poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Ciasto czekoladowe z pomarańczą



     " Dzisiaj ciąg dalszy cytrusowych smaków i aromatów. Tym razem w pomarańczowym wydaniu i w połączeniu z czekoladą, a taki zestaw zapowiada naprawdę super ciasto. Korzystałam z tego przepisu, ale wprowadziłam od siebie kilka małych zmian: podmieniłam cytrynę na pomarańczę, a do ciasta dodałam czekoladę i sok z pomarańczy. W efekcie wyszło bardzo smaczne czekoladowe ciasto z wyczuwalną aromatyczną nutą pomarańczy. "


Składniki:

  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. kakao
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. oliwy z oliwek
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • ok. 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce

Wszystkie suche składniki (włącznie ze skórką pomarańczową i startą czekoladą) połączyć w misce. Jajka ubić na puszystą masę, dodać oliwę, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i miksować około minuty. Suche składniki dodać do masy jajeczno-oliwnej i zmiksować do chwili utworzenia się jednolitej masy. 
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm (ja piekłam w formie 20x24 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec w sumie około godziny, z czego na ostatnie 20 minut ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią (u mnie piekło się ok. 40 minut). Ciasto jest upieczone, kiedy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia. Ciasto można polać polewą lub posmarować konfiturą pomarańczową i posypać tartą czekoladą.

41 komentarze:

Szarlotek pisze...

Wygląda niezwykle bajkowo....i ta kolorystyka w tle.... To ciasto z pewnością raduje nie tylko oczy :)

Unknown pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :) Tez lubię połączenie czekolady i cytrusów :)

zauberi pisze...

na pewno jest pyszne! Bo wygląda mniam mniam

Paula pisze...

prezentuje się maksymalnie czekoladowo!

wiosenka27 pisze...

Twoje zdjęcia powalają mnie na kolana:)

Lekka pisze...

Ten widok ma w sobie coś z magii...

kamaria pisze...

połączenie czekolady i pomarańczy, to połączenie doskonałe. to ciasto musi być pyyyyyyszne!

Kasia pisze...

wygląda niesamowicie... poproszę kawałek!

kulinarne-smaki pisze...

Chyba przestanę tu zaglądać, tak to wszystko pięknie wygląda i kusi

DominikaD pisze...

Bardzo lubię połączenie czekolada-pomarańcza :) Pachnie nieziemsko :)

Amber pisze...

Pyszny widok! Z pomarańczą na pewno smakuje bosko.

cudawianki pisze...

wyglada cudnie! tak lekko i puszyscie! super!

Kaś pisze...

uwielbiam taki ciemne ciasta. wspaniale wygląda!

Kamila pisze...

Pychotka! A mogę kawałeczek? Śliczne zdjęcie.
Pozdrawiam

andzia-35 pisze...

Ale pięknie wygląda! Tak...wilgotnie:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Wspaniale wygląda i cudownie, że w moim ulubionym cytrusowym klimacie!
Pozdrawiam:)

Marianna Hall pisze...

Zapowiada się bardzo apetycznie bo na zdjęciu prezentuje się super!

Mirabelka pisze...

wygląda jak gąbeczka :) sprawia wrażenie puszystego :) na pewno pięknie pachnie...

dorota20w pisze...

jestes mistrzynią czekoladowych ciast !

Patrycja Reszko pisze...

Przepyszne, aż ślinka leci!

kabamaiga pisze...

Jak ja lubię to połączenie smaków

Anonimowy pisze...

Ależ ma intensywny kolor... Wspaniałe!

Tylko Spróbuj pisze...

przepiękne!

Biedr_ona pisze...

Czekolada z pomarańczą? Oczywiście! Idealny duet! Nic lepszego nie może być.. zapachniało mi świętami ;-DD

www.przysmakiewy.pl

Kubełek Smakowy pisze...

A już myślałam, że to to samo ciasto, które za sprawą magazynu Kuchnia i Liski opanowało blogosferę. Szczęście - nie. Czekolada z pomarańczą - lubię. Co widać dzisiaj zresztą. A ten wierzch obsypany wiórkami - cudowny.

Winet pisze...

Jest po prostu idealne i pięknie się prezentuje! Raz jeszcze Ci dziękuję za poradę ws foremek - już oczekuję na przesyłkę :)

Edyta pisze...

Prawdziwe cudo!

iis111 pisze...

jakie pieknie wyrosniete ciasto:)

wykrywacz smaku pisze...

wygląda obłędnie!

Majana pisze...

Cudownie wygląda to ciacho!:)

Ola pisze...

czekolada i pomarańcza - mmmmniam! :)

ewelajna Korniowska pisze...

Wiesz, że poczułam aromat pomarańczy...:)Śliczne:)

aga pisze...

bardzo Wam dziekuje za odwiedziny i pozostawione mile komentarze:) i prosze czestujcie sie pysznym ciachem:)

Anonimowy pisze...

Wygląda jak wiosenny kreci kopczyk :)) zabawnie mi się kojarzy. Czekolada i pomarańcze - uwielbiam :)

bryssska pisze...

prezentuje się cudnie

Karolina pisze...

Piękne i jakie duże mniam ;)

magda k. pisze...

wygląda cudownie, rewelacyjne ciasto :)

myniolinka pisze...

o raju! nieziemsko wygląda!!! chyba je upiekę jako tort... będzie się nadawało?

Unknown pisze...

A mi ciasto wcale nie wyrosło, w smaku super, ale mega niskie...czy nie brakuje tu proszku do pieczenia?? bo jak dla mnie 1/3 lyzeczka sody to za malo...

aga pisze...

Katarzyna Czemerys - piekłam to ciasto zgodnie z przepisem kilka razy i zawsze mi wyrastało. Podstawa są jednak bardzo dobrze ubite jajka z cukrem na puszystą białą masę, a po dodaniu suchych składników zmiksowanie tylko do powstania jednolitej masy, nie za długo.

Anonimowy pisze...

Wygląda obłednie, a tutaj możesz sprawdzic czy jest bogate w niedobory magnez
http://www.udietetykow.pl/jak-wzbogacic-diete-w-magnez/

Prześlij komentarz