" Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował pierogów z soczewicą, to naprawdę szczerze polecam i zachęcam do wypróbowania. Takie pierogi to bardzo smaczne i sycące danie, a także jest to całkiem fajna odmiana od tradycyjnych ruskich czy mięsnych. Można podać je z podsmażoną cebulką lub wysmażonym boczkiem, a mi to i z kwaśną śmietaną nawet smakowały. Myślę, że taka wegetariańska wersja pierogów posmakuje naprawdę wszystkim. "
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3/4-1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 500 g soczewicy
- 3-4 cebule
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Soczewicę zalać z garnku wodą, posolić i gotować, aż soczewica będzie miękka. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ugotowaną soczewicę odcedzić, następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ale nie na miazgę, tylko tak, żeby widać było też gdzieniegdzie ziarenka. Soczewicę można również zemleć w maszynce do mięsa lub malakserze. Do przygotowanej soczewicy dodać podsmażona cebulkę, sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu, całość dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 3 porcje, każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi. Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i podawać z podsmażoną cebulką lub innymi dodatkami.
Mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 3 porcje, każdą cienko rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucać pierogi. Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i podawać z podsmażoną cebulką lub innymi dodatkami.
32 komentarze:
Ja nie probowalam, ale po zerknieciu na twoje zdjecia mam ogromna ochote nadrobic zaleglosci :)
Robiłam takie i bardzo mi smakowały. Twoje są bardzo apetyczne!
Ja jeszcze nie próbowałam. Mysle,ze by mi posmakowały> Wspaniale wyglądają!
Już się zakochałam;)
Napewno w tym tygodniu je zrobie - wygladaja bardzo smakowicie :)
Mniam! Są przeapetyczne!
czaję się już od dłuższego czasu na te pierogi z soczewicą ;)
Ale mi narobilas ochoty na takie pierogi :) wygladaja bombastycznie!
Jakie one piękne!!! Śliczne lepisz te pierożki :) z soczewica jeszcze nigdy nie jadłam :)
Bardzo zachęcające!
uwielbiam takie pierogi
Aga piękne zdjecia im zrobiłaś
Cudne!
Nawet nie wiesz,jak je lubię.
Pora zakasać rękawy...
ależ piękne pierożki :) No i bardzo ładne zdjęcia :)
Wyglądają bardzo apetycznie. ;> Muszę się przemóc i w końcu zrobić domowe pierogi.
o matko!!!! Jakie cudne !!! Muszą być pyszne :)
Takich jeszcze nie próbowałam. Brzmi zachęcająco :-)
Pozdrawiam!!!
nie jadłam, ale gdybym mogła porwałabym kilka ze zdjęcia :) bardzo apetyczne
Nie jadłam jeszcze pierogów w takiej wersji, chętnie spróbuję kiedyś :)
Piękne te Twoje pierożki!!! Nie przepadam za takimi daniami, a teraz mam wątpliwości czy dobrze robię;)
Pozdrawiam!
aaaaa... wieki temu jadlam pierwszy i jedyny raz u kolezanki, to jest poezja nie do opisania. o mamuuusiu, bede szukac soczewicy, dzieki za przypomnienie. ola
pięknie Wam dziękuję, za te wszystkie serdeczne słowa w komentarzach:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Pierogi wyglądają obłędnie, zjadłabym całą porcję !:)
Pozdrawiam cieplutko :)
z takim nadzieniem to jeszcze nigdy nie jadłam, a wyglądają bardzo apetycznie
Jak ładnie ulepione :) I z tą cebulką tak apetycznie wyglądają!
jeszcze nie jadłam soczewicy ale ja zakupiłam więc chyba się skusze na te pierożki, cudnie wyglądają, piękne zdjęcia!!! pozdrawiam
Pierogi z soczewicą kojarzą mi się z Mamą:) Robiła na Wigilię... bardzo je lubiłam
Co za apetyczne ujęcia...Od razu zgłodniałam :)
uwielbiam
Koniecznie wypróbuję, bo kocham pierogi! jak robisz taką fajną falbankę..?! ;) Ja też chcę tak! ;)
Mmmmmm wegetariańskie pyszności i miła odmiana po ruskich, serowych i kapuścianych pierogach:-)
Szkoda, że pierogi to taka pracochłonna sprawa. Dla mnie jedynej szkoda zachodu (mój Małżonek ma bardzo wyrobione zdanie na temat tego, które pierogi są jadalne, a które nie).
Muszę spróbować, absolutnie!Bardzo lubię makaron z soczewicą , myślę, że pierogi tez mi posmakują!
Prześlij komentarz