" Dzisiaj ciąg dalszy cytrusowych smaków i aromatów. Tym razem w pomarańczowym wydaniu i w połączeniu z czekoladą, a taki zestaw zapowiada naprawdę super ciasto. Korzystałam z tego przepisu, ale wprowadziłam od siebie kilka małych zmian: podmieniłam cytrynę na pomarańczę, a do ciasta dodałam czekoladę i sok z pomarańczy. W efekcie wyszło bardzo smaczne czekoladowe ciasto z wyczuwalną aromatyczną nutą pomarańczy. "
Składniki:
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. kakao
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 2/3 szkl. oliwy z oliwek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- ok. 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce
Wszystkie suche składniki (włącznie ze skórką pomarańczową i startą czekoladą) połączyć w misce. Jajka ubić na puszystą masę, dodać oliwę, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i miksować około minuty. Suche składniki dodać do masy jajeczno-oliwnej i zmiksować do chwili utworzenia się jednolitej masy.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm (ja piekłam w formie 20x24 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec w sumie około godziny, z czego na ostatnie 20 minut ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią (u mnie piekło się ok. 40 minut). Ciasto jest upieczone, kiedy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia. Ciasto można polać polewą lub posmarować konfiturą pomarańczową i posypać tartą czekoladą.
41 komentarze:
Wygląda niezwykle bajkowo....i ta kolorystyka w tle.... To ciasto z pewnością raduje nie tylko oczy :)
Wygląda bardzo apetycznie :) Tez lubię połączenie czekolady i cytrusów :)
na pewno jest pyszne! Bo wygląda mniam mniam
prezentuje się maksymalnie czekoladowo!
Twoje zdjęcia powalają mnie na kolana:)
Ten widok ma w sobie coś z magii...
połączenie czekolady i pomarańczy, to połączenie doskonałe. to ciasto musi być pyyyyyyszne!
wygląda niesamowicie... poproszę kawałek!
Chyba przestanę tu zaglądać, tak to wszystko pięknie wygląda i kusi
Bardzo lubię połączenie czekolada-pomarańcza :) Pachnie nieziemsko :)
Pyszny widok! Z pomarańczą na pewno smakuje bosko.
wyglada cudnie! tak lekko i puszyscie! super!
uwielbiam taki ciemne ciasta. wspaniale wygląda!
Pychotka! A mogę kawałeczek? Śliczne zdjęcie.
Pozdrawiam
Ale pięknie wygląda! Tak...wilgotnie:)
Wspaniale wygląda i cudownie, że w moim ulubionym cytrusowym klimacie!
Pozdrawiam:)
Zapowiada się bardzo apetycznie bo na zdjęciu prezentuje się super!
wygląda jak gąbeczka :) sprawia wrażenie puszystego :) na pewno pięknie pachnie...
jestes mistrzynią czekoladowych ciast !
Przepyszne, aż ślinka leci!
Jak ja lubię to połączenie smaków
Ależ ma intensywny kolor... Wspaniałe!
przepiękne!
Czekolada z pomarańczą? Oczywiście! Idealny duet! Nic lepszego nie może być.. zapachniało mi świętami ;-DD
www.przysmakiewy.pl
A już myślałam, że to to samo ciasto, które za sprawą magazynu Kuchnia i Liski opanowało blogosferę. Szczęście - nie. Czekolada z pomarańczą - lubię. Co widać dzisiaj zresztą. A ten wierzch obsypany wiórkami - cudowny.
Jest po prostu idealne i pięknie się prezentuje! Raz jeszcze Ci dziękuję za poradę ws foremek - już oczekuję na przesyłkę :)
Prawdziwe cudo!
jakie pieknie wyrosniete ciasto:)
wygląda obłędnie!
Cudownie wygląda to ciacho!:)
czekolada i pomarańcza - mmmmniam! :)
Wiesz, że poczułam aromat pomarańczy...:)Śliczne:)
bardzo Wam dziekuje za odwiedziny i pozostawione mile komentarze:) i prosze czestujcie sie pysznym ciachem:)
Wygląda jak wiosenny kreci kopczyk :)) zabawnie mi się kojarzy. Czekolada i pomarańcze - uwielbiam :)
prezentuje się cudnie
Piękne i jakie duże mniam ;)
wygląda cudownie, rewelacyjne ciasto :)
o raju! nieziemsko wygląda!!! chyba je upiekę jako tort... będzie się nadawało?
A mi ciasto wcale nie wyrosło, w smaku super, ale mega niskie...czy nie brakuje tu proszku do pieczenia?? bo jak dla mnie 1/3 lyzeczka sody to za malo...
Katarzyna Czemerys - piekłam to ciasto zgodnie z przepisem kilka razy i zawsze mi wyrastało. Podstawa są jednak bardzo dobrze ubite jajka z cukrem na puszystą białą masę, a po dodaniu suchych składników zmiksowanie tylko do powstania jednolitej masy, nie za długo.
Wygląda obłednie, a tutaj możesz sprawdzic czy jest bogate w niedobory magnez
http://www.udietetykow.pl/jak-wzbogacic-diete-w-magnez/
Prześlij komentarz