piątek, 1 października 2010

Ciasto Stefania



"... Ten wpis powinien ukazać się wczoraj, ale jakoś nie wyszło, więc dzisiaj będzie o wczorajszym cieście i święcie:). Jest to kolejne ciasto, które robiłam bardzo dawno temu (poprzednie to zebra). Przypomniałam sobie o nim, kiedy zastanawiałam się nad czymś słodkim na Dzień Chłopaka. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i jak zawsze smaczne. A Mężuś jest bardzo zadowolony, gdyż jest to jedno z jego ulubionych ciast, więc taki słodki prezent okazał się jak najbardziej trafiony ..."


Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. kaszy mannej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 paczek herbatników

Blaszkę wyłożyć folią i ułożyć na dnie warstwę herbatników. Kakao rozmieszać z niewielką ilością wody, aby nie było grudek. Mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i margarynę. Podgrzewać, aż margaryna i cukier się rozpuszczą. Całość zagotować i powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Do gorącej masy dodać kakao i wymieszać dokładnie. Gdy masa zgęstnieje wylać na herbatniki, wyrównać i na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Ciasto polać polewą.

67 komentarze:

zauberi pisze...

wygląda przepysznie :) też lubię takie proste "stare" przepisy na ciasta :)

Anonimowy pisze...

Całkiem fajne to ciasto! Swego czasu robiło furorę na rodzinnych uroczystościach. :)

Pozdrawiam!

wielgasia pisze...

Śliczne zdjęcie. Lubię stefankę. Całkiem o tym przepisie zapomniałam, a kiedyś robiłam ją czesto

Retrose pisze...

Świetne to jest, jadałam 'stefankę' jak byłam mała, ale to chyba był niedokładnie taki przepis, tak mi się kojarzy coś z pamięci (to nie zarzut tylko walka z własną pamięcią, która wyblakła;-)
Pozdrawiam!

Izaa pisze...

pamiętam kiedyś często robiłam to ciasto...;)

Wiewióra pisze...

Robiłam kiedyś takie ciacho!!! mniam mniam mniam :)

Danuta pisze...

musiałabym spróbować , bo wygląda niesamowicie pysznie (:

Ciastella pisze...

kiedyś robiłam ciasto, ktore takze nazywalo się stefanka, ale masa byla bez kaszy manny i bylo w niej sporo żołtek ;d ciekawa jestem jak smakuje Twoja, bo powiem szczerze, że nie przepadam za surowymi jajkami w ciastach ;)

Anonimowy pisze...

Moi domownicy także uwielbiają to ciacho.Tylko, ze ja do masy dodaje jeszcze bakalie typu rodzynki i orzechy oraz mały kieliszek alkoholu.Pychotka...

Paula pisze...

wygląda genialnie! barrdzo mi się spodobało!

Majana pisze...

Wspaniale wygląda! Równiutko ukrojone a środek mega wspaniały:)
Pozdrowienia.

bryssska pisze...

wgląda wspaniale, takie równiutkie

Kaś pisze...

jakie idealne, jak spod linijki :)

Pat pisze...

Idealne:)

ewelajna Korniowska pisze...

Wygląda pięknie:), nawet przepięknie:), ale zastanawiam się co by.... gdyby masło, nie margarynę dodać..., bo nie znam Stefanii.

Moja babcia była Stefcia:)

andzia-35 pisze...

Jedno z moich ulubionych ciast:)
Śliczne Ci wyszło!!!

Karmel-itka pisze...

babcia kilkakrotnie je zrobiła. więc i ja je zrobię. bo wygląda niesamowicie ;]

flusso pisze...

Bardzo elegancko się prezentuje!!!

Asia pisze...

aga, świetne!
Bardzo lubię takie ciasta, które sa proste do zrobienia, a wychodzi efektownie. Odpisuję przepis :)

basia pisze...

ciasto jak z okladki magazynu,tak slicznie pokrojone,az szkoda go dziabac lyzką....bardzo mi sie podoba.

mania179 pisze...

Ale fajne. I jaki równy kawałek!

Mafilka pisze...

Właśnie je robię :) ale z masłem zamiast margaryny, bo nie lubię jej posmaku... Ale Twoje jest tak piękne, że niemogłam o nim od wczoraj zapomnieć :)

Hanna Mi pisze...

Perfekcyjne w każdym calu. Zachwycająco równiutkie... Cudowne. :-)

aga pisze...

bardzo dziekuje za tak mile i serdeczne komentarze:) duza buzka dla Was:)

a ciasto jest naprawde niezawodne zarowno w smaku i wykonaniu, takze polecam:)

Justinek pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :)

majka pisze...

Jestem pod wrazeniem. Wyglada jak z prawdziwej cukierni. Nie, wyglada jeszcze lepiej :) Pycha!

anytsujx pisze...

Wyglada pysznie i do tego tak profesjonalnie jak z cukierni, swietnie Ci wyszło to ciacho !:)

Pozdrawiam :)

dorota20w pisze...

bardzo lubię to ciasto
twoj prostokącik IDEALNIE sie prezentuje !

aga pisze...

dziekuje:) i ciesze sie, ze Wam sie podoba:0

Tylko Spróbuj pisze...

ciasto i zdjęcie idealne! :)

Ivon pisze...

Stefanię uwielbiam. No ale Twoje zdjęcie to perfekcja !!!!

młynki w kuchni pisze...

Pierwszy raz jestem na Twoim blogu i widzę tu same smakowitości! A to ciasto chyba rozpływa sie w ustach... pozdrawiam

ewena pisze...

To ciasto też kiedyś bardzo dawno robiłam. Ale równiutkie!

Dusia pisze...

Ah jak pięknie się u Ciebie prezentuje :)

Anonimowy pisze...

a zeby wyszla taka polewa to jak zrobic?

aga pisze...

Anonimowy - dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)
Z tego co pamiętam to polewę do tego ciasta robiłam z takiego przepisu od mojej Mamy. Jest ona z dodatkiem żelatyny i dzięki temu polewa jest elastyczna i nie łamie się przy krojeniu.

Polewa z żelatyną:

1/4 kostki margaryny
2 łyżki kakao
1/2 szkl. mleka
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny

Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i mleko. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. Lekko przestudzić i polać ciasto.

Nie bardzo pamiętam jaka ilość wyszła tej polewy, ale myślę, że na taka dużą blaszkę wystarczy.

Pozdrawiam serdecznie:)

Anonimowy pisze...

dziekuje Ci slicznie :) robie w poniedzialek to ciasto i rowniez szarlotke z Twojego przepisu :) Piene ciasta i super blog. :) Bede wpadac czesciej! :)

Anonimowy pisze...

A pół szklanki cukru to nie będzie za mało, gdzieś wyczytałam że dają całą szklankę

Anonimowy pisze...

Aha i jaką formę wykorzystałaś, że tak pięknie Ci wyszło? :)

aga pisze...

Witaj Anonimowa:)
I sprawa - ja osobiście nie lubię bardzo słodkich rzeczy, wiec prawie w każdym przepisie redukuje ilość cukru. Możesz po prostu spróbować ta masę i jeżeli dla Ciebie będzie mało słodka to dosypiesz więcej cukru, tak żeby odpowiadało Ci smakowo.
II sprawa - z tego co pamiętam ciasto to robiłam w foremce 22 x 26 cm.
Serdecznie Cię pozdrawiam i mam nadzieję, że ciasto smakuje:)

Anonimowy pisze...

i to ciasto jest na zimno ,nie cza go wogóle piec??

aga pisze...

Anonimowy - właśnie tak, wystarczy tylko ugotować tą masę z kaszy manny, wylać na herbatniki, ułożyć kolejną warstwę herbatników i odstawić do zastygnięcia i wystygnięcia. A potem można już zajadać:)

Anonimowy pisze...

Znakomite. Delikatne, kremowe i wilgotne. Takie kakaowe. Jak dla mnie idealne!

Bardzo dziękuję za przepis! To była moja pierwsza stefanka, która od razu wpisała się na stałe do mojej książki kucharskiej!

aga pisze...

Anonimowy - bardzo dziękuję, jest mi naprawdę miło czytać takie serdeczne słowa:)

Anonimowy pisze...

a czy kaszka manna ma być zwykła czy błyskawiczna??:D

Anonimowy pisze...

zwykła

aga pisze...

ja zawsze robię ze zwykłą:)

Anonimowy pisze...

ślicznie się prezentuje... ale mam pytanko ile warstw tych herbatników wyłożyć bo kiedyś robiłam podobne i jedna to było za mało:) pozdrawiam

Anonimowy pisze...

jak szybko ciato powinno zastygnac? mase wylalam njak byla gesta, teraz jeszcze nie wystyglo ale sie rozlewa

Anonimowy pisze...

właśnie zrobiłam ..z połowy porcji ..stygnie i czeka na dzieci ..wyglada zachęcająco!Pozdrawiam

mp3 eska pisze...

UWIELBIAM!! pychota

aga pisze...

Anonimowy - mam nadzieję, że wszystko poszło ok i smakowało:)
mp3 eska - dziękuję:)

mp3 eska pisze...

ja jeszcze urozmaiciłem ten przepis bo zrobiłem piankę na wierzch z bitej śmietany i galaretki i dopiero później czekoladę :D jeszcze pyszniejsze :D Aga POLECAM!

darmowe mp3 pisze...

z bitą smietaną tez dobree ;D POLECAM

Anonimowy pisze...

robię podobne tzn mannowca jest nieziemsko smaczny im starszy tym lepszy niestety szybki znika!!! I dobrze ze bez pieczenia

Anonimowy pisze...

Co zrobić jak mi mleko wykipiało? Zagapiłam się na kalendarz, jaki przyniósł mąż z roboty ;(

Anonimowy pisze...

Na jakiej brytwance robiłas to ciasto ? chodzi mi o wymiary ;)

Anonimowy pisze...

W jakiej blaszce wyłożyć ciasto?

Anonimowy pisze...

mase kładziemy ciepłą czy musi troche ozimieć ?

Anonimowy pisze...

Zrobiłam właśnie ciasto, wygląda super. Jeszcze nie ruszona, ale już nie moge się doczekać. Najwazniejsze że jest szybkie i bardzo proste, a do tego pyszne, pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Pyszne:-) moje dzieci uwielbiaja to ciacho

Unknown pisze...

ciasto wyszło wg przepisu wyśmienicie. :)

Anonimowy pisze...

KASZY MANNY!!!!!

Anonimowy pisze...

Witam.Chcialam zapytac czy mozna zrobic Stefanke truskawkowa lub jakas inna owocowa? co by bylo gdybym zamiast kakao dodala galaretke (nie rozpuszczona) do goracej masy? ciekawe czy ktos probowal? Ewentualnie jakis inny dodatek owocowy.

Anonimowy pisze...

Masa jest bez smaku, wydaje mi się że powinno być 3x więcej cukru.

Anonimowy pisze...

ciacho bardzo pyszne robię często bo córka uwielbia

Anonimowy pisze...

Kaszy MANNY!

Prześlij komentarz