" Kolejny wypiek z rabarbarem i ponownie na kruchym cieście. Żeby jednak trochę coś odmienić spód ciasta posmarowałam konfiturą różaną, która nadała cudownego aromatu.Wierzch ciasta posypałam cukrem, przez co podczas pieczenia utworzyła się chrupiąca cukrowa warstewka. Ciasto nie jest za słodkie, odpowiednio czuć kwasowość rabarbaru i przyjemny aromat różany. Mi osobiście smakuje bardzo, ale ja rabarbar uwielbiam, więc nie może być inaczej:) "
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 200 g masła/margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki konfitury różanej
- ok. 600-700 g rabarbaru
Wymieszać oba rodzaje mąki, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Można również wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować, a potem tylko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, większą i mniejszą (3/4 i 1/4).
Większą częścią ciasta wylepić dno foremki 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować cienko konfiturą. Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać 4 łyżki cukru i wymieszać. Wyłożyć na ciasto rozkładając równomiernie. Pozostałe ciasto, skubiąc małe kawałki rozłożyć po wierzchu, posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem, aby ładnie się prezentowało.
/Przepis własny/
38 komentarze:
Wygląda znakomicie! Kruche z rabarbarem jest pyszne :) Różana nuta bardzo mi się podoba:)
Pozdrowienia!
Jak zwykle kolejne ciasto, ktorym jestem zachwycona!
Brawo Agus ;*
ajaj! jaki piękny! powiedz mi używasz szklanki 200ml czy 250?
Ale cudowne ciasto! Piękne i ten ukochany rabarbar!!!
Ciasto wygląda wspaniale!
Agus Twoje ciasta powodują u mnie wzmozony apetyt, wygladają wspaniale a smakują pewnie rewelacyjnie, sądząc po skladnikach. Kruche z rabarbarem to juz niemal klasyka wiec musze pędzic po rabarbar ...
Juz sobie wyobrazam ten smak! Polaczenie rabarbaru i rozy to strzal w dziesiatke.
Obiecywałam tyle razy, że tu już nie zaglądnę ale co mam robić jak widoki takie kuszące
Rabarbar i konfitura różana, z tego połączenia musiało wyjść coś smakowitego :)
Pięknie Ci to wyszło, aż mi ślinka cieknie
kocham te zdjęcia i kocham te przepisy (:
ciasto jest na pewno bardzo smaczne. Ja tez lubię rabarbar i nawet teraz jem kawałek ciasta z nim (:
pozdrawiam ciepło.
Natchnęłaś mnie. W weekend muszę popełnić kruche z rabarbarem:)
musi być bardzo dobre w połączeniu z konfiturą różaną :) ja aktualnie też mam w piecyku kruche ciasto z rabarbarem :) chociaż troszkę inne ;) zapraszam wkrótce do siebie :) i pozdrawiam ciepło
Piękne, jak zwykle u Ciebie :)
O jejku Aga, kiedy Ty masz czas robić i zjadać te smakołyki? Zazdroszczę twoim bliskim :)
Same pyszności, ciasto pełne smaków i aromatów !
dobry pomysł z tą marmoladą różaną, muszę wypróbować:)
życie & podróże
gotowanie
Nie wiem jak to się stało, ale w tym roku nie upiekłam jeszcze ciacha z rabarbarem? ;-) Narobiłaś mi smaku i to bardzo :-)
Pachnie mi tu rabarbarem i moją ulubioną kruszonką! Też muszę nadrobić swoje rabarbarowe zaległości! :)
uwielbiam kruche ciasto z rabarbarem :) nie robiłam jednak nigdy z konfiturą różaną. jestem bardzo ciekawa różnicy w smaku :)
pozdrawiam
ja ostatnio piekłam kruche z rabarbarem i kruszonką, ale z dżemem truskawkowym na spodzie, smakowało nieziemsko:) dlatego też Twoim chętnei się poczęstuję:)
ale cudeńko! ostatnio też robiłam kruche z rabarbarem - bezbłędne połączenie
rozplywa sie w ustach ;)
I znów rabarbarowo, ale jak pysznie i pięknie :)
Z tą chrupiącą cukrową warstewką musi być pyszne
O jak pysznie!
Dziękuję Wam za odwiedziny i pozostawione miłe słowa w komentarzach:) Uściski:)
Panna Malwinna - zawsze używam szklanki 250 ml.
basia - o tak, ja taka klasykę uwielbiam, nie ma to jak kruche z rabarbarem:)
Asia - to musisz nadrobić te zaległości w rabarbarowych wypiekach:)
Jolanta Szyndlarewicz - ja tez robię czasami z truskawkowym i potwierdzam, ze jest pycha:)
Kaś - zgadzam się na 1000%:)
Pozdrowienia dla wszystkich:)
Ciacho wygląda rewelacyjnie! Świetne zdjęcie! Też poluję na rabarbar - nigdy nie mam go dość. :-D Pozdrawiam.
ooo, takie ciasta lubie, wygląda pysznie.
Ależ tu rabarbarowo :) A ja właśnie mam rabarbar w kuchni i zastanawiam się co z nim zrobić :) Wiem, że to będzie ciacho, ale jakie? :)
Nie wiem, które ciastko wspanialsze. Chętnie wypróbowałabym oba.
Pieknie wygląda, przepyszna klasyka! Też takie uwielbiam, muszę wypróbować z dodatkiem różanej konfitury. Pozdrawiam serdecznie ;)
Ciasto klasyka:)
Świetny pomysł z tą różaną nutą, idealnie pasuje...
dziękuję:)
A czy można zastąpić kwaśną śmeietanę np. kefirem?
Pozdrawiam serdecznie,
mała - jak jest gęsty, to może być, ale ja najczęściej zastępuję gęstym jogurtem.
Pozdrawiam:)
Zrobiłam :) wyszło pyszne!
Prześlij komentarz