawiłam..
wystrzałowa :]

kuchennefascynacje pisze...

Wierze na słowo bo i pysznie wygląda :)Idealna rolada.

Patrycja pisze...

Bardzo smakowicie!

aga pisze...

Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję za te miłe słowa:)
Pozdrawiam cieplutko:)

Ola pisze...

rolady mnie przerażają, a kupne powoli zaczynają odpychać przez tę swoją sztuczną słodycz... muszę się chyba przełamać, uda się!

MartynCia ^^ pisze...

czekolada plus banan - rozpusta dla podniebienia ;)

Jedynka pisze...

wyglada pysznie, koniecznie wyprobuje:)
PS. Milo mi poinformowac, ze nominowalam Twojego bloga do Liebster blog. Po wiecej informacji zapraszam do mnie: http://jedynkagotuje.blogspot.no/2012/11/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam i zycze miej zabawy!

aga pisze...

Ola - na pewno się uda, rolady to nic strasznego i jak zrobisz swoją pierwszą to już nigdy nie sięgniesz po kupne:)
Pieczarka Mysia, Jedynka - dziękuje za nominacje:)

Smakowity Zakątek Sieci pisze...

Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

Anonimowy pisze...

Witaj. chciałam zaprosić cię do zabawy Libster Blog awards! pytania znajdziesz na moim blogu: www.przepisymajki.bloog.pl Pozdrawiam serdecznie Majka

Ervisha pisze...

Każda Twoja rolada jest coraz bardziej wspaniała ;D

Kora Cynamonu pisze...

Ależ smakowicie wygląda!! Aż chce się człowiek wgryźć w monitor:)

Anonimowy pisze...

A ja mam pytanie, bo masa jakaś rzadka mi wyszła a zrobiłam wedle przepisu, jest w lodówce od 0,5h, musi być tam dłużej żeby się stężała?

aga pisze...

Anonimowy - dokładnie to nie wiem ile czasu powinna gęstnieć, bo ja ją wstawiłam do lodówki zajęłam się czymś innym i zapomniałam. Przypomniałam sobie gdzieś po godzinie, półtorej, a wtedy była już taka gęsta. Jeżeli nadal jest rzadka, to dodaj jeszcze z 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie, zmiksuj, a wtedy powinna stężeć szybciej.

Anonimowy pisze...

Witam :-). Jak Pani myśli ? Czy dobrym pomysłem by było włożenie całego banana do środka ? Tak żeby 'oczko' powstało na środku rolady ? Rolada nie rozleci mi się ? :-). Pozdrawiam !

Paulina Kowalczyk pisze...

Trzeba będzie wypróbować przepis. I to obowiązkowo! :)

Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)

Prześlij komentarz