czwartek, 27 września 2012

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i sucharkową kruszonką



" Zrobiłam to ciasto ze względu na kruszonkę, która z kolei zaciekawiła mnie dość mocno, ze względu na sucharki. Taka sucharkowa kruszonka stanowi ciekawy dodatek do ciasta. Jest fantastycznie chrupiąca i najlepsza jest na świeżo zaraz po wyjęciu z piekarnika. 
Na cieście jest jej dość dużo, co powoduje, że podczas krojenia i jedzenia kruszy się dość mocno dookoła, ale to już taki urok kruszonki:) Takie drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i soczystymi śliwkami, do tego szklanka mleka, to może być, a właściwie to był bardzo smaczny podwieczorek."


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g margaryny/masła
  • ok. 700 g śliwek węgierek

Kruszonka:
  • 120 g sucharków
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (dałam 1/2)
  • 100 g margaryny/masła zimnego

Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić zagłębienie, umieścić tam pokruszone drożdże, posypać cukrem, dodać 4 łyżki mleka i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Następnie dodać resztę mleka, jajko, masło i zagnieść sprężyste ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło ok. dwa razy większe.
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Sucharki włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem. Przesypać do miseczki, dodać mąkę, cynamon, masło i wyrobić na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść, rozwałkować i umieścić w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec ok.40 minut.

/Przepis z książki "Torty i ciasta. Mało kalorii - dużo radości"/

25 komentarze:

Karmel-itka pisze...

tradycyjna klasyka.
w najlepszym wydaniu!

marinia pisze...

Ale śliczne! Oddam królestwo za kawałek tego ciasta z kubkiem gorącego kakao :)

Ola pisze...

ale o sucharkach do kruszonki nigdy nie słyszałam :)

Antenka pisze...

porywam duży kawał do kawki:) pyszniutkie

Kamila pisze...

Bardzo ciekawy przepis :) Pozdrawiam

ewelajna Korniowska pisze...

Ja bym ze szklanką earl greyka:), ale choć te sucharki ciekawe, to i tak robię tradycyjną kruszonkę, bo jej nigdy dość:)

GotującaWmM pisze...

Podoba mi się ta sucharkowa kruszonka :D

one big creative mess pisze...

Piękny i smaczny wypiek, jak zawsze u Ciebie. Miłego dnia! :)

ANNA pisze...

Kocham takie wypieki...wspaniale wygląda!

Smakiem Pisany pisze...

ależ piękne ciasto, takie idealne! mniam

pieczarka mySia pisze...

Bardzo lubuje sie w Twoich drozdzowcach! :) kazde jest cudowne!

Buziaki ;*

Veggie pisze...

zdecydowanie głośniej burczy mi w brzuchu, jak widzę Twoje zdjęcia!

Paulina pisze...

lubię takie klasyczne połączenia:)

Dusia pisze...

drożdżowe ze śliwkami jest najlepsze <3

kabamaiga pisze...

Nie słyszałam jeszcze o sucharkowej kruszonce, więc też mnie interesuje.

Majana pisze...

Śliczne to ciasto, a sucharkowa kruszonka bardzo intrygująca.
:)

pasjonatka pisze...

kocham twoje wypieki ;)

Asia pisze...

Sama rozkosz :-)

aga pisze...

Bardzo Wam dziekuje :-)

Samantha pisze...

Piękne i bardzo smakowite połączenie ! Wygląda przepięknie ! Pozdrawiam :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Bardzo ciekawa ta kruszonka .... zwłaszcza, zę uwielbiam sucharki, wiec podejrzewam, zę bym się w niej zakochałą:) pozdrawiam

Usagi pisze...

Uwielbiam Twoje ciasta - zawsze wgapiam się w zdjęcie i ślinię ;)

Kaś pisze...

bardzo fajny pomysł na kruszonkę

Doanh Doanh pisze...




đặt vé eva airline
các hãng máy bay đi mỹ
hãng hàng không hàn quốc
đại lý vé máy bay đi mỹ
giá vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich















Huyền Châu pisze...

Vé máy bay đi Mỹ hạng Thương gia bao nhiêu tiền?
vé đi Mỹ
Đặt vé máy bay Pacific Airlines
Website China Airlines Vietnam
Kinh nghiệm mua vé máy bay đi Mỹ giá rẻ
du lịch BEZY
7 quán cà phê chill ở Hà Nội vừa ngon vừa sống ảo

Prześlij komentarz