poniedziałek, 8 października 2012

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką



" W tym roku kruche ciasto wystąpiło już u mnie w połączeniu chyba ze wszystkimi owocami. Przyszła też i pora na śliwki. Na wierzch dałam naprawdę dużo kruszonki, żeby fajnie chrupała podczas zajadania. Efekt wyszedł bardzo smaczny:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • ok. 2 łyżek śmietany kwaśnej
  • ok. 700 g śliwek

Kruszonka:
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 112 g masła
  • 6 łyżek cukru

Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić, dodać do mąki i cukru. Wymieszać tworząc grudki, wstawić do lodówki. Można również przygotować kruszonkę z miękkiego masła, rozcierając je palcami razem z mąką i cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie foremki 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut w 180 st. C.

/Przepis własny/

37 komentarze:

Droczilka pisze...

Ciacho obłędnie smakowite! Nigdy nie dodawałam mąki ziemniaczanej do tego rodzaju ciasta....

Wiewióra pisze...

cudowne ciasto! kocham kruche a ze śliwkami darzę szczególnym sentymentem :)

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam Twoje ciacha z dodatkiem owocow! :)
Kolejny super sliwkowiec!

Pycha!
Milego dnia ;-)

Anula pisze...

Najlepsze ciasto, trzeba korzystać póki jeszcze śliweczki są.

aga i kaja pisze...

Prezentuje się niezwykle apetycznie. Uwielbiamy śliwki, a tym bardziej pod kruszonką :-) pozdrawiamy

pasjonatka pisze...

nie bylo jeszcze kruchego z mango ;p

a ze sliwkami to moj hit

Unknown pisze...

W zeszły weekend robiłam podobne...śliwki najlepiej smakują mi na kruchym cieście z kruszonką. Cudowna słodkość!

Antenka pisze...

kocham oglądac twoje ciacha! Aguś obłędne:):):)

Kamila pisze...

Smacznie bardzo!

Basia pisze...

Uwielbiam takie ciasta, są proste, a jednocześnie tak cudne w smaku, że nie mają sobie równych :-)
Pozdrawiam serdecznie!

Danuta pisze...

poproszę kawałeczek :)

Patyska pisze...

Moja mama takie uwielbia, muszę jej zrobić :)

Taste of Living pisze...

ależ apetyczne :)

Majana pisze...

Cudowne! Po prostu rewelacja!:)

kabamaiga pisze...

Wspaniałe. Ja jakoś za dużo kruchych nie robiłam w tym roku, ale kilka się pojawiło. Chociaż chyba ze śliwkami nie było (albo nie pamiętam)

Smakiem Pisany pisze...

lubię takie ciacha :) i ta gruba warstwa kruszonki... mniam!

Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

Samantha pisze...

Wszystkie Twoje kruche ciasta, są znakomite i piękne i oczywiście wyglądają przepysznie !!!
Ze śliwkami i kruszonką, to już poezja :) Pozdrawiam :)

Usagi pisze...

I znów zaglądam, a tu pyszne ciasto. Nie nadążam :)

Patrycja Reszko pisze...

Aż ślinka mi leci!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Klasyk, w najlepszym wydaniu:)

aga pisze...

Ja to w tym roku szczególnie rozsmakowałam się w kruchym cieście i ciągle mam ochotę właśnie na takie wypieki. Wielkie dzięki za odwiedziny i uściski dla wszystkich:)

Anonimowy pisze...

:) wlasnie zaczelam wszystko mixowac a tu nie mam maki ziemniaczanej :/ czy moge bez ?

Anonimowy pisze...

Ciasto przepyszne, szybko się wyrabia a podczas pieczenia unosi się cudny zapach.:)Skusiłam się i smak okazał się pozytywną niespodzianką:)Polecam:)

aga pisze...

Anonimowy1 - pewnie już za późno na odpowiedź, ale tak, można:)
Anonimowy2 - dziękuję i cieszę się, że smakuje:)

Anonimowy pisze...

jajka cale czy tylko zoltka?

aga pisze...

Anonimowy - całe jajka.

shinju pisze...

Właśnie się piecze. Niestety po dodaniu 2 jajek i śmietany ciasto stało się tak strasznie klejące, że musiałam dodać dodatkowej mąki pszennej by dało się w ogóle zagnieść. Zobaczymy co będzie po upieczeniu.

Anonimowy pisze...

Witam,
Właśnie wypróbowuje przepis, jaką konsystencję ma mieć masa ciastowa, bo moja jest jakaś lepka.... dodałam wszystko w takiej ilości jak pisze. I jeszcze jedno pytanie na jakim poziomie w piekarniku piec i czy góra i dół czy może tylko jedno z dwóch???

Anonimowy pisze...

Ja nie dodawałam śmietany, po prostu to czuć pod rękami czy ciasto jest elastyczne (różna mąka różnie wchłania mokre składniki:)wiec w moim przypadku mąka pełnoziarnista nie potrzebowała dodatkowego składnika w postaci śmietany..Zaraz będzie się piekło; )

Anonimowy pisze...

Witam,
wygląda super, ale ciasto rzeczywiście papka nie ma mowy o rozwałkowaniu za mało mąki coś jest nie tak w tym przepisie. Proszę o informację może ktoś robił czy tylko pisze jak ładnie wygląda

Doanh Doanh pisze...




hãng hàng không eva air của nước nào
vé máy bay giá rẻ đi mỹ khuyến mãi
vé máy bay korean airlines
vé máy bay đi mỹ mùa nào rẻ nhất
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich















Chuyên trang đi Mỹ pisze...

Khám phá phiêu lưu Oregon Mỹ
Đặt vé du lịch Mỹ
Vé máy bay đi Mỹ tháng nào rẻ nhất
KINH NGHIỆM MUA VÉ ĐI MỸ DÀNH CHO QUÝ KHÁCH
Công viên quốc gia đẹp nhất Hoa Kỳ
Đôi nét về Empire State Building New York
Cầu Cổng vàng San Francisco
Đến Crater Lake khám phá Klamath Falls
Du lịch Hoa Kỳ
kinh nghiệm du lịch Atlanta

Aga pisze...

Ciasto wyszło super. Robiłam z mąki tortowej, bo taką miałam. Rewelacja

Aga pisze...

Ciasto rozstarłam przy pomocy noża na blaszce.

Unknown pisze...

Ciasto pycha dwa dni temu upieklam, rewelacja, dzisiaj już w piecu jest następne 😁😋

Aga pisze...

Dziś robię wygląda pysznie😋

Anonimowy pisze...

Ja też tak miałam,może śmietanę dodawać z rowagą

Prześlij komentarz