" Na pierwszy rabarbarowy wypiek wybrałam to ciasto, gdyż zaciekawił mnie dodatek tartego jabłka do ciasta. I rzeczywiście wyszło fajnie wilgotne, mięciutkie, no i tak bardzo smaczne, że aż ciężko jest sobie odmówić kolejnego kawałka, więc nawet tego nie próbuję i sięgam właśnie po kolejny:) Ciasto upiekłam z półtorej porcji w większej blaszce i taki przepis tutaj podaję, żeby zapamiętać na przyszłość te proporcje. I dobrze, że zdecydowałam się na większą porcję, gdyż ciasto jest tak pyszne, że naprawdę znika bardzo szybko. "
Składniki:
- 100 g cukru
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
- 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 jabłka
- 2 szkl. posiekanego rabarbaru
- 2 łyżki cukru (dałam brązowy)
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok. Jajka ubijać z cukrem ok 3-4 minut, a następnie dodać olej i jogurt. Miksować jeszcze ok. 2 minuty.
Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą dodać utarte jabłko i wymieszać. Foremkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, a jego wierzch posypać rabarbarem i cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 45 min (wbity w ciasto patyczek powinien wyjść suchy). Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą dodać utarte jabłko i wymieszać. Foremkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, a jego wierzch posypać rabarbarem i cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 45 min (wbity w ciasto patyczek powinien wyjść suchy). Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
39 komentarze:
pysznie wygląda, też mam już swoje pierwsze rabarbarowe wypieki za sobą, ciekawy jest ten dodatek jabłka do ciasta
To połączenie jabłek i rabarbaru bardzo mnie ciekawi. Pozdrawiam!
wyglada soczyscie :)
Tego kawałka sobie nie odpuszczę kradnę jeden wirtualnie
następnym razem wykorzystam patent z jabłkiem, bo moje ciasto, aż wstyd się przyznac... bez kawy nie do przełknięcia :( chociaż mój Łasuch wsunął od wczoraj prawie całą blachę, ale tak czy siak, z mlekiem ;) pozdrawiam cieplutko!
Cudownie wygląda-połączenie jabłek i rabarbaru cudowne:)
O mamo, ale cudne ! Musi być przepyszne... czas kupić rabarbar ;)
Ciekawe połączenie smaków... Właśnie jestem przymuszana do zrobienia ciasta z rabarbarem więc chętnie wykorzystam Twój przepis;)
Widziałam u Kasi i też mnie zaciekawił. Teraz zresztą jeszcze bardziej :)
Ciasta sezonowe to mistrzostwo!
zdecydowanie porywam kawałek... a nawet dwa!!! uwielbiam!
Ja jeszcze nie piekłam w tym roku ciasta z rabarbarem a Twoje wygląda apetycznie...
Cieszę sie, że smakowało :) I faktycznie, upieczenie go z półtorej porcji to świetny pomysł :)
Pozdrawiam :)
Pysznie wygląda! Jogurtowe ciasta są najlepsze!!!
Nie ma to jak solidna porcja pysznego ciasta z rabarbarem:)
Pozdrawiam:)
proste, wakacyjne ciasto pachnące rabarbarem :) Muszę spróbować!
Uwielbiam takie ciasta z owocami. Sezon rabarbarowy rozpoczął się na dobre!
Dzisiaj wlasnie pieklam maslankowe ciasto z rabarbarem,chociaz i ten przepis bralam pod uwage,na pewno bedzie nastepne w kolejce.
Twoje wyglada bardzo pysznie i zachecajaco!:)
Pozdrawiam!:)
Ekspresowe to ciasto, zrobię je na pewno :)
o jakie piekne to twoje ciasto!mmmm...
Podoba mi się połączenie rabarbaru z jabłkami i mam ochotę na takie ciasto z owocami, które kojarzy się z domem:)
Wygląda przepysznie! Bardzo mi się podoba to połaczenie i wygląd ciacha :)
ja jutro zaczynam pierwsze spotkanie z rabarbarem w tym sezonie:) Twoje ciasto pięknie wygląda :)
ciasto wygląda na prawdę cudnie. lubię takie wypieki;)
Jak ja lubie rabarbar...patrzac na Twoje ciasto to jeszcze bardziej go lubie ;)
Ciasto wygląda dokładnie tak, jak lubię najbardziej, i jeszcze z jabłkami! Cudo :)
Też się szykuję na rabarbarowy sezon :) zacznę od kompotu i kisielu, ale chyba skorzystam też z Twojego przepisu na ciacho. Lubię zdjęcia z Twojego bloga :) Pozdrawiam!
ach, cudo, no po prostu cudo!
Jabłka i rabarbar to bardzo udane połączenie :)
Ciacho świetne!
Śliczna fota! Oddaje smak - lekko kwaskowaty i słodki :)
Ja właśnie się przymierzam do przetestowania rabarbaru w mojej kuchni:-)bo jadłam go tylko albo na surowo albo w kompocie:-) Chyba przyszedł już czas by się otworzyć na rabarbarowe pyszności. Twoje ciasto wygląda smakowicie:-)
Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło... :-)
ciesze się, ze ciasto się spodobało i zachęcam do upieczenia:)
dziękuje za wszystkie komentarze:)
Pyszne ciasto - muszę koniecznie wypróbować :)
U ciebie jak zwykle wiosennie i pysznie. Połączenie jabłek z rabarbarem - pychota!
Najwyższy wyraz oldschoolu, mooja babcia też robiła ciasto z rabarbarem.
Gustosa ricetta :) ciao
uwielbiam polaczenie rabarbaru i jablka:)
Prześlij komentarz