czwartek, 3 czerwca 2010

Pancakes



"... Pankaces - placuszki na maślance, są mięciutkie, delikatne, a przede wszystkim pyszne. Bardzo lubię tego typu placuszki, szybko się je przygotowuje i chyba jeszcze szybciej znikają z talerza :) Pancakes są bardzo uniwersalne i można podawać je z bardzo wieloma rożnymi dodatkami. Może to być syrop klonowy, miód, jogurt, dżem, sosy owocowe, ulubione owoce itd., ale najlepiej podawać je według swoich własnych upodobań smakowych, bo wtedy smakują najlepiej ..."


  Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 300 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. oleju

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, najlepiej zrobić to mikserem. Patelnię dobrze rozgrzać (bez dodatku tłuszczu) i nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta, przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki. 
Placuszki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, zdjąć z patelni i podawać z ulubionymi dodatkami. W tym wydaniu, u mnie pancakes z serkiem wiejskim i jagodami w syropie.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

takie proste a jakie smaczne polecam dla łakomczuchów

Prześlij komentarz