czwartek, 4 listopada 2010

Ekspresowe ciasteczka francuskie



"... Bardzo smaczna słodka przekąska do kawy lub herbaty. A co najważniejsze też i szybka do przygotowania gdy akurat najdzie nas wielka ochota na coś słodkiego:). Ciasto francuskie zazwyczaj mamy w lodówce, a do środka możemy włożyć co tylko chcemy. 
Nie mogłam się zdecydować na konkretnie jedno nadzienie, więc u mnie ciasteczka są w kilku wersjach: z dżemem, czekoladą i czekośliwką, i przyznaję, ze to jest bardzo pyszny zestaw ..."


Składniki:

  • ciasto francuskie
  • gorzka czekolada
  • dżem truskawkowy
  • czekośliwka

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 4-5 cm. Na jeden kwadrat ciasta nałożyć nadzienie i przykryć z góry drugim ciastem. Boki dokładnie skleić przy pomocy widelca. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C z termoobiegiem i piec ok. 25 minut, aż będą złociste.

31 komentarze:

majka pisze...

Kocham ciasto francuskie wlasnie za to, ze tak wiele rzeczy mozna z niego przygotowac. Poza tym jest pyszne i doskonale smakuje ze wszystkimi dodatkami (nawet wytrawnymi:)) Zjadlabym takie ciasteczko do kawy. Najbardziej kusi mnie ta czekosliwka :))

wiosenka27 pisze...

Bardzo lubię i kiedys często robiłam podobne ciasteczka.Ostatnio trochę rzadziej ale jak tylko kupię sobie ciasto francuskie zaraz coś zrobię:)

anytsujx pisze...

Też kocham takie szybkie przekąski, ale apetycznie jest dziś u Ciebie, robię własnie herbatkę i wpraszam się na ciastko francuskie z czekośliwką :)
Pozdrawiam :)

Karolina pisze...

Często używam ciasta francuskiego, ale ciasteczek jeszcze nie robiłam. Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

Komarka pisze...

Oj tak, to są zawsze niezawodne i ekspresowe ciasteczka. Uwielbiam je prawie z każdym możliwym nadzieniem :)

aga pisze...

dziekuje:) a ciasteczkami czestujcie sie do woli:)

Justin&Dorothy pisze...

O jej wyglądają przepięknie :)

dorota20w pisze...

ale pięknie wyglądają !

Łasuch pisze...

I takie właśnie proste i pyszne przepisy lubię najbardziej :-D

majana pisze...

Jakie one są piękne! Fantastycznie wyglądają!:)

Anucha pisze...

No właśnie to jest to. A ja od paru dni zastanawiam się co by tu upiec. Teraz już wiem. Dziękuję:)

flusso pisze...

Oj tak! Z francuskiego wychodzą najlepsze pyszności w leniwe dni :) Zdjęcie wyszło piękne, aż chce się ugryźć :)

Szarlotek pisze...

Boskie, boskie, boskie...moje ulubione :)

Beata pisze...

Świetne i zachwycająco proste!

kornik pisze...

To ja z czekośliwką poproszę! dwa od razu;)

kabamaiga pisze...

Super pomysł z tym widelcem - ślicznie dzięki temu wyglądają. A kwadraty wykonam, ciasto w końcu jest.

Arvén pisze...

Też często robię kiedy mam ochotę na ciastka, ale mniej chęci do pracy...są genialne :)

Natalia Wine pisze...

Przypominają mi fornetti, których nie jadłam od wieków. Tym przepisem obudziłaś moje wspomnienia... i pożądanie dla tych ciasteczek :D

Kaś pisze...

poproszę te z czekoladą :) uwielbiam tę warstwowość ciasta francuskiego

Karmel-itka. pisze...

pięknie wyglądają.
i są takie banalne w przygotowaniu.
a na takie banały nie wyglądają. co to, to nie.

Kuba pisze...

Strasznie lubię wypieki z ciastem francuskim - ja poproszę ciacho z czekośliwką! :-)

ana pisze...

Ja także wybieram czekośliwkę!

Emma pisze...

Az sie oblizuje na ich widok. Pierwsze zjadła ym z dzemem ;)

Ania pisze...

pysznie i szybciutko, no i z czekoladą, tak lubię :)

aga pisze...

fajnie, ze podobaja sie Wam ciasteczka i dziekuje za wszystkie mile slowa:)

mikimama pisze...

Widzę, że podobne smaki mamy. U mnie w piekarniku opalają się drożdżówki serca z powidłami i migdałami oraz z nutellą i orzechami. Nadzienie też ważne :)

wedelka pisze...

Wyglądają na bardzo delikatne :) Chętnie sięgnęłabym po jedno z czekośliwką na przykład :))

ewelajna pisze...

Aga, ja już nie mogę do zamrażalnika włożyć ciasta i jak chcę to muszę kupić i zużyć. Twoja propozycja ciasteczek wygląda bardzo zachęcająco:)

Kuchareczka pisze...

o, jaki proste. Może ja takie zrobię? Bo fajny pomysł, i szybki :)

chanya13 pisze...

Też lubię take ciasteczka. Dawno ich nie robiłam.

OSa pisze...

Mało pracy i świetny efekt. To lubię!

Prześlij komentarz