" Pomidory, mozzarella i bazylia, takie połączenie jest chyba wszystkim bardzo dobrze znane pod postacią sałatki Caprese. Ja wykorzystałam dokładnie te same składniki tylko połączyłam wszystko z makaronem. Danie jest proste i szybkie do przygotowania. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno w roli np. sałatki. "
Składniki:
- 200-250 g makaronu spaghetti (lub innego dowolnego)
- 250 g pomidorków koktajlowych (lub zwykłych)
- kulka mozzarelli
- garść liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki, mozzarellę porwać na mniejsze kawałki, część liści bazylii posiekać. Makaron ugotować al dente, do gorącego dodać przygotowane składniki, oliwę z oliwek i doprawić solą i świeżo mielonym pierzem. Na talerzach posypać całymi liśćmi bazylii i skropić oliwą.
27 komentarze:
Piękny, taki wiosenny, w sam raz na dzisiejszą piękną pogodę. Uwielbiam! I choć za mozarellą nie przepadam, to zamiast użyłabym fety i zjadła z wielką ochotą!
Jak pysznie wygląda takie jedzonko.
Pychotka:)
Ale pysznie i lekko! Uwielbiam!:)
Pozdrawiam!
jakie kolory! wygląda idealnie! :)
czy ja mogę poprosić o porcję dla mnie? albo najlepiej dwie;) Pyszności!
Uwielbiam! Na taką pastę zawsze się piszę. ;)
Jak ślicznie to wygląda! Smaki włoskie i do tego te kolory! :)
rewelacyjna kombinacja kolorow i smakow ;) ja wolalabym na cieplo ;)
Pysznie i zdrowo podane :)
Kolorowo, apetycznie i jeszcze w różnych kombinacjach, po prostu super danie! :)
Klasyk, to połączenie nie może się znudzić. Zawsze świetnie smakuje. :)
piękne zdjęcie cudnej potrawy :) super
Zdecydowanie moje smaki :D Wygląda cudownie.
Bardzo fotogeniczne i apetyczne danie :D Podoba mi się!
fajny piątkowy obiadek:)
Zachwyciło mnie pierwsze zdjęcie.
Witam
Chcę Panią zaprosić do współpracy przy portalu kulinarnym grandfooding.pl.
Uważam, że Pani doświadczenie i fantazja w recepturach wniosą w nasz młody portal dożo pożytecznych i cennych przepisów.
W zamian oferujemy przy każdym Pani przepisie wprowadzenie linku reklamowego do bloga.
Życzymy wielu udanych przepisów i serdecznie zapraszamy do współpracy.
Redakcja www.grandfooding.pl
Makaron z Caprese to rewelacyjny pomysł! Poproszę porcję, najlepiej wersję na zimno :)
Apetytu narobiłaś mi Agnieszko tym daniem :) Muszę koniecznie je zrobić :)
Wygląda wspaniale! Ja bym ten makaron nazwała od sałatki - spaghetti caprese ;)
Klasyczne połączenie a jednak ulubione-coś pysznego:)
wygląda wspaniale ....poproszę porcje:)
Pomidory, mozzarella i bazylia to zawsze dobre rozwiązanie :) i jak ślicznie to wygląda!
jakie pyszne smaki
Pysznie i genialnie ! Tak jak lubię :)
dziękuję Wam pięknie:)
Czy zwykłe pomidory można zastąpić suszonymi?
Prześlij komentarz