czwartek, 1 grudnia 2011

Cytrynowe ciasto z jabłkami



" Można by powiedzieć, że to takie całkiem zwyczajne ciasto z jabłkami. Jednak już przy pierwszym kęsie bardzo miło zaskakuje smakiem. Tego charakteru nadaje mu dodatek skórki i soku z cytryny, który sprawia, że ciasto od razu nabiera ciekawszego i bardziej wyrazistego smaku. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, odpowiednio wilgotne i soczyste od dużej ilości jabłek. A ta cudowna cytrynowa nuta nadaje mu wspaniałego orzeźwiającego smaku. "
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari  i w oryginale nosi nazwę "Szarlotka dla leniwych", jednak mi tego typu ciasto w ogóle nie kojarzy się z szarlotką, więc zmieniłam tutaj nazwę na taką bardziej adekwatną.


Składniki:

  • 3-4 duże jabłka
  • 1 szkl. cukru (dałam 1/3 szkl.)
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego (dałam mus jabłk. i dżem brzosk.)
  • sok i skórka z 1 dużej cytryny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone jabłka umieścić w dużej misce. Dodać skórkę i sok z cytryny, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. W drugiej misce wymieszać jajka, olej i dżem. Do jabłek dodać mokre składniki i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sodą i wszystko razem szybko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki 20 x 24 cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut.

23 komentarze:

Patrycja Reszko pisze...

A ja bardzo lubię połączenia jabłek i cytryn!

Toczka pisze...

Nie mogę się teraz zdecydować, piernik, ciasto orzechowe czy taki cytrusowy specjał? Istne szaleństwo wypieków :D

ANNA pisze...

Wygląda pysznie. Lubię wilgotne ciasta z dodatkiem owoców więc to coś dla mnie :)

Dusia pisze...

Jabłuszkowo i cytrynowo to idealne połączenie. Pysznie

Sue pisze...

Za chwilę się rozpłynę!

slyvvia pisze...

Cytronowo-jabłkowego jeszcze nie jadłam, ale z pewnością smakuje wyśmienicie. Wymieszaj i upiecz - to lubię ;)

pieczarka mySia pisze...

wyglada wspaniale - musze je koniecznie upiec!

buziaki ;*

Majana pisze...

Czy ja mogę kawałek? Fajne to ciasto!

piegusek1976 pisze...

Twoje ciasta zawsze wyglądają tak apetycznie-jak Ty to robisz? pozdrawiam ciepło

Tyna pisze...

Niby zwyczajne, a takie pyszne! Uwielbiam:)

kuchennefascynacje pisze...

Mega apetyczne ciacho :)

Lovelykate pisze...

Bardzo lubię tego typu ciasta, niewymagające ale bardzo smakowite. Pysznie wygląda :)

Justinek pisze...

Uwielbiam dodatek skórki cytrynowej do ciasta-wiem też, że super się łączy z jabłkami (próbowałam). Chyba ukręce to ciacho w weekend :D

Patrycja pisze...

Cytryna i jabłko? Mmm... Ciekawe i pyszne połączenie :)

Asia pisze...

Pyszności! Ciasta z jabłkami zawsze i w każdej postaci :-)

aga pisze...

bardzo dziękuję:)

agnieszka pisze...

Zwyczajne-niezwyczajne, na pewno pyszne!! ;)

anytsujx pisze...

Co za ciacho, chętnie zjadłabym dwa kawałi, tak pysznie wygląda !:)

Pozdrawiam :)

Kaś pisze...

lubię takie ciasta, przepyszne w swej prostocie

lutka40 pisze...

Smakuje świetnie .Kiedyś robiłam to ciacho .Mam prawie wszystkie książki p Caprari- jak dotąd nie zawiodłam się na żadnym przepisie .Pozdrawiam

kachna pisze...

takiego ciasta jeszcze nie próbowałam, brzmi kusząco i wygląda pysznie :)
pozdrawiam


http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Agata pisze...

Niedawno zrobilam to ciasto jako niespodzianka dla mojej szefowej z okazji jej urodzin (to nie bylo podlizywanie sie; po prostu mam nadzwyczajna szefowa)..Wszyscy w biurze byli zachwyceni! Dziekuje za ten latwy i szybki przepis..z reszta to nie byl pierwszy raz kiedy probowalam twojego przepisu na ciasto i zawsze mi swietnie wychodzi.Pozdrawiam

aga pisze...

Agata - dziękuję:) miło mi, że do mnie zaglądasz i bardzo się cieszę, że ciasto wszystkim smakowało:) Pozdrawiam serdecznie:)

Prześlij komentarz