"... Uwielbiam czekoladę, ale tylko gorzką i to z jak największą zawartością kakao, a co za tym idzie – uwielbiam też wszystkie ciasta czekoladowe. Więc kiedy natknęłam się na to ciasto czekoladowe, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Efekt wyszedł naprawdę rewelacyjny! Spód ciasta jest gęsty i wilgotny, góra to delikatny, puszysty mus, a wszystko razem ma niesamowicie głęboki smak czekolady. Ciasto jest wyśmienite, przepyszne
i bardzo intensywnie czekoladowe, właśnie takie jak lubię. Jest po prostu doskonałe! ..."
i bardzo intensywnie czekoladowe, właśnie takie jak lubię. Jest po prostu doskonałe! ..."
Składniki:
Spód:
- 150 g masła
- 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 175 g drobnego cukru do wypieków *
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm.
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy.
Mus:
- 100 g masła
- 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 115 g drobnego cukru do wypieków *
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody **
Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).
* użyłam cukru pudru i dodałam mniej 130 g i 80 g, (bo okazało się, że tylko tyle mam w domu), ale w smaku okazało się, że jest to dla mnie wystarczająca ilość
** użyłam tylko 1 łyżeczki żelatyny i wyszedł taki fajny mus; gdy robiłam ciasto po raz pierwszy dałam 2 łyżeczki żelatyny i zamiast musu wyszła taka bardziej pianka, gdyż mocniej stężało.
* użyłam cukru pudru i dodałam mniej 130 g i 80 g, (bo okazało się, że tylko tyle mam w domu), ale w smaku okazało się, że jest to dla mnie wystarczająca ilość
** użyłam tylko 1 łyżeczki żelatyny i wyszedł taki fajny mus; gdy robiłam ciasto po raz pierwszy dałam 2 łyżeczki żelatyny i zamiast musu wyszła taka bardziej pianka, gdyż mocniej stężało.
16 komentarze:
..mniam mniam... :)
Ooooo... Ten przepis to coś dokładnie dla mnie :> uwielbiam takie intensywnie czekoladowe desery. Niebo w gębie (fuj, jak to brzydko brzmi!). Pozdrawiam :*
Zrobiłam. Super przepis !
ciesze sie, ze smakowalo:)
dla mnie to ciasto jest rewelacyjne:)
Jakiej wielkości formę użyłaś? Rewelacyjnie ci wyszło, lepiej niż w oryginale bo warstwy są równiejsze ^^ Pzdr
Merody - dzięki wielkie:) fajnie, że to ciasto Ci się spodobało, bo jest naprawdę super pyszne:)
co do Twojego pytanka, to użyłam tortownicy 21 cm i zaraz to uzupełnię w przepisie, żeby było już wiadomo na przyszłość.
Pozdrawiam serdecznie:)
Przepis z kwestiasmaku.com, również polecam, wychodzi za każdym razem : D
zaznaczyłam i podlinkowałam we wstępie z jakiego przepisu korzystałam, a co do ciasta to jest naprawdę bardzo pyszne:)
oj, jakoś mało wyraźnie podlinkowane.
Plagiat.
;)
Czy to ciasto po 30 minutach ma być w środku wilgotne?? Bo wbiłam patyczek i po wyciągnięciu jest mokry, a z wierzchu upieczone :/
Jeżeli patyczek po wyjęciu z ciasta jest "brudny" tak jakby go zamoczyć w surowym cieście, to na pewno trzeba jeszcze podpiec. Z tego co pamiętam, jak czytałam wpisy pod oryginalnym przepisem, to czasami ciasto piekło się ze 40 minut. Ten spod to coś w rodzaju brownie, taki ciężki i wilgotny, wiec patyczek może być delikatnie oblepiony, ale nie może być to takie surowe ciasto. Ja zawsze piekę 30 minut, jednak może to zależeć od piekarnika.
Ciasto obłędne, zakochałam się w nim i "zamęczam" nim rodzinę przy każdej okazji :P
Śwwwwieeeeetnnneeee! A jak wiadomo czekolada:
http://www.udietetykow.pl/jak-wzbogacic-diete-w-magnez/
Świeeeeeetttttneeeeee! A jak wiadomo czekolada:
http://www.udietetykow.pl/jak-wzbogacic-diete-w-magnez/
Do robienia tego ciasta używajcie czekolady "Milki" jest najlepsza
raz zrobiłam z czekolady "Wedla" i nie była tak pyszna
Jedna czekolada ma być deserowa a druga normalna słodka?
Prześlij komentarz