" U mnie w domu jakoś nie było tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc, z tego co kojarzę to też raczej nigdzie ich nie jadałam. Jako wypieki od zawsze kojarzyły mi się z dużą słodkością, przez co nie były dla mnie jakoś szczególnie zachęcające. Jednak teraz postanowiłam zmienić to swoje wyobrażenie, bo przecież można dobrać odpowiednie smaki, poziom słodyczy konkretnie pod swój gust, czy podniebienie, a wtedy na pewno będzie nam smakować.
I ja właśnie tak zrobiłam:) Miałam otwartą puszkę masy kajmakowej, więc żeby nie wyjeść jej łyżką:) wybór padł na mazurek kajmakowy. Dla mnie, sam w sobie, byłby oczywiście za słodki, więc przełamałam tę słodycz kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i gorzką czekoladą. Powiem Wam, że jest to połączenie znakomite, wszystkie smaki idealnie się ze sobą skomponowały i mazurek wyszedł bardzo, ale to bardzo pyszny. Muszę przyznać, że już od tego pierwszego podejścia rozsmakowałam się w tych wypiekach i z chęcią poczynię kolejne próby mazurkowania:) "
I ja właśnie tak zrobiłam:) Miałam otwartą puszkę masy kajmakowej, więc żeby nie wyjeść jej łyżką:) wybór padł na mazurek kajmakowy. Dla mnie, sam w sobie, byłby oczywiście za słodki, więc przełamałam tę słodycz kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i gorzką czekoladą. Powiem Wam, że jest to połączenie znakomite, wszystkie smaki idealnie się ze sobą skomponowały i mazurek wyszedł bardzo, ale to bardzo pyszny. Muszę przyznać, że już od tego pierwszego podejścia rozsmakowałam się w tych wypiekach i z chęcią poczynię kolejne próby mazurkowania:) "
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wierzch:
- 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka 400 g)
- dżem z czarnej porzeczki
- gorzka czekolada
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, odłożyć małą część, a pozostałe ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Z pozostałego ciasta zrobić skręcone wałeczki i ułożyć je na brzegach ciasta. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 20 minut na złoty kolor.
Przestudzone ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Gorzką czekoladę rozpuścić na parze i ozdobić wierzch w dowolny sposób.
/Przepis własny/
49 komentarze:
Ja teraz tez mam otwartą puszkę kajmakową... A mazurek z porzeczką wygląda fantastycznie:). Już sobie wyobrażam połączenie tych smaków - nieźle to wymyśliłaś:)
Aga, mazurek wyglada oblednie! U mnie w domu tez nie bylo tradycji pieczenia mazurkow. Czas najwyzszy to zmienic :)
Usciski.
Wow! Cudowny mazurek Agnieszko :)
Ten mazurek to chyba specjalnie pod mój gust zrobiony:) Na pewno jest pyszny, muszę wypróbować na święta. Zapisuję
U mnie tez mazurkow sie nie pieklo, Mama zawsze cos kupowala... Za to u mojej babci ze strony taty zawsze pojawialy sie domowe mazurki i to wlasnie one byly najpyszniejsze. Ten wyglada naprawde odswietnie!
Świetnie wygląda i na pewno też tak smakuje. :)
Świetnie to połączyłaś!
Aga z tą czarną porzeczka to świetny pomysł, bo na pewno doskonale łamie słodycz karmelu ....oj pysznie wygląda to cudo:) juz się nie mogę doczekac mazurkowania:)
Wspaniały! najlepsze połączenie jakie można sobie tylko wymarzyć!
Nie przepadam za mazurkami, ale tym z chęcią bym się poczęstowała:)
Wielkanoc już coraz bliżej, jak widać wyraźnie.
cudowny ten mazurek, Agnieszko! wspaniale połączenie, kruche ciasto, czekolada i porzeczka, okraszone kajmakiem.
jak dla mnie - wykwintnie i naprawdę smakowicie.
ja tez robię często ,że na dół daje dżemy i właśnie tak-powidła , czarna porzeczka lub wiśnie, tylko sama gotuje puszkę z mlekiem i na mazurek wyjątkowo gotuje praktycznie cały dzień(od 6 do 8 godzin) , jest bardzo ,ale to bardzo ciemna, o wiele mniej słodka , pycha:D
Piękna prosta dekoracja
pozdrawia
rozkosz w gębie
Niesamowicie mi się podoba! Świetny jest. Może też na taki sie skuszę?
Super!:)
cudowny! i to połączenie czarnej porzeczki i kajmaku, musi być przepyszne :)
Cudowny, uwielbiam wszystko co ma w sobie czarną porzeczkę wiec tym bardziej zjadłabym to cudo:)
bardzo mnie zachwycil ten mazurek, chetnie sprobuje..
Prezentuje się wspaniale!!! może w tym roku zagości na naszym stole? tylko bez czekolady :)
Ależ fantastyczny ten mazurek! U mnie w domu również nigdy nie piekło się na święta mazurków i tak się zastanawiam, czy w tym roku jakiegoś nie upiec tak na sprawdzenie :)
Bardzo efektowny i pyszne smaki :)
Niesamowicie wygląda :D
Pięknie dziękuję za te wszystkie miłe słowa:) a tych co jeszcze nie piekli mazurków serdecznie zachęcam:)
U mnie mazurki nigdy nie były tradycyjnym ciastem wielkanocnym...do czasu, aż ja zaczęłam je piec i teraz już nie wyobrażamy sobie bez nich świat. Twój wygląda bardzo apetycznie, podoba mi się dodatek czarnej porzeczki, fajnie przełamuje słodki smak kajmaku. :)
Nie wyobrażam sobie świąt bez mazurka, a ten wygląda rewelacyjnie :)
Konsumowałam takowy mazur z rąk mojej mamy. Pyyyyyszny!
cudny ten mazurek :)
i w moim Domu nie było mazurkowej tradycji, ale lubię je od jakiegoś czasu piec :-)
Przepiękny Ci wyszedł ten mazurek, a zestawienie smaków cudowne, jak tylko będę robiła kajmakowy, który sam w sobie był dla mnie zawsze za słodki koniecznie dodam do niego dżem porzeczkowy :)
Jeśli wygląda tak, jak smakuje to zazdroszczę takiego wypieku :)
Lecę do sklepu po kajmak i robię... Aż mi ślinka leci!!! :)
miałam podobne podejście do mazurków, ale zaczynam się do nich przekonywać. Twój zdecydowanie kusi
mmm, zjadłabym taki kawałek..albo dwa :))
Cukrzyca gwarantowana ;)
Dopiero zaczynam piec mazurki na święta i szukam inspiracji... On wygląda tak pysznie :)
Bardzo lubię kajmakowy, a tutaj tak ciekawie przełamany porzeczka - podoba mi się! Wygląda pięknie :)
dziękuję:) i naprawdę polecam takie połączenie smakowe:)
U mnie też się nigdy nie piekło mazurków ,nie wiem czemu ,ale nie .Ja nawet nie bardzo pamiętam jak smakuje ,ale Twój wygląda wspaniale
ooo i to jest mazurek jak dla mnie gdyż te tradycyjne są za słodkie:) mam jeszcze nieco porzeczki z nalewki i chętnie ją wykorzystam do tego mazurka:) pozdrawiam
Piękny mazurek, cudne połączenie smaków, bo wreszcie coś nie tylko słodkiego.
Ten dżem z porzeczki to obłęd w takim towarzystwie! Pysznie Aguś!
Kurczę, to juz chyba czas zdecydować się . co by tu dobrego przygotować na święta ;) Ten mazurek wygląda przepysznie, zapisuję!
dziękuję:)
Kupiłam dżem z porzeczki, reszta składników już czeka na święta;)
wygląda obłędnie :) ja uwielbiam i kajmak i porzeczki, tylko nie mam jak piec połamana :/
a gdyby tak dodać jeszcze orzeszki? :) czy to byłaby już burza i przegięcie smakowe?
Ależ cuuuudowny ten mazurek! No po prostu zakochać się to mało!
Wprost krzyczy z ekranu, żeby sięgnąć po kawałek - zdjęcia pierwsza klasa!
Anonimowy - dobry pomysl, spokojnie można posypać orzeszkami, fajnie by chrupaly:)
Dziekuję:)
Witam, od Wielkanocy robiłam juz tego mazurka kilka razy, (z tym, że przepis na ciasto z innego bloga i na dużą blachę). Wszyscy się zakochali. Zdecydowanie obok ciasta czekoladowego z musem moje ulubione ciasto, bardzo niebezpieczne dla figury ale smak obłędny.
Anonimowy - bardzo się cieszę, że aż tak smakuje:) Ten mazurek to też mój ulubiony, a czekoladowe ciacho po prostu pychota:) Ma to wpływ na nasze figury, ale co tam, czasami można sobie pysznie dogodzić:)
Pycha, trzeba było gasić światło jak został ostatni kawałek 😂 super wyważenie smaków👌
Prześlij komentarz