" Banany i czekolada to jedno z moich lubianych połaczeń smakowych. W tej roladzie taki duet sprawdził się również znakomicie. Krem na bazie jogurtu i bananów jest naprawdę bardzo dobry. Ma wyczuwalny smak bananów, ale nie jest mdły, gdyż zarówno jogurt i cytryna sprawiają, że ma lekko kwaskowy posmak. Dodatek gorzkiej czekolady wpasowuje się tutaj idealnie. Przyznam nie skromnie, że rolada jest naprawdę pyszna. Polecam:) "
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowo-bananowy:
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 150 ml śmietanki 30%
- sok i skórka z cytryny
- 1 łyżka cukru (lub do smaku)
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- gorzka czekolada
Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić stopniowo dosypując cukier na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać żółtka. Wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. z termoobiegiem i piec ok. 10-12 minut.
Wyjąć z piekarnika i przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku. Ja zawsze zwijam ciasto przy dłuższym boku, wtedy rolada jest dłuższa, jednak o mniejszej średnicy. Jeśli natomiast ciasto będzie zwinięte wzdłuż krótszego boku wówczas rolada będzie krótsza, ale będzie miała większą średnicę. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, cukier, skórkę, sok cytrynowy do smaku. Całość zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i jak przestygnie dodać do kremu bananowego, zmiksować. Śmietankę ubić, dodać do kremu, wymieszać. Odstawić do lodówki, aby krem lekko stężał.
Wystudzony biszkopt rozwinąć. Odłożyć kilka łyżek kremu, a pozostały rozsmarować na biszkopcie zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało. Delikatnie zwinąć biszkopt, pozostałym kremem posmarować wierzch i boki rolady. Czekoladę zetrzeć drobno na tarce, posypać roladę. Wstawić do lodówki.
/Przepis z książki "Domowe Wypieki. Biblioteczka Poradnika Domowego"/
36 komentarze:
Ale się pięknie prezentuje! Krem jest idealny. :)
Idealna, pyszne połączenie!
Wspaniale wyszła :)
Ale ładna wyszła, i te banany hmmm
CUDNA ROLADKA :)
Zapraszam do zabawy, zostałaś nominowana! :)
http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/11/Nominacja-do-Liebster-blog-award-2012-i-pytania.html
choc nie lubie rolad to ta wyglada pysznie ;)
zachwycająca!:)
już ci pisałam, że kocham tu wpadać i podziwiać twoje wypieki?
dodam kolejny raz, istne cuda wychodzą spod twojej ręki!:)
Rolada wygląda baardzo apetycznie i mega aromatycznie, niemal czuję zapach przez monitor :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
świetny przepis, wygląda bosko ta rolada:)
Właśnie tego mi brakuje do porannej kawy! Piękna:)
Często robię rolady ale z kremem bananowym jeszcze nie próbowałam :)
Banany - czekolada, banany - nutella ....oj to są cudowne połaczenia:). Pięknie prezentuje się ta rolada .... porywam kawałek:)
ciasto wygląda przepysznie ale ja zapisuję przede wszystkim przepis na krem!!! Uwielbiam takie smaki!!
Krem pyszny, lekki, całość wygląda idealnie :)
Wygląda idealnie :)!
Zapisuję przepis! To będzie pierwsza rolada jaką zrobię :))
Przepiękna rolada!:)
Twoje zdjęcia są zachwycające:)
wygląda oszałamiająco!
ach, aż ślinotoku się nabawiłam..
wystrzałowa :]
Wierze na słowo bo i pysznie wygląda :)Idealna rolada.
Bardzo smakowicie!
Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję za te miłe słowa:)
Pozdrawiam cieplutko:)
rolady mnie przerażają, a kupne powoli zaczynają odpychać przez tę swoją sztuczną słodycz... muszę się chyba przełamać, uda się!
czekolada plus banan - rozpusta dla podniebienia ;)
wyglada pysznie, koniecznie wyprobuje:)
PS. Milo mi poinformowac, ze nominowalam Twojego bloga do Liebster blog. Po wiecej informacji zapraszam do mnie: http://jedynkagotuje.blogspot.no/2012/11/liebster-blog-award.html
Pozdrawiam i zycze miej zabawy!
Ola - na pewno się uda, rolady to nic strasznego i jak zrobisz swoją pierwszą to już nigdy nie sięgniesz po kupne:)
Pieczarka Mysia, Jedynka - dziękuje za nominacje:)
Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
Witaj. chciałam zaprosić cię do zabawy Libster Blog awards! pytania znajdziesz na moim blogu: www.przepisymajki.bloog.pl Pozdrawiam serdecznie Majka
Każda Twoja rolada jest coraz bardziej wspaniała ;D
Ależ smakowicie wygląda!! Aż chce się człowiek wgryźć w monitor:)
A ja mam pytanie, bo masa jakaś rzadka mi wyszła a zrobiłam wedle przepisu, jest w lodówce od 0,5h, musi być tam dłużej żeby się stężała?
Anonimowy - dokładnie to nie wiem ile czasu powinna gęstnieć, bo ja ją wstawiłam do lodówki zajęłam się czymś innym i zapomniałam. Przypomniałam sobie gdzieś po godzinie, półtorej, a wtedy była już taka gęsta. Jeżeli nadal jest rzadka, to dodaj jeszcze z 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w gorącej wodzie, zmiksuj, a wtedy powinna stężeć szybciej.
Witam :-). Jak Pani myśli ? Czy dobrym pomysłem by było włożenie całego banana do środka ? Tak żeby 'oczko' powstało na środku rolady ? Rolada nie rozleci mi się ? :-). Pozdrawiam !
Trzeba będzie wypróbować przepis. I to obowiązkowo! :)
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)
Du lịch Disney California Adventure Quận Cam
Du ngoạn con đường giấc mơ huyền thoại USA Mỹ
Khám phá bảo tàng Bowers USA
Trải nghiệm 5 công viên đỉnh nhất Los Angeles Mỹ
Hành trình khám phá du lịch chụp hình cùng động vật hoang dã ở Mỹ
Khám phá Trung tâm Giáo dục Môi trường ở Alviso San Jose
Du lịch và trải nghiệm Hồ Mono của California Mỹ
Vé máy bay đi San Jose
Khám phá quốc gia vàng ở California Mỹ
Công viên quốc gia đẹp nhất ở Mỹ
Instagram Takipçi Satın Al
Toptan Telefon Kılıfı
Resimli Magnet
Silivri Çatı Ustası
Çerkezköy Çatı Ustası
ZFM0FB
Prześlij komentarz