" Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari. Ciasto upiekłam z połowy porcji i taki przepis podaję poniżej, a od siebie dodałam jeszcze posypkę cukrowo-cynamonową. Wyszło pysznie cynamonowe i pysznie śliwkowe ciasto. Dla mnie jest idealne na podwieczorek do kubka herbaty, kawy, a nawet mleka. Może nie jest jakoś bardzo puchate, ale za to jest miękkie, wilgotne i z dużą ilością śliwek. Zapraszam na mały poczęstunek:) "
Składniki:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 50 g masła
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- ok. 500 g śliwek
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, dopóki nie powstanie jednolita masa. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wlać letnią masę mleczną. Zmiksować całość dodając po jednym jajku. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek i posypać mieszaniną brązowego cukru i cynamonu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 35 minut.
23 komentarze:
I to jest właśnie to "coś" - posypka cukrowo-cynamonowa:-) Pysznie to Twoje ciacho wygląda. Mogę kawałeczek? Tak do kawy tylko...
Mniam! Ale udane! Jak z obrazka :)
Uwielbiam ciasta ze śliwkami :-)
Piękny! Lubimy ciacha z owocami:)
O mam tą książkę ale jak na razie z ciast piekłam tylko babkę i to jeszcze autorka zapomniała dodać ilości cukru he he ale dałam ile uważałam i była smaczna. A Twoje ciacho to kolejne niebo w gębie od samego patrzenia dostaję ślinotoku ;)
Takie ciasto mogę jeść każdego dnia :D
To ja się częstuję (:
wspaniałe ciacho :)
Rewelacyjne ciasto :)
super wygląda
Z chęcią się poczęstuję :)
Aga podsyłam do Ciebie mojego męża.
Ciacho ze śliwkami... wygląda wspaniale :)
mam i ja tę książkę:) ...ale jak na razie nieużywana na półce leży:) ....a tu takie smakowite ciasta w niej są:)
Wygląda ekstra! Aż chce się schrupać!
dziękuję bardzo:)
co do książki, to u mnie też już się wyleżała, ale teraz co raz częściej do niej zaglądam, bo już kilka przepisów wpadło mi w oko:)
Piękne! Śliwki z cynamonem lubię bardzo ;-)
Jak ja lubie te Twoje ciasta. Wszystkie wygladaja tak pysznie. Musze koniecznie upiec wlasnie to ze sliwkami, mniam :))
Pozdrawiam.
cudowne ciasto :) u Ciebie bajecznie jak zawsze
Nie wiem co poszło nie tak, ale jeszcze nigdy nie wyszedł mi taki zakalec.
Anonimowy - no to szkoda, że nie wyszło, ale może następnym razem się uda:)
Ciasto nie bardzo chce się zmiksować, jest strasznie klejące. Coś ten przepis nie za bardzo wychodzi. Szkoda produktów.
wyszło pyszne!!! a naprawdę mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o ciasta :P
Prześlij komentarz