" Można by powiedzieć, że to takie całkiem zwyczajne ciasto z jabłkami. Jednak już przy pierwszym kęsie bardzo miło zaskakuje smakiem. Tego charakteru nadaje mu dodatek skórki i soku z cytryny, który sprawia, że ciasto od razu nabiera ciekawszego i bardziej wyrazistego smaku. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, odpowiednio wilgotne i soczyste od dużej ilości jabłek. A ta cudowna cytrynowa nuta nadaje mu wspaniałego orzeźwiającego smaku. "
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari i w oryginale nosi nazwę "Szarlotka dla leniwych", jednak mi tego typu ciasto w ogóle nie kojarzy się z szarlotką, więc zmieniłam tutaj nazwę na taką bardziej adekwatną.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari i w oryginale nosi nazwę "Szarlotka dla leniwych", jednak mi tego typu ciasto w ogóle nie kojarzy się z szarlotką, więc zmieniłam tutaj nazwę na taką bardziej adekwatną.
Składniki:
- 3-4 duże jabłka
- 1 szkl. cukru (dałam 1/3 szkl.)
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego (dałam mus jabłk. i dżem brzosk.)
- sok i skórka z 1 dużej cytryny
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone jabłka umieścić w dużej misce. Dodać skórkę i sok z cytryny, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. W drugiej misce wymieszać jajka, olej i dżem. Do jabłek dodać mokre składniki i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sodą i wszystko razem szybko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki 20 x 24 cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut.
23 komentarze:
A ja bardzo lubię połączenia jabłek i cytryn!
Nie mogę się teraz zdecydować, piernik, ciasto orzechowe czy taki cytrusowy specjał? Istne szaleństwo wypieków :D
Wygląda pysznie. Lubię wilgotne ciasta z dodatkiem owoców więc to coś dla mnie :)
Jabłuszkowo i cytrynowo to idealne połączenie. Pysznie
Za chwilę się rozpłynę!
Cytronowo-jabłkowego jeszcze nie jadłam, ale z pewnością smakuje wyśmienicie. Wymieszaj i upiecz - to lubię ;)
wyglada wspaniale - musze je koniecznie upiec!
buziaki ;*
Czy ja mogę kawałek? Fajne to ciasto!
Twoje ciasta zawsze wyglądają tak apetycznie-jak Ty to robisz? pozdrawiam ciepło
Niby zwyczajne, a takie pyszne! Uwielbiam:)
Mega apetyczne ciacho :)
Bardzo lubię tego typu ciasta, niewymagające ale bardzo smakowite. Pysznie wygląda :)
Uwielbiam dodatek skórki cytrynowej do ciasta-wiem też, że super się łączy z jabłkami (próbowałam). Chyba ukręce to ciacho w weekend :D
Cytryna i jabłko? Mmm... Ciekawe i pyszne połączenie :)
Pyszności! Ciasta z jabłkami zawsze i w każdej postaci :-)
bardzo dziękuję:)
Zwyczajne-niezwyczajne, na pewno pyszne!! ;)
Co za ciacho, chętnie zjadłabym dwa kawałi, tak pysznie wygląda !:)
Pozdrawiam :)
lubię takie ciasta, przepyszne w swej prostocie
Smakuje świetnie .Kiedyś robiłam to ciacho .Mam prawie wszystkie książki p Caprari- jak dotąd nie zawiodłam się na żadnym przepisie .Pozdrawiam
takiego ciasta jeszcze nie próbowałam, brzmi kusząco i wygląda pysznie :)
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Niedawno zrobilam to ciasto jako niespodzianka dla mojej szefowej z okazji jej urodzin (to nie bylo podlizywanie sie; po prostu mam nadzwyczajna szefowa)..Wszyscy w biurze byli zachwyceni! Dziekuje za ten latwy i szybki przepis..z reszta to nie byl pierwszy raz kiedy probowalam twojego przepisu na ciasto i zawsze mi swietnie wychodzi.Pozdrawiam
Agata - dziękuję:) miło mi, że do mnie zaglądasz i bardzo się cieszę, że ciasto wszystkim smakowało:) Pozdrawiam serdecznie:)
Prześlij komentarz