poniedziałek, 14 maja 2012

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą



" Klasyczne połączenie kruchego ciasta, owoców i bezy zawsze sprawdza się doskonale. Do takiej roli pasują chyba wszystkie owoce, ale ja rabarbar lubię szczególnie mocno:) Połączenie słodkiej bezy i kwaśnego rabarbaru jest jak najbardziej udane, a przede wszystkim bardzo pyszne. "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany kwaśnej

Beza:
  • 3-4 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 

Ilość ciasta z przepisu jest dość duża, taka na dwa kruche spody w prostokątnych blaszkach ok. 25 x 35 cm. Ja zazwyczaj piekę w mniejszych foremkach, ale ciasto zawsze przygotowuje z całej porcji, następnie dzielę na 3 porcje i zamrażam, w ten sposób mam zawsze gotowe ciasto na kruchy spód. 

W tym przepisie należy wykorzystać 1/3 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach 20 x 24 cm i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z 2 łyżkami cukru. 3-4 białka (w zależności od wielkości) ubić z cukrem, dosypując stopniowo, na sztywną pianę. Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar, a na to wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem.

/Przepis własny/

51 komentarze:

Izaa pisze...

bardzo ładnie wygląda

mojetworyprzetwory pisze...

Wspaniałe! Przepiękne ciasto! Pycha!!!

pieczarka mySia pisze...

Napewno zrobie takie ciacho! :) juz nie moge sie doczekac ;*

Panna Malwinna pisze...

Jak zawsze smakowicie i pięknie:)

Kamila pisze...

Doskonałe połączenie z rabarbarem w roli głównej :)

Justin&Dorothy pisze...

Pychotka ! :)

manoria pisze...

Pycha :-) Kruche ciasta sprawdzają się przez cały rok :-)

Dusia pisze...

Pięknie z tą bezą wygląda! Coś czuję, ze to będzie u nas hit! Koniecznie muszę zrobić :)

Maggie pisze...

O tak, tez najbardziej lubie z kwasnymi owocami: rabarbarem, agrestem, czerwona porzeczka...

nuovana pisze...

beza slodka jak... beza :D musi cudnie łączyć się z kwaśnym smakiem rabarbaru :) mniaaam!!!

Ale babka i robi to co lubi pisze...

wygląda obłędnie! ta beza - wspaniała! w ogrodzie mam mnóstwo rabarbaru więc na przyszły weekend skorzystam z Twojego przepisu

Ola pisze...

nie mogę się już doczekać rabarbaru z działki! Pięknie wygląda, ja też lubię połączenie kwaskowatego smaku z bezą:)


życie & podróże
gotowanie

kulinarne-smaki pisze...

Rozkosz dla moich oczu :)

basia pisze...

Slicznie sie prezentuje, koniecznie do zrobienia.

one big creative mess pisze...

Ależ elegancko wygląda!

Katarzyna Jankowska pisze...

Ciasto marzenie! Ja takich nie robię, żeby synkowi nie było smutno, przez te jajka niestety, ale pomysł i wykonanie super. Do zapisania:)

White Tablecloth pisze...

Z rabarbarem i bezą.... To musi być dobre!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kochana za kawałek tego ciasta oddam wiele:)

Samantha pisze...

Pięknie i smacznie, ciasto pierwszorzędne, jednym słowem doskonałe ! Pozdrawiam :)

Madleine pisze...

Wyglada cudnei!!!!

ilovebake.pl pisze...

Jej jak pięknie wygląda :)

Majana pisze...

Jakie ładne to ciacho! :)
Ja właśnie zrobiłam rabarbarowe, ale inne.
Mniam, poczęstowałabym się Twoim . :)

Zielenina pisze...

o u Ciebie też ciacho z rabarbarem :D Tylko ja nie lubię bezy niestety ;-)

Szarlotek pisze...

Normalnie odpływam na sam widok:) Otwórz cukierenkę a ja przestanę piec i będę przychodzić na solidne porcje prezentowanych pyszności :)

aga pisze...

Dziewczyny, pięknie Wam dziękuję:) i oczywiście częstujcie się do woli choć to tylko wirtualnie, ale może kiedyś uda się w realu:)

anytsujx pisze...

Ciasto wygląda obłędnie. Obejrzałam już u Ciebie całą serię ciast rabarbarowych, wszystkie są idealne .... cudo !:).Pozdrawiam cieplutko :)

Kaś pisze...

bajeczne!

KucharzyTrzech pisze...

Jak byłam mała mowiłam na takie ciasto CIASTO Z GÓRAMI. Uwielbiałam je w wykonaniu mojej mamy. Pysznie Twoje wygląda :)

pasjonatka pisze...

rabarbar odkad sie pojawi tylko mi w glowie mieszza :D

Paulina pisze...

jest piękne! a rabarbar to smak dzieciństwa.

Usagi pisze...

Wiesz co? Chyba wiem, co jutro zrobię za ciasto :) Piękne zdjęcia.

Bo(ro)n Appétit pisze...

Piękne ciacho!

Z miłości do jedzenia pisze...

Idealne! I ta pianka!! mmmniam!!

lutka40 pisze...

Cudowne

Dusia pisze...

Zrobione :) Beza spiekła mi się po 15min, musiałam wyjąć i powstało mi ciasto z rosą :) Bardzo smaczne :) Niedługo pewnie na blogu się pojawi, dziękuję za przepis:)

aga pisze...

jeszcze raz bardzo dziękuję:)
Dusia - z rosą to fajnie wygląda i bardzo się cieszę, że smakuje:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

wlasnie zrobilam to ciasto, naprawde polecam, jest pyszne!!!!!

aga pisze...

Anonimowy - dziękuję i fajnie, że smakowało:)

Anonimowy pisze...

Pyszne ciasto, robię go od lat, z tym że nie zapiekam spodu , tylko kładę rabarbar na surowe i tez się zawsze udaje:)

Anonimowy pisze...

A jak zrobić aby beza po upieczeniu nie opadła ? Właśnie upiekłam to ciasto, pięknie wyrosło, zostawiłam na 15 min w piekarniku po wyłączeniu aby stopniowo dochodziło, później delikatnie uchyliłam i niestety ta cudownie zarumieniona beza opadła :( Co zrobiłam nie tak ?

aga pisze...

Anonimowy - bardzo chętnie chciałabym Ci pomóc, ale powiem szczerze, że sama nie wiem dokładnie, co na to wpływa. Rzadko zdarza się, żeby piana mi opadła, ale raz na jakiś czas tak bywa i też nie wiem czemu, gdyż zawsze robię wszystko tak samo.

Majana pisze...

Aga, wróć do nas....
Zrobiłam to pyszne ciasto, zapraszam:
http://majanaboxing.blox.pl/2013/07/Kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-beza.html

Majana pisze...

Pozdrawiam Cię ciepło Aga. Daj znać ,proszę.

Anonimowy pisze...

A co z mąką ziemniaczaną ? Czy obierasz rabarbar ?

Anonimowy pisze...

przepyszne! zróbcie, polecam.

Anonimowy pisze...

ciasto rewelacja!!! smakowało wszystkim :):)

Unknown pisze...

ciasto siedzi w piekarniku :) wygląda wspaniale zobaczę jak będzie smakowało po upieczeniu i oczywiście się z wami tym podzielę.

Anonimowy pisze...

Wygląda przepysznie ;) a jeśli chciałabym dodac mrożony rabarbar, to muszę go wcześniej rozmrozic? I jak ma sie w takim przypadku czas pieczenia?

Anonimowy pisze...

Jak piec to ciasto? Tzn. chodzi mi oto czy po upieczeniu zostawić w piekarniku, czy wyciągnąć czy podchylić piekarnik? Nie chcę , żeby beza opadła:(

Anonimowy pisze...

A kto mi podpowie jak przeliczyć składniki na formę tortowa (tortownicę) 26cm?

Anonimowy pisze...

Ciasto pyszne.

Prześlij komentarz