środa, 9 maja 2012

Norweskie ciasto z rabarbarem



" Dlaczego akurat norweskie, tego nie wiem, ale jest z rabarbarem, więc oczywiście się skusiłam. Ciasto jest proste, takie do zrobienia na szybko, np. na letni podwieczorek. Miękkie i puszyste z kwaskowym posmakiem rabarbaru. Zapraszam Was na mały poczęstunek:) "


Składniki:

  • 1/4 szkl. masła stopionego
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl)
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łodyga rabarbaru (dałam ok. 200 g)

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 22-23 cm (użyłam foremki 20x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać roztopione masło, mleko i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować, aż się całość połączy. Ciasto wlać do przygotowanej foremki, wierzch posypać rabarbarem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

/Przepis pochodzi stąd/

44 komentarze:

Majana pisze...

Wygląda wspaniale! Jakie puszyste jest, super:).
Muszę dorwać rabarbar koniecznie :)
Pozdrowienia.

alucha pisze...

Dziś idę na działkę po rabarbar i od wczoraj zastanawiałam się jakie by ciasto upiec. Już wiem ;)

Kamila pisze...

Jeśli z rabarbarem to na pewno pyszne :)

Seba pisze...

Takie samo ciasto robiła moja babcia i mama, szkoda, że nie ma już ich z nami :(

Wiewióra pisze...

bardzo apetyczne! przepis do wypróbowania zapisany w kajeciku :)

mojetworyprzetwory pisze...

Wygląda pięknie!

KucharzyTrzech pisze...

Faktycznie mega szybkie :) Pychota!!

Angelika Szostak pisze...

Świetne, puszyste i kwaskowate od rabarbaru. Pycha;)

Karlita pisze...

heheh wczoraj widziałam rabarbar i pierwsze co pomyślałam właśnie o takim cieście :-)

Panna Malwinna pisze...

Mam w domu spory zapas rabarbaru, więc prawdopodobnie dziś je poczynię;)

kulinarne-smaki pisze...

Co tu dużo mówić - idealne

Tygrysek pisze...

No dziękuję Aga, właśnie dostałam od teściowej ogrom rabarbaru z ogródka i szukałam przepisu, na jakieś szybkie ciasto. W weekend na pewno zrobię.

Ivka pisze...

Zrobiłam wczoraj podobne, też takie puchate

Maggie pisze...

Jesli norweskie, to chyba zrobie, bo w kwestii wypiekow ufam skandynawskim przepisom :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Twoim ciastem zawsze i chętnie się poczęstuję:)

madzik pisze...

Proste i smaczne - takie ciasta uwielbiam robić i jeść :)

pieczarka mySia pisze...

Agus! :) uwielbiam Twoje przepisy :) ciacho zrobie napewno ;*

Hania-Kasia pisze...

Piękne, jak każde Twoje ciasto.

kass pisze...

Jak z rabarbarem to nawet norweskie będzie pyszne:) pozdrawiam!

Danuta pisze...

muszę zakupić ten rabarbar jak najszybciej (:

aga pisze...

bardzo dziękuję i naprawdę polecam, bo mało przy nim roboty, a jest smaczne:)

Bernadeta pisze...

ale pysznie wygląda, czas na rabarbar.

Pokochaj gotowanie pisze...

Na pewno wypróbuje!

Nemi pisze...

Piszę się na takie smakołyki:)

basia pisze...

Cudownie puszyste, idealne do kawusi..

Karmel-itka pisze...

też się zastanawiam, dlaczego niby norweskie? toż to zwykłe ciasto! a rabarbar to bardziej polski jest... a tam, nieważne. za to jak pięknie wygląda!
a ja się raczę drożdżowym z rabarbarem ;]

pasjonatka pisze...

malo maki i taki gigant ;p

wszedzie ten rabarbar heh

kulinarne-smaki pisze...

Otagowałam Cię więc zapraszam na mojego bloga

Patrycja pisze...

Puszyste i baardzo apetyczne. Ja też już rozpoczęłam sezon rabarbarowy :D

alucha pisze...

Zrobiłam :) naprawdę jest smaczne! Domownicy się zajadali jeszcze ciepłym ;)

White Tablecloth pisze...

Oj ten rabarbar, wszyscy go uwielbiają !

Anonimowy pisze...

genialne :)

Katarzynka pisze...

pyszne... pół godziny temu wyjęty z piekarnika a juz go nie ma :) Zabieram sie za robienie następnego :)

aga pisze...

pięknie Wam dziękuję za te wszystkie słowa w komentarzach:)
a jeszcze bardziej mi miło, że co nie którzy już zrobili i zajadają się tym ciastem ze smakiem:)
Alucha, Katarzynka - cieszę, się że Wam smakuje:) ja też piekłam go już kilka razy, bo znika momentalnie:)
Pozdrawiam:)

one big creative mess pisze...

Aga, ja chyba przestanę zaglądać na Twój blog, bo za każdym razem jak tu jestem, to mój organizm domaga się zjedzenia wszystkich tych smakowitości, które tu prezentujesz. To ciacho jest przepyszne!!! Zrobiłam i zapisałam do stałego repertuaru ciastowego. Dzięki ;)

aga pisze...

Drui - wielkie dzięki:) bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i miło mi, że do mnie zaglądasz:) może coś Cię jeszcze skusi:) Pozdrawiam:)

http://insideproject8.blogspot.com pisze...

robię ciągle i dalej posłałam Twój przepis - cudowny!

http://insideproject8.blogspot.com pisze...

zamiast pudrem - przed pieczeniem posypuję cukrem trzcinowym i cynamonem. Zdecydowanie z połową szklanki cukru jest lepsze :).

aga pisze...

Monika POźNIAK - dziękuję i cieszę się, że ciasto się spodobało:) ta posypka jest fajna:) Pozdrawiam:)

Wiewióra pisze...

Upiekłam przed chwilka i już żałuję... bo ja nie mogę spróbować :( śliczne i pachnące, i w całości dla Małżona!

aga pisze...

Wiewióra - szkoda, że nie możesz skosztować, ale za to więcej dla Męża zostanie, a może jeszcze córcia się skusi:)

http://insideproject8.blogspot.com pisze...

robią wszyscy w rodzinie i znajomi!!! Przepis extra (robię tak jak Ty z 1/2 szkl. cukru), posypuję jeszcze z wierzchu przed pieczeniem cukrem trzcinowym i dużą ilością cynamonu.

aga pisze...

dziękuję bardzo:)

Anonimowy pisze...

dlaczego nie rosnie mi to ciasto ?

Prześlij komentarz