poniedziałek, 5 listopada 2012

Pizza z szynką parmeńską, oliwkami, pomidorami i mozzarellą



" Co jakiś czas lubię pozwolić sobie na tego typu "fast foodowe" jedzonko, ale raczej tylko w wersji domowej. Przygotowanie takiej pizzy nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo wysiłku, a efekt jest naprawdę bardzo smaczny. "

 
Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (dałam oregano i bazylię)
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 50 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • szczypta cukru

Sos pomidorowy:
  • 4-6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła (oregano, bazylia)
  • sól, pieprz 
  • ok. 1 łyżeczki cukru

Dodatki:
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • mozzarella
  • pomidory
  • czarne oliwki
  • mała cebula

Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zioła. Do większego kubka lub innego naczynia pokruszyć drożdże, dodać cukier, wlać wodę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i wymieszać najpierw łyżką, a potem zagniatać ręką kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie podwoiło objętość w ciągu ok. 20-30 minut). W czasie, kiedy ciasto rośnie należy przygotować sos i dodatki. 

Przygotować sos: Do przecieru pomidorowego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, cukier. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać.

Przygotować dodatki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Można ją też dodatkowo posolić i odstawić na kilka minut, wtedy cebula zmięknie i nie będzie surowa. Pomidory pokroić na nieduże cząstki, szynkę parmeńską pokroić w paseczki, oliwki na połówki. Mozzarellę porwać w palcach na małe kawałeczki lub pokroić nożem, ser żółty zetrzeć na tarce.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia (lub blaszce) uformować dwie pizze o średnicy 30 cm. Ciasto posmarować sosem, położyć cebulę, szynkę, pomidory, oliwki. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż brzegi będą rumiane.

/Przepis na ciasto pochodzi z tej strony./

32 komentarze:

Majana pisze...

Pyszna pizza!:)

Kamila pisze...

Idealna!

Karmel-itka pisze...

jak dawno nie jadłam pizzy!
pyszności..

Patyska pisze...

Łomatko, Aga, litości, ależ cudo! :))

Unknown pisze...

Pyszności!

pasjonatka pisze...

ale mi narobilas smaka ;)

Antenka pisze...

udała ci się:)
smakowita tak, że wzięłabym się za nią na śniadanko;)

KucharzyTrzech pisze...

Oj , alez samkowicie wygląda!

Maggie pisze...

Taki fast food to ja rozumiem!

magda k. pisze...

rewelacyjne dzieło :)

Danuta pisze...

zdecydowanie, jak fast food to tylko domowy :)
przepyszna pizza :)

pieczarka mySia pisze...

Wow, Aguś! :) Twoje pizza jest boska, uwielbiam takie, aż mi smaka narobiłaś :)

Buziaki ;*

aga pisze...

Dziękuję i pozdrawiam:)
Myślę, że narobiłam Wam troszkę apetytu, co?:)

Anonimowy pisze...

bene bene .... meravigliosa , delizioso ! :) PYCHA ...

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Ja też do ciasta zawsze dodaję ziła, ciasto jest o niebo lepsze:) ....podobnie jak domowa pizza od kupnej:) ...a Twoje ddodatki wywołały umnie zwiększoną pracę slinianek:)

Wiewióra pisze...

piękna słoneczna fota a pizza na 100% pyszna!

Smakiem Pisany pisze...

na grubym cieście ;) i dużo składników, to ja zamawiam jedną na wynos! ;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Pyszna! Zamawiam:)

Unknown pisze...

Pyszna, absolutnie pyszna!

flowerek pisze...

Takze czasami lubie przygotowac sobie domowa pizze. Twoja wyglada przesmacznie z tymi dodatkami.

Kaś pisze...

wyśmienite dodatki!

Puszek pisze...

Dzieci stwierdziły , że lepsza niż z pizzerii i wiadomo co się je

Asia pisze...

Pyszności! My z córeczkami też co jakiś czas robimy taką naszą pizzę, a raczej cztery małe i każdy nakłada to, co lubi ;-)

Ervisha pisze...

Wyszła Ci wspaniała :D

Nemi pisze...

Wyjątkowa:)

bartoldzik pisze...

Pysznie, aż ślinka cieknie ;-)

aga pisze...

Dziękuję:)

Anonimowy pisze...

1/2 łyżki cukru
szczypta cukru

mam pytanie gdzie jest błąd ? :)domyślam się że gdzieś am zamiast cukru ma być sól, pół łyżki soli czy szczypta soli :)

Pozdrawiam Kasia

aga pisze...

Kasia - no tak, to może trochę mylić. Ogólnie chodzi o to, że 1/2 łyżki idzie do suchych składników, a szczypta do drożdży z wodą, ale to w ogóle nie jest konieczne, gdyż robiłam bez tej "szczypty" i ciasto tak samo dobrze wychodzi. ilość soli jest podana dobrze - 1 łyżeczka.
Pozdrawiam:)

Patrycja Reszko pisze...

O! Już wiem, co przygotuję w tym tygodniu. Pizza wygląda przepysznie, kolorowa i radosna!

Doanh Doanh pisze...





đại lý vé máy bay eva tại tphcm
vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ nhất
hang ve may bay korean
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch














Chuyên trang đi Mỹ pisze...

5 cuộc đua Marathons USA Mỹ
Du lịch Rockefeller Center USA Mỹ
Góc nhìn tuyệt vời tại các công viên quốc gia Hoa Kỳ
Khám phá tòa thị chính và sở thú tại Bismarck - Dakota
Du lịch Mỹ và những điểm không thể bỏ qua
Vé máy bay đi Mỹ 1 chiều
Những địa điểm du lịch ở New York
Du lịch thủy cung Thái Bình Dương Hoa Kỳ
Điểm danh 5 điểm du lịch Mỹ nổi tiếng
2 lễ hội độc nhất vô nhị tại Mỹ

Prześlij komentarz