poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Tort czekoladowy



"... Dzisiaj świętujemy rocznicę ślubu, więc nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. Obydwoje bardzo lubimy czekoladę, więc wiadomo było, że to będzie coś czekoladowego:)  Mocno kakaowy biszkopt przełożony musem z gorzkiej czekolady i dodatkowo całość posypana tartą gorzką czekoladą daje niesamowite wrażenia smakowe. Tort ma głęboki, intensywny smak czekolady, jest przepyszny! ..."


  Składniki:

  Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić dodając porcjami cukier na puszystą i lśniącą pianę, ale nie całkowicie sztywną. Gdy piana będzie już dobrze ubita dodawać stopniowo żółtka i za każdym razem mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać przesiane suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

  Mus czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g śmietany 36%
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Białka ubić z cukrem na pianę. Do przestudzonej czekolady dodać po łyżce ubitej śmietany i piany z białek i wymieszać. Resztę piany z białek połączyć ze śmietaną i dodawać stopniowo do czekolady delikatnie mieszając. Biszkopt przekroić na 3 blaty (u mnie wyszły tylko 2, bo coś za bardzo nie wyrósł), jeden włożyć do tortownicy, nasączyć, nałożyć część musu i rozsmarować. Musem przełożyć kolejne blaty biszkoptowe, wierzch i boki tortu również pokryć musem. 

  Dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby mus stężał.

    20 komentarze:

    BellaBlumchen pisze...

    Co mnie podkusiło, żeby cię odwiedzić? Uwielbiam czekoladę w formie brownie, ciast, deserów a akurat mam embargo na takie rzeczy. Oj zdecydowanie wolałabym oglądac fasolke szaparagową. Jakoś jest... niejszą pokusą?

    Wygląda szałowo to ciacho!

    Panna Malwinna pisze...

    czekoladowy mówisz...to brzmi tak apetycznie. mój Luby by za takiego pewnie zabił;)

    asieja pisze...

    wielu takich cudnie czekoladowych chwil Wam życzę

    Kaś pisze...

    czysta rozpusta! wygląda obłędnie
    i życzę kolejnych rocznic i kolejnych pyszności

    Danuta pisze...

    życzę szczęścia (:
    a tort wyśmienity! mniami (:

    Retrose pisze...

    Piękne zdjęcie! Ileż ja bym dała, żeby mi ktoś taki tort sprezentował!

    aga pisze...

    wszystkim bardzo serdecznie dziekuje za mile slowa w komentarzach:) oraz za zyczenia:)
    to juz nasza kolejna 7 rocznica, tak szybko mijaja te lata...

    Anonimowy pisze...

    Przepysznie wygląda :) najlepsze życzenia rocznicowe!

    skoraq cooks pisze...

    Najlepsze życzenia! No i przepiękny ten Twój tort. W sam raz na taką okazję :-D

    Anonimowy pisze...

    Nie przepadam za tortami czekoladowymi. Ale za to sam z niego mus wsunęłabym z wielką chęcią. ;))

    Pozdrawiam!

    aga pisze...

    Turlaczek, Joanna, Zaytoon - pieknie dziekuje za tak cieple slowa, pozdrawiam:)

    Asia pisze...

    co za rozpusta! Jaka prześwietna :) Mi kojarzy sie z prawdziwym czekoladowym ciastem, mnostwo czekolady, delikatny mus... och i ach!

    Bez sosiku pisze...

    Yay! Czekolada! :> Nie ma chyba lepszego deseru niż mocno czekoladowe ciasto.

    Ivon pisze...

    Cudny !!! No napatrzeć się nie mogę :D

    Ola pisze...

    Ojojoj jak to pysznie wygląda!!! Aż ślinka cieknie!!! No i oczywiście gratulacje rocznicowe :)

    aga pisze...

    Kuchareczka, Bez sosiku, Ivon, Ola - dziekuje Wam bardzo:) zawsze jest milo gdy czyta sie takie serdeczne komentarze:)

    magda k. pisze...

    mój M. ma niedługo urodziny, a że lubi tylko ciasta maksymalnie czekoladowe to zapisuję przepis :)

    Anonimowy pisze...

    Witam! Chciałabym zapytać czym najlepiej nasączyć biszkopt do tego tortu? Bardzo proszę o szybka odpowiedź;) z góry dziękuję;)

    aga pisze...

    Anonimowy - może to być mocna herbata z cytryną (to akurat stosuję najczęściej), lub zaparzona rozpuszczalna kawa, można tez do takiego nasączenia dodać trochę alkoholu, żeby podkreślić smak tortu.
    Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale jak to przed świętami zawsze jest coś do zrobienia i rzadziej tu zaglądam.

    Anonimowy pisze...

    bardzo dziękuję za odpowiedź;) zabieram się właśnie za robienie tortu, trzymajcie za mnie kciuki;D

    Prześlij komentarz