poniedziałek, 19 marca 2012

Pizza ze szpinakiem i kurczakiem



" Tym razem nie będzie słodko, lecz wytrawnie, ale za to również bardzo, bardzo smacznie. Zapraszam więc na kawałek pizzy:) A już niedługo pojawią się mazurki..."


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (dałam oregano i bazylię)
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 50 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • szczypta cukru

Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów bez skórek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła (oregano, bazylia)
  • sól, pieprz 
  • ok. 1 łyżeczki cukru

Dodatki:
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • papryka czerwona
  • ser żółty

Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zioła. Do większego kubka lub innego naczynia pokruszyć drożdże, dodać cukier, wlać wodę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i wymieszać najpierw łyżką, a potem zagniatać ręką kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie podwoiło objętość w ciągu ok. 20-30 minut). W czasie, kiedy ciasto rośnie należy przygotować sos i dodatki. 

Przygotować sos: Pomidory z puszki zmiksować blenderem razem z czosnkiem i ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować dodatki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać  i razem z cebulą zeszklić na oliwie. Dodać zamrożony szpinak i podgrzewać aż się odmrozi. Wszystko razem przesmażyć, żeby odparował nadmiar wody. Zostawić do wystygnięcia. Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, wymieszać z przyprawą i podsmażyć, żeby się zrumieniła. Paprykę pokroić na drobne paseczki, ser żółty zetrzeć na tarce.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia (lub blaszce) uformować dwie pizze o średnicy 30 cm, można też i większe, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto posmarować sosem, posypać większą częścią sera żółtego, rozłożyć szpinak, pierś z kurczaka, paprykę i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż brzegi będą rumiane.

Przepis na ciasto pochodzi z tej strony.

30 komentarze:

agnieszka pisze...

Zdecydowanie moje smaki ;) Szpinak uwielbiam pod każdą postacią, chociaż z dzieciństwa nie mam zbyt miłych wspomnień :)

Majana pisze...

Lubię:) Ostatnio jadłam ze szpinakiem i gorgonzolą, ależ mi smakowała!:)

kass pisze...

Wygląda wspaniale, narobiłaś mi ochoty na jedzenie...a dopiero co jadłam śniadanie:))

chris pisze...

Hello!
I invite you to visit Blogspot Directory
I am a member of Directory Blogspot and I create
I think this community could also interest you.
We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
His goal: to familiarize your blog, and thus the possibility to exchange with various countries, whether cultural or other
The more people and more opportunities it will give, you are some sort of ambassador of this blog, it has also to do you know after contact set your friends!
To find out, click on the link below:
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

I wish you a great day
friendly
Chris

kocie-smaki pisze...

oo, pyszności :) szpinak na pizzy jest rewelacyjny

Veggie pisze...

na szczęście nie mam żadnych wspomnień z dzieciństwa związanych ze szpinakiem, więc zajadam w każdej możliwej postaci, a że pizzę uwielbiam, to Twoja wersja szczególnie przypadła i do gustu (małą osobistą korektę musiałabym poczynić w związku z kurczakiem)

Monica pisze...

Wyobrażam sobie jaka musiała być pyszna :)

Karmel-itka pisze...

już nie mogę się doczekać tych Twoich mazurków! znając Twoje pomysły, talent, umiejętności i wyobraźnię już teraz wiem, że będą oszałamiające!

pizza w domowym wydaniu żadnej innej nie dorówna.
jest taka... nasza, przygotowana wg siebie, swoich upodobań.
a zarazem... już nie jest taka niezdrowa ;]

gabrysia pisze...

mam ogromną ochotę na to danie i koniecznie wypróbuję przepis...

Nemi pisze...

Na pizzę zawsze mam ochotę:)

slyvvia pisze...

Wygląda fantastycznie. Moje smaki :)

dorota20w pisze...

uwielbiam pizze

piegusek1976 pisze...

0 ja jak smakowicie wygląda, wpadam na kawałek:) pozdrawiam

aga pisze...

dziękuję:) i zapraszam na poczestunek:)

pieczarka mySia pisze...

wspaniala pizza ;-) az mi slinka pociekla!

Kasia pisze...

szpinak i jego najlepszy przyjaciel kurczak i to na pizzy :D

ALB pisze...

pizzy ze szpinakiem jeszcze nigdy nie jadłam, ale wyobrażam sobie, że może być smakowita : )

gruszka pisze...

O jejuuuuu! Niech ktoś powstrzyma mnie przed ślinieniem się - cudo! Ps. Wiem, że to mało po włosku, ale ja do pizzy daję olej rzepakowy - ma więcej omega 3, a tego w naszym klimacie brakuje ;)

magda k. pisze...

fantastyczna pizza, dodatki akurat w moim guście :)

Emma pisze...

Widzę, że trafiłaś w gusta wszystkich, a przynajmniej więksości. Nie inaczej jest ze mną :)

Patrycja pisze...

Nie miałam jeszcze okazji wypróbować pizzy ze szpinakiem, ale wygląda bardzo apetycznie :)

Patrycja Reszko pisze...

Fantastyczne dodatki! Jutro robię pizzę, strasznie mnie zachęciłaś!

nastusia81 pisze...

jeszcze nigdy nie jadłam pizzy ze szpinakiem. Ta wygląda fantastycznie;)

Szarlotek pisze...

Oszałamiający wygląd ! I te kolory...marzenie....Kto mi taką upiecze?

burczymiwbrzuchu pisze...

Można powiedzieć, że to taka wiosenna pizza. Pycha :)

Kaś pisze...

Aga, pizza wygląda niesamowicie apetycznie! nawet nie wiesz, jakiej ochoty mi narobiłaś :)

aga pisze...

bardzo dziękuje:)

skoraq cooks pisze...

Rewelacyjne połączenie smaków, jedno z moich ulubionych

planeta fm pisze...

mmm dziękuję wyszła świetna ;)

aga pisze...

planeta fm - super, że smakowała:)

Prześlij komentarz