" W sezonie rabarbarowym nie mogło oczywiście zabraknąć pleśniaka. Standardowe połączenie kruchego ciasta, bezy i rabarbaru wypadło tutaj również bardzo dobrze i bardzo smacznie.
Małą odmianę jaką poczyniłam, to dałam ciemne ciasto zamiast jasnego na sam wierzch i myślę, że nawet fajnie to wygląda:) "
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 500 g rabarbaru
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Z mąki, margaryny, żółtek, 2 łyżek
cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3
części: jedna większa i dwie mniejsze, z czego jedną mniejszą część
ciasta zagnieść z kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało.
Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno
zetrzeć na tarce większą część jasnego ciasta. Rozłożyć rabarbar, zetrzeć mniejszą część ciasta jasnego. Białka ubić z pozostałym cukrem
na sztywną pianę i wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce
ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.
/Przepis własny/
37 komentarze:
Śliczny!!! ile kolorów, wow!!!
Dzisiaj zrobie Twoje ciacho! ;*
buziaki i milego dnia!
Wygląda strasznie apetycznie.
Uwielbiam to ciasto! Pięknie Ci wyszło! Pozdrawiam
Ciasto wygląda wspaniale!
Uwielbiam pleśniak, ale z rabarbarem jeszcze nie piekłam - koniecznie do nadrobienia/upeczenia!
Dobrego dnia:)
Robiłam w zeszłym roku i to jest doskonałe połączenie:)
Nie mogę do Ciebie wchodzić, bo zawsze kusisz czymś cudownym:)
Pięknie wygląda, wspaniała paleta barw :)
Pięknie różowe wnętrze!
Ale ładny, aż by się zjadło ;)
Przepysznie i pięknie się prezentuje! Cudne zdjęcia!
I ja dziś piekę pleśniaka z rabarbarem, musiałam, z ciekawości;)
no nie może zabraknąć :) i u mnie był też :) Twój rabarbar uroczo różowy!!! :)
Wow jakie pyszności!
Ale przepiękny kolor nadał rabarbar!
Wyjątkowo pysznie wyglądający pleśniak :)
ta zamiana kolejności ciast wyszła fantastycznie, bo zachwyca kolorami! :)
Ależ szalejesz z tym rabarbarem!!! Pleśniak pysznie wygląda :)
Nie mogę się napatrzeć tym kuszącym widokiem
dziękuję pięknie:) udało mi się trafić właśnie na taki różowy rabarbar i muszę przyznać, ze kolorek jest super:) A ciacho w smaku też super:)
Pozdrawiam:)
oj te Twoje ciasta, co jedno to ciekawsze i ladniejsze. Oczywiscie zapisuje...
Uwielbiam takie ciasta! Nie trzeba mnie na nie w ogóle namawiać.
Pięknie wygląda:)
Piękne kolory, ale bym zjadła kawałeczek tego ciacha :)
Pleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast, ale z rabarbarem jeszcze nie jadłam.
super się prezentuje, ten różowy rabarbar i piana na wierzchu... mniam:)
Widzę, że ile piekących tam tyle wersji tego ciasta i nazw :) U mnie to się nazywa "skubaniec", ale nazwa pleśniak nie jest mi obca. Pyszne ciasto, jedno z moich ulubionych :)
piękny kolor rabarbaru :)
uważam, ze przez tą zamianę pleśniak zyskał a urodzie:)
pycha
buziaki
ps.obserwuje
wyglada bosko, a nie tylko fajnie :)
O rany! Wyglada tak smakowicie!!! Też chce kawałeczek!!!! :-))
Robi wrażenie;)
najpiękniejszy pleśniak jaki widziałam! :D
zrobiłam...;) bardzo smaczne, dzieki za przepis
Izaa - cieszę się smakował:)
Fajne ciacho, az oczy bola od patrzenia
Białka ubić razem z cukrem, czy najpierw białka, a potem dodać cukier?
------------------------------------------------
Wygląda wspaniale...
Anonimowy - ja zawsze najpierw ubijam trochę białka mikserem i jak już się spienią to wtedy stopniowo dosypuję cukier cały czas miksując do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz