poniedziałek, 9 maja 2011

Ciasto jabłkowo-rabarbarowe



     " Na pierwszy rabarbarowy wypiek wybrałam to ciasto, gdyż zaciekawił mnie dodatek tartego jabłka do ciasta. I rzeczywiście wyszło fajnie wilgotne, mięciutkie, no i tak bardzo smaczne, że aż ciężko jest sobie odmówić kolejnego kawałka, więc nawet tego nie próbuję i sięgam właśnie po kolejny:) Ciasto upiekłam z półtorej porcji w większej blaszce i taki przepis tutaj podaję, żeby zapamiętać na przyszłość te proporcje. I dobrze, że zdecydowałam się na większą porcję, gdyż ciasto jest tak pyszne, że naprawdę znika bardzo szybko. "


Składniki:

  • 100 g cukru
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 jabłka
  • 2 szkl. posiekanego rabarbaru
  • 2 łyżki cukru (dałam brązowy)

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok. Jajka ubijać z cukrem ok 3-4 minut, a następnie dodać olej i jogurt. Miksować jeszcze ok. 2 minuty.
Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą dodać utarte jabłko i wymieszać. Foremkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, a jego wierzch posypać rabarbarem i cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  i piec ok. 45 min (wbity w ciasto patyczek powinien wyjść suchy). Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

39 komentarze:

zauberi pisze...

pysznie wygląda, też mam już swoje pierwsze rabarbarowe wypieki za sobą, ciekawy jest ten dodatek jabłka do ciasta

Kamila pisze...

To połączenie jabłek i rabarbaru bardzo mnie ciekawi. Pozdrawiam!

afterschool pisze...

wyglada soczyscie :)

kulinarne-smaki pisze...

Tego kawałka sobie nie odpuszczę kradnę jeden wirtualnie

Ola pisze...

następnym razem wykorzystam patent z jabłkiem, bo moje ciasto, aż wstyd się przyznac... bez kawy nie do przełknięcia :( chociaż mój Łasuch wsunął od wczoraj prawie całą blachę, ale tak czy siak, z mlekiem ;) pozdrawiam cieplutko!

judik1119 pisze...

Cudownie wygląda-połączenie jabłek i rabarbaru cudowne:)

Kulinarnie pisze...

O mamo, ale cudne ! Musi być przepyszne... czas kupić rabarbar ;)

Aneta pisze...

Ciekawe połączenie smaków... Właśnie jestem przymuszana do zrobienia ciasta z rabarbarem więc chętnie wykorzystam Twój przepis;)

kabamaiga pisze...

Widziałam u Kasi i też mnie zaciekawił. Teraz zresztą jeszcze bardziej :)

Unknown pisze...

Ciasta sezonowe to mistrzostwo!

myniolinka pisze...

zdecydowanie porywam kawałek... a nawet dwa!!! uwielbiam!

Bożena pisze...

Ja jeszcze nie piekłam w tym roku ciasta z rabarbarem a Twoje wygląda apetycznie...

kasiaaaa24 pisze...

Cieszę sie, że smakowało :) I faktycznie, upieczenie go z półtorej porcji to świetny pomysł :)

Pozdrawiam :)

andzia-35 pisze...

Pysznie wygląda! Jogurtowe ciasta są najlepsze!!!

Anucha pisze...

Nie ma to jak solidna porcja pysznego ciasta z rabarbarem:)
Pozdrawiam:)

kass pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
DominikaD pisze...

proste, wakacyjne ciasto pachnące rabarbarem :) Muszę spróbować!

Patrycja Reszko pisze...

Uwielbiam takie ciasta z owocami. Sezon rabarbarowy rozpoczął się na dobre!

kaiserka pisze...

Dzisiaj wlasnie pieklam maslankowe ciasto z rabarbarem,chociaz i ten przepis bralam pod uwage,na pewno bedzie nastepne w kolejce.
Twoje wyglada bardzo pysznie i zachecajaco!:)
Pozdrawiam!:)

Justinek pisze...

Ekspresowe to ciasto, zrobię je na pewno :)

http://www.kuchareczka81.bloog.pl/ pisze...

o jakie piekne to twoje ciasto!mmmm...

burczymiwbrzuchu pisze...

Podoba mi się połączenie rabarbaru z jabłkami i mam ochotę na takie ciasto z owocami, które kojarzy się z domem:)

Majana pisze...

Wygląda przepysznie! Bardzo mi się podoba to połaczenie i wygląd ciacha :)

Karolina pisze...

ja jutro zaczynam pierwsze spotkanie z rabarbarem w tym sezonie:) Twoje ciasto pięknie wygląda :)

Panna Malwinna pisze...

ciasto wygląda na prawdę cudnie. lubię takie wypieki;)

Unknown pisze...

Jak ja lubie rabarbar...patrzac na Twoje ciasto to jeszcze bardziej go lubie ;)

Winet pisze...

Ciasto wygląda dokładnie tak, jak lubię najbardziej, i jeszcze z jabłkami! Cudo :)

Małgorzata Głowacka pisze...

Też się szykuję na rabarbarowy sezon :) zacznę od kompotu i kisielu, ale chyba skorzystam też z Twojego przepisu na ciacho. Lubię zdjęcia z Twojego bloga :) Pozdrawiam!

Paula pisze...

ach, cudo, no po prostu cudo!

Monica pisze...

Jabłka i rabarbar to bardzo udane połączenie :)
Ciacho świetne!

Tylko Spróbuj pisze...

Śliczna fota! Oddaje smak - lekko kwaskowaty i słodki :)

Karola pisze...

Ja właśnie się przymierzam do przetestowania rabarbaru w mojej kuchni:-)bo jadłam go tylko albo na surowo albo w kompocie:-) Chyba przyszedł już czas by się otworzyć na rabarbarowe pyszności. Twoje ciasto wygląda smakowicie:-)

KucharzyTrzech pisze...

Wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło... :-)

aga pisze...

ciesze się, ze ciasto się spodobało i zachęcam do upieczenia:)
dziękuje za wszystkie komentarze:)

Karolina pisze...

Pyszne ciasto - muszę koniecznie wypróbować :)

Anonimowy pisze...

U ciebie jak zwykle wiosennie i pysznie. Połączenie jabłek z rabarbarem - pychota!

tjaryma pisze...

Najwyższy wyraz oldschoolu, mooja babcia też robiła ciasto z rabarbarem.

Cool Chic Style Fashion pisze...

Gustosa ricetta :) ciao

Anonimowy pisze...

uwielbiam polaczenie rabarbaru i jablka:)

Prześlij komentarz