"... Bardzo smaczna słodka przekąska do kawy lub herbaty. A co najważniejsze też i szybka do przygotowania gdy akurat najdzie nas wielka ochota na coś słodkiego:). Ciasto francuskie zazwyczaj mamy w lodówce, a do środka możemy włożyć co tylko chcemy.
Nie mogłam się zdecydować na konkretnie jedno nadzienie, więc u mnie ciasteczka są w kilku wersjach: z dżemem, czekoladą i czekośliwką, i przyznaję, ze to jest bardzo pyszny zestaw ..."
Nie mogłam się zdecydować na konkretnie jedno nadzienie, więc u mnie ciasteczka są w kilku wersjach: z dżemem, czekoladą i czekośliwką, i przyznaję, ze to jest bardzo pyszny zestaw ..."
Składniki:
- ciasto francuskie
- gorzka czekolada
- dżem truskawkowy
- czekośliwka
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 4-5 cm. Na jeden kwadrat ciasta nałożyć nadzienie i przykryć z góry drugim ciastem. Boki dokładnie skleić przy pomocy widelca. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C z termoobiegiem i piec ok. 25 minut, aż będą złociste.
31 komentarze:
Kocham ciasto francuskie wlasnie za to, ze tak wiele rzeczy mozna z niego przygotowac. Poza tym jest pyszne i doskonale smakuje ze wszystkimi dodatkami (nawet wytrawnymi:)) Zjadlabym takie ciasteczko do kawy. Najbardziej kusi mnie ta czekosliwka :))
Bardzo lubię i kiedys często robiłam podobne ciasteczka.Ostatnio trochę rzadziej ale jak tylko kupię sobie ciasto francuskie zaraz coś zrobię:)
Też kocham takie szybkie przekąski, ale apetycznie jest dziś u Ciebie, robię własnie herbatkę i wpraszam się na ciastko francuskie z czekośliwką :)
Pozdrawiam :)
Często używam ciasta francuskiego, ale ciasteczek jeszcze nie robiłam. Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)
Oj tak, to są zawsze niezawodne i ekspresowe ciasteczka. Uwielbiam je prawie z każdym możliwym nadzieniem :)
dziekuje:) a ciasteczkami czestujcie sie do woli:)
O jej wyglądają przepięknie :)
ale pięknie wyglądają !
I takie właśnie proste i pyszne przepisy lubię najbardziej :-D
Jakie one są piękne! Fantastycznie wyglądają!:)
No właśnie to jest to. A ja od paru dni zastanawiam się co by tu upiec. Teraz już wiem. Dziękuję:)
Oj tak! Z francuskiego wychodzą najlepsze pyszności w leniwe dni :) Zdjęcie wyszło piękne, aż chce się ugryźć :)
Boskie, boskie, boskie...moje ulubione :)
Świetne i zachwycająco proste!
To ja z czekośliwką poproszę! dwa od razu;)
Super pomysł z tym widelcem - ślicznie dzięki temu wyglądają. A kwadraty wykonam, ciasto w końcu jest.
Też często robię kiedy mam ochotę na ciastka, ale mniej chęci do pracy...są genialne :)
Przypominają mi fornetti, których nie jadłam od wieków. Tym przepisem obudziłaś moje wspomnienia... i pożądanie dla tych ciasteczek :D
poproszę te z czekoladą :) uwielbiam tę warstwowość ciasta francuskiego
pięknie wyglądają.
i są takie banalne w przygotowaniu.
a na takie banały nie wyglądają. co to, to nie.
Strasznie lubię wypieki z ciastem francuskim - ja poproszę ciacho z czekośliwką! :-)
Ja także wybieram czekośliwkę!
Az sie oblizuje na ich widok. Pierwsze zjadła ym z dzemem ;)
pysznie i szybciutko, no i z czekoladą, tak lubię :)
fajnie, ze podobaja sie Wam ciasteczka i dziekuje za wszystkie mile slowa:)
Widzę, że podobne smaki mamy. U mnie w piekarniku opalają się drożdżówki serca z powidłami i migdałami oraz z nutellą i orzechami. Nadzienie też ważne :)
Wyglądają na bardzo delikatne :) Chętnie sięgnęłabym po jedno z czekośliwką na przykład :))
Aga, ja już nie mogę do zamrażalnika włożyć ciasta i jak chcę to muszę kupić i zużyć. Twoja propozycja ciasteczek wygląda bardzo zachęcająco:)
o, jaki proste. Może ja takie zrobię? Bo fajny pomysł, i szybki :)
Też lubię take ciasteczka. Dawno ich nie robiłam.
Mało pracy i świetny efekt. To lubię!
Prześlij komentarz