" Zobaczyłam to ciasto w styczniowej Kuchni i nie mogłam go sobie odpuścić, gdyż jak wiadomo, czekolada i wiśnie pasują do siebie idealnie. Połączenie tych obydwu smaków dało efekt w postaci bardzo pysznego czekoladowo-wiśniowego ciasta. Ja jeszcze bardziej wzmocniłam ten smak czekolady, gdyż mocno zmniejszyłam ilość cukru, przez co ciasto stało się takie jakby lekko wytrawnie czekoladowe. Ta ilość cukru podana w oryginalnym przepisie, to jak dla mnie stanowczo za dużo, ale jak ktoś woli słodsze smaki to może użyć tyle ile jest podane. Ciasto jest takie jakby mokre, wilgotne, ale nie całkiem takie ciężkie jak brownie, ma trochę lżejszą strukturę, ale też nie jest puszyste. Mi osobiście taka konsystencja jak najbardziej odpowiada. Ciasto jest intensywnie czekoladowe z wyczuwalnym słodko-kwaśnym smakiem wiśni, a do tego całość pokryta czekoladowym ganaszem... po prostu pycha! "
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 9 łyżek kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru (dałam 50 g)
- 200 g brązowego cukru (dałam 100 g)
- 2 jajka
- 1/2 szkl. maślanki
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 łyżka brandy lub likieru czekoladowego
- 240 ml wody
- 125 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 35-40 dag rozmrożonych wiśni bez pestek (dałam wiśnie z syropu)
Ganasz:
- 250 ml śmietany tortowej (36%)
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego (dałam 1 łyżkę miodu)
- 250 g gorzkiej czekolady
- kilka kropli olejku waniliowego
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać oba rodzaje cukru i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką, olejkiem i brandy. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i podgrzać prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników stale mieszając. Następnie dodać jajka z maślanką i starannie wymieszać. Wiśnie dokładnie osuszyć, rozłożyć je na dnie formy i zalać ciastem (Ja wiśnie dodałam do ciasta i wymieszałam razem). Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-35 minut.
Do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i podgrzewać prawie do zagotowania. Czekoladę posiekać, skropić olejkiem i zalać gorącą śmietaną. Odstawić na minutę i wymieszać, aby powstała gładka masa. Rozsmarować ją na wierzchu i bokach ciasta.
63 komentarze:
"Czarnuszek" wygląda zachęcająco.
Ślinka cieknie jak się czyta o tym cieście, a do tego bardzo zachęcające zdjęcie! Mniam mniam
Marzę o takim ciachu...
Czekolada i wiśnie to połączenie nieziemskie. Miałam gdzieś przepis na takie muffinki, ale mi się zawieruszył...
Normalnie jęczę z zachwytu... Może mała wymiana ? No, tak !Tego moja dusza dzisiaj pragnie...mocnego czekoladowca :)
jaki piękny równy kawałek , o ślicznym czekoladowym kolorze z idealna polewą
Aga, jakie pyszne zdjęcie!
Widziałam to ciasto w Kuchni.Twój wypiek na 5-tkę!
Rany, Aga! Litości nie masz! Takim ciastem prosto w oczy!!!
Robi wrazenie :) Wyglada oblednie pysznie. Cos czuje, ze bedzie mi sie snilo dzis w nocy :))
wygląda tak pysznie, że aż brak słów :) zgadzam się wiśnie i czekolada to super połączenie
Kolejne rewelacyjne ciasto u Ciebie:) Wygląda na bardzo wilgotne, a te ganache ...pewnie większość wylizałabym z garnuszka:) pozdrawiam ciepło
mmmmmm... ciasto moich najskrytszych marzeń... już bardziej czekoladowo się chyba nie da...
Wygląda wspaniale! Ale połączenie wiśni i czekolady nie mogłoby się nie udać :) Pozdrawiam :)
Umiarkowany łasuch ze mnie, ale muszę przyznać, że ciacho na zdjęciu robi wrażenie. Chylę głowę :)
To ciasto skradło mi serce. Robiłam konfiturę wiśniową z czekoladą, więc to połączenie jest mi znane i bardzo lubiane :)
Ależ cudowne! Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. A ten ganasz lśni niesamowicie kusząco...
masakra! totalny odlot! jak ja lubię takie czekoladowości...
Wspaniałe i takie czeeeekoladowe, że aż ślinka leci!
Wygląda zjawiskowo! Aż ślinka kap, kap, kap... Wspaniałe ciacho :)
Jak dla mnie rewelacja! Ciasto marzenie :)
Lubię mokre ciasta z owocami, a już jak to jest ciasto czekoladowe, a te owoce to wiśnie to szkoda czasu na gadanie, tylko trzeba porwać kawałek i zajadać :)
Jak tam jest czekolada i wiśnie to musi być boskie :)
Wygląda oszałamiająco pięknie. Też mam ten numer Kuchni i nie wiem na co czekam:)
Brak mi słów!! Przepysznie wygląda!!!:)
Brak mi słów. to jest niebo w gębie!
Wsunęłabym pół blachy na raz :-)
Uściski!
dziekuje Wam bardzo serdecznie za te wszystkie mile slowa:)
i ciesze sie, ze ciasto sie podoba, bo naprawde jest pyszne:)
czy został kawałeczek?? wygląda bardzo zachęcająco !!
jego kolor jest taki cudnie uzależniający..
Ganasz - jak to ładnie brzmi :) Mniemam, że ciasto znalazłoby się w moich ulubionych po wypróbowaniu, ponieważ ma wszystko co lubię najbardziej :)
Pozdrawiam Serdecznie!
z ganaszem? mhh...
jak ono pięknie wygląda!
ciasto spełniające marzenia ;]
coś dla mnie :)
Przepyszne musi być - takie wilgotne i mocno czekoladowe! Wiśnie i czekolada to jedno z najdoskonalszych połączeń...mniam, mniam...
PIĘKNE !
Magiczne słowa: wiśnie i czekolada:)
Bardzo bardzo apetyczne :)
z tą polewą niezwykle kusi
Czekolada i wiśnie- doskonałe połączenie.
Też lubię takie wilgotne ciacha.
Pychotka, że palce lizać:)
Pozdrawiam serdecznie:)
wiśnie i czekolada to genialne połączenie, szczególnie w ciastach. bardzo apetyczne!
Ależ ten kawałek prezentuje się idealnie!
Mniam :)
Poproszę o kawałek!
Może i prezentuje sie idealnie, ale w smaku to ono idealne nie jest- strasznie czuć smak mąki a użyłam tyle ile jest w przepisie.
Wygląda cudnie, ale jest niezbyt dobre - mocno smakuje mąką i sodą, choć wszystko było według przepisu :-/
Dlaczego tak mogło smakować to nie za bardzo wiem, robiłam je chyba ze 2-3 razy i nigdy nie odczuwałam, żadnego posmaku mąki czy sody.
zaciekawiona zdjęciem i komenatarzami - wzięłam się do roboty,
ciasto wyszło bardzo rzadkie i trochę mnie to martwi...
zobaczymy co wyjdzie
właśnie się piecze ;-)
Marchewko - dokładnie już nie pamiętam konsystencji tego ciasta przed pieczeniem, ale trzymam kciuki żeby wszystko się udało:)
Właśnie zajadam:) Przepis sprawdzony, zdecydowanie polecam!
Anonimowy - cieszę się, że smakowało:)
Ciasto rewelacyjne w smaku i eleganckie, piekłam
wczoraj, polecam:).
A gówno! Wez to rób
Wygląda świetnie, a podwójne brawa za dodatek kakao zamiast mlecznej czekolady, dlaczego?
http://www.udietetykow.pl/jak-wzbogacic-diete-w-magnez/
mam pytanko bo chciałabym dziś je piec Czy ta roztopiona woda z masłem ma być gorąca gdy będę wlewać do suchych składników? Czy tą polewę wylewać na gorące czy zimne ciasto? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz :)
Mmmm... Przepyszne! :D No przynajmniej tak wygląda :) Mam zamiar zrobić je na święta, a dzisiaj będzie próbne, bo mam tendencę do zakalców :D x
Ciasto właśnie w piekarniku, zobaczymy jak wyjdzie. Masa była niezwykle gęsta więc mam trochę obawy. zamiast Brandy dałem Wiskhy oraz zamiast aromatu wanilinowego dałem rumowy. Wydaje mi się bardziej pasować.
Cudowne! Nie mogłam się powstrzymać i jadłam na ciepło:) Pozdrawiam!
Piekłam podwójną porcję na dużą blachę. Wpadła rodzinka i znikło pół blachy w pół godziny gorącego ciasta. Nie zdążyłam zrobić polewy, a szkoda..
Cuudooo !! Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocena moich poczynań w kuchni i bloggoswerze :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html#.UzSMO6h5OSo
Czy te ciasto zmieści się do tortownicy o śr.24. cm.bo takiej jak w przepisie nie posiadam?
Czy można dac śmietane 30 do ganaszu?
KAMA
Witam,
Czy masło z wodą dodać gorące czy zimne?
uwielbiam ten przepis :D
Jaka wielkosc foremki ma byc?
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz