czwartek, 17 maja 2012

Kruche ciasto z rabarbarem i nutą różaną



" Kolejny wypiek z rabarbarem i ponownie na kruchym cieście. Żeby jednak trochę coś odmienić spód ciasta posmarowałam konfiturą różaną, która nadała cudownego aromatu.Wierzch ciasta posypałam cukrem, przez co podczas pieczenia utworzyła się chrupiąca cukrowa warstewka. Ciasto nie jest za słodkie, odpowiednio czuć kwasowość rabarbaru i przyjemny aromat różany. Mi osobiście smakuje bardzo, ale ja rabarbar uwielbiam, więc nie może być inaczej:) "


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g masła/margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki konfitury różanej
  • ok. 600-700 g rabarbaru

Wymieszać oba rodzaje mąki, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Można również wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować, a potem tylko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, większą i mniejszą (3/4 i 1/4). 
Większą częścią ciasta wylepić dno foremki 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować cienko konfiturą. Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać 4 łyżki cukru i wymieszać. Wyłożyć na ciasto rozkładając równomiernie. Pozostałe ciasto, skubiąc małe kawałki rozłożyć po wierzchu, posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem, aby ładnie się prezentowało.

/Przepis własny/

38 komentarze:

Majana pisze...

Wygląda znakomicie! Kruche z rabarbarem jest pyszne :) Różana nuta bardzo mi się podoba:)
Pozdrowienia!

pieczarka mySia pisze...

Jak zwykle kolejne ciasto, ktorym jestem zachwycona!

Brawo Agus ;*

Panna Malwinna pisze...

ajaj! jaki piękny! powiedz mi używasz szklanki 200ml czy 250?

mojetworyprzetwory pisze...

Ale cudowne ciasto! Piękne i ten ukochany rabarbar!!!

ANNA pisze...

Ciasto wygląda wspaniale!

basia pisze...

Agus Twoje ciasta powodują u mnie wzmozony apetyt, wygladają wspaniale a smakują pewnie rewelacyjnie, sądząc po skladnikach. Kruche z rabarbarem to juz niemal klasyka wiec musze pędzic po rabarbar ...

Maggie pisze...

Juz sobie wyobrazam ten smak! Polaczenie rabarbaru i rozy to strzal w dziesiatke.

kulinarne-smaki pisze...

Obiecywałam tyle razy, że tu już nie zaglądnę ale co mam robić jak widoki takie kuszące

Patrycja pisze...

Rabarbar i konfitura różana, z tego połączenia musiało wyjść coś smakowitego :)

Tygrysek pisze...

Pięknie Ci to wyszło, aż mi ślinka cieknie

Danuta pisze...

kocham te zdjęcia i kocham te przepisy (:
ciasto jest na pewno bardzo smaczne. Ja tez lubię rabarbar i nawet teraz jem kawałek ciasta z nim (:
pozdrawiam ciepło.

Aciri pisze...

Natchnęłaś mnie. W weekend muszę popełnić kruche z rabarbarem:)

Kasia pisze...

musi być bardzo dobre w połączeniu z konfiturą różaną :) ja aktualnie też mam w piecyku kruche ciasto z rabarbarem :) chociaż troszkę inne ;) zapraszam wkrótce do siebie :) i pozdrawiam ciepło

Aldi pisze...

Piękne, jak zwykle u Ciebie :)

madzik pisze...

O jejku Aga, kiedy Ty masz czas robić i zjadać te smakołyki? Zazdroszczę twoim bliskim :)

Samantha pisze...

Same pyszności, ciasto pełne smaków i aromatów !

Ola pisze...

dobry pomysł z tą marmoladą różaną, muszę wypróbować:)

życie & podróże
gotowanie

Asia pisze...

Nie wiem jak to się stało, ale w tym roku nie upiekłam jeszcze ciacha z rabarbarem? ;-) Narobiłaś mi smaku i to bardzo :-)

Smaczny Kąsek pisze...

Pachnie mi tu rabarbarem i moją ulubioną kruszonką! Też muszę nadrobić swoje rabarbarowe zaległości! :)

Grande pisze...

uwielbiam kruche ciasto z rabarbarem :) nie robiłam jednak nigdy z konfiturą różaną. jestem bardzo ciekawa różnicy w smaku :)
pozdrawiam

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

ja ostatnio piekłam kruche z rabarbarem i kruszonką, ale z dżemem truskawkowym na spodzie, smakowało nieziemsko:) dlatego też Twoim chętnei się poczęstuję:)

Kaś pisze...

ale cudeńko! ostatnio też robiłam kruche z rabarbarem - bezbłędne połączenie

pasjonatka pisze...

rozplywa sie w ustach ;)

Bo(ro)n Appétit pisze...

I znów rabarbarowo, ale jak pysznie i pięknie :)

lutka40 pisze...

Z tą chrupiącą cukrową warstewką musi być pyszne

Dusia pisze...

O jak pysznie!

aga pisze...

Dziękuję Wam za odwiedziny i pozostawione miłe słowa w komentarzach:) Uściski:)
Panna Malwinna - zawsze używam szklanki 250 ml.
basia - o tak, ja taka klasykę uwielbiam, nie ma to jak kruche z rabarbarem:)
Asia - to musisz nadrobić te zaległości w rabarbarowych wypiekach:)
Jolanta Szyndlarewicz - ja tez robię czasami z truskawkowym i potwierdzam, ze jest pycha:)
Kaś - zgadzam się na 1000%:)
Pozdrowienia dla wszystkich:)

Proste Przepisy Kulinarne pisze...

Ciacho wygląda rewelacyjnie! Świetne zdjęcie! Też poluję na rabarbar - nigdy nie mam go dość. :-D Pozdrawiam.

Bernadeta pisze...

ooo, takie ciasta lubie, wygląda pysznie.

katie pisze...

Ależ tu rabarbarowo :) A ja właśnie mam rabarbar w kuchni i zastanawiam się co z nim zrobić :) Wiem, że to będzie ciacho, ale jakie? :)

Usagi pisze...

Nie wiem, które ciastko wspanialsze. Chętnie wypróbowałabym oba.

one big creative mess pisze...

Pieknie wygląda, przepyszna klasyka! Też takie uwielbiam, muszę wypróbować z dodatkiem różanej konfitury. Pozdrawiam serdecznie ;)

karodos.pl pisze...

Ciasto klasyka:)

Patrycja Reszko pisze...

Świetny pomysł z tą różaną nutą, idealnie pasuje...

aga pisze...

dziękuję:)

mała pisze...

A czy można zastąpić kwaśną śmeietanę np. kefirem?

Pozdrawiam serdecznie,

aga pisze...

mała - jak jest gęsty, to może być, ale ja najczęściej zastępuję gęstym jogurtem.
Pozdrawiam:)

pieczarka mySia pisze...

Zrobiłam :) wyszło pyszne!

Prześlij komentarz