" Zrobiłam to ciasto ze względu na kruszonkę, która z kolei zaciekawiła mnie dość mocno, ze względu na sucharki. Taka sucharkowa kruszonka stanowi ciekawy dodatek do ciasta. Jest fantastycznie chrupiąca i najlepsza jest na świeżo zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Na cieście jest jej dość dużo, co powoduje, że podczas krojenia i jedzenia kruszy się dość mocno dookoła, ale to już taki urok kruszonki:) Takie drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i soczystymi śliwkami, do tego szklanka mleka, to może być, a właściwie to był bardzo smaczny podwieczorek."
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 80 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 50 g margaryny/masła
- ok. 700 g śliwek węgierek
Kruszonka:
- 120 g sucharków
- 50 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki cynamonu (dałam 1/2)
- 100 g margaryny/masła zimnego
Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić zagłębienie, umieścić tam pokruszone drożdże, posypać cukrem, dodać 4 łyżki mleka i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Następnie dodać resztę mleka, jajko, masło i zagnieść sprężyste ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło ok. dwa razy większe.
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Sucharki włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem. Przesypać do miseczki, dodać mąkę, cynamon, masło i wyrobić na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść, rozwałkować i umieścić w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec ok.40 minut.
/Przepis z książki "Torty i ciasta. Mało kalorii - dużo radości"/
25 komentarze:
tradycyjna klasyka.
w najlepszym wydaniu!
Ale śliczne! Oddam królestwo za kawałek tego ciasta z kubkiem gorącego kakao :)
ale o sucharkach do kruszonki nigdy nie słyszałam :)
porywam duży kawał do kawki:) pyszniutkie
Bardzo ciekawy przepis :) Pozdrawiam
Ja bym ze szklanką earl greyka:), ale choć te sucharki ciekawe, to i tak robię tradycyjną kruszonkę, bo jej nigdy dość:)
Podoba mi się ta sucharkowa kruszonka :D
Piękny i smaczny wypiek, jak zawsze u Ciebie. Miłego dnia! :)
Kocham takie wypieki...wspaniale wygląda!
ależ piękne ciasto, takie idealne! mniam
Bardzo lubuje sie w Twoich drozdzowcach! :) kazde jest cudowne!
Buziaki ;*
zdecydowanie głośniej burczy mi w brzuchu, jak widzę Twoje zdjęcia!
lubię takie klasyczne połączenia:)
drożdżowe ze śliwkami jest najlepsze <3
Nie słyszałam jeszcze o sucharkowej kruszonce, więc też mnie interesuje.
Śliczne to ciasto, a sucharkowa kruszonka bardzo intrygująca.
:)
kocham twoje wypieki ;)
Sama rozkosz :-)
Bardzo Wam dziekuje :-)
Piękne i bardzo smakowite połączenie ! Wygląda przepięknie ! Pozdrawiam :)
Bardzo ciekawa ta kruszonka .... zwłaszcza, zę uwielbiam sucharki, wiec podejrzewam, zę bym się w niej zakochałą:) pozdrawiam
Uwielbiam Twoje ciasta - zawsze wgapiam się w zdjęcie i ślinię ;)
bardzo fajny pomysł na kruszonkę
đặt vé eva airline
các hãng máy bay đi mỹ
hãng hàng không hàn quốc
đại lý vé máy bay đi mỹ
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich
Vé máy bay đi Mỹ hạng Thương gia bao nhiêu tiền?
vé đi Mỹ
Đặt vé máy bay Pacific Airlines
Website China Airlines Vietnam
Kinh nghiệm mua vé máy bay đi Mỹ giá rẻ
du lịch BEZY
7 quán cà phê chill ở Hà Nội vừa ngon vừa sống ảo
Prześlij komentarz