piątek, 25 lutego 2011

Scones



     " Bardzo lubię te angielskie bułeczki, oprócz tego, że są smaczne to jeszcze można je bardzo szybko przygotować. Skorzystałam z tego przepisu, tylko u mnie są bez rodzynek, gdyż zwyczajnie zapomniałam ich dodać, a w oczy weszły mi dopiero gdy bułeczki rosły już sobie w piekarniku. Scones nadają się w sam raz na pyszne śniadanko jak również i na smakowity podwieczorek do herbatki. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe, obowiązkowo z masłem i domową konfiturą... pycha:) "


Składniki:     (ok. 8 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 3)
  • 50 g cukru (dałam 20 g)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • ok. 100 ml mleka
  • 50 g rodzynek (pominęłam)

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Mąkę przesiać dwa razy, dodać masło, proszek do pieczenia, sól, cukier i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Jajko ubić i dodać tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodać około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodać rodzynki i szybko zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mieszaniny z jajka i mleka lub podsypać dodatkową mąką. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm. Metalową foremką lub szklanką wycinać kółka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować pozostawioną mieszaniną jajeczno-mleczną i wstawić do piekarnika. Piec przez 10-12 minut na złoty kolor. Podawać jeszcze ciepłe, z masłem i dżemem.

37 komentarze:

Zaytoon pisze...

Jak dla mnie zbyt mocno jest w nich wyczuwalny proszek do pieczenia, ale poza tym, to smakują świetnie. Z masłem właśnie... ;)

Pozdrawiam!

ewelajna pisze...

Twoje wyglądają idealnie...! Jadłam tylko raz w prawdziwej Anglii właśnie:). Z masłem i dżemem truskawkowym:). Myślę, ze będę je chciała zrobić - wtedy skorzystam z Twojego przepisu:)

aga pisze...

przyznaje, ze obawialam sie takiej ilosci proszku, wiec zmniejszylam troszeczke i nic nie bylo czuc, wszyscy zjedli i byli zadowoleni:)

Escapade Gourmande pisze...

A ja sconesów jeszcze nie robiłam (nie mam nawet porównania z tymi anglielskimi), ale muszę spróbować bo wyglądają kapitalnie :)

kulinarne-smaki pisze...

mmmm cieplutka bułeczka z konfiturką - rozmarzyłam się

Maggie pisze...

A ja najbardziej lubie z dzemem i gesta clotted cream. Do tego dzbanuszek dobrej herbaty - i jestem szczesliwa.

amarantka pisze...

Scones - uwielbiam!
choć ja robię wg innego przepisu, do którego dodaje się tylko dwie płaskie łyżeczki proszku. Ale za to Twoje pięknie do góry wyskoczyły!

Ania pisze...

Nigdy nie jadłam a wyglądają extra!

mollisia pisze...

No właśnie ja już się kiedyś miałam za nie zabrać, bo nie miałam drożdży. Ale potem okazało się, że jednak ktoś kupił i zrezygnowałam - chyba przez wątpliwości co do ilości proszku. Ale skoro Tobie tak cudnie wyrosło mimo, iż dałaś go mniej, to chyba ja też je spróbuję zrobić :)

Pozdrawiam ;)

zapraszam też tutaj:http://studentowiwieje.blogspot.com/

mikimama pisze...

Nigdy nie piekłam, myślałam nawet o wytrawnych. Twoje są takie apetyczne!

Natalia Wine pisze...

To najładniejsze zdjęcie scones jakie do tej pory widziałam na polskich blogach, serio i bez słodzenia :)

margot pisze...

ale wyrosły , ho ho

Wiewióra pisze...

I wiem już co zrobię na niedzielne śniadanko :) tym razem będzie szybciej niż zazwyczaj bo nie drożdżowo :)

kabamaiga pisze...

Cudownie wyośnięte

Kubełek Smakowy pisze...

Są niesamowite! Robię. Rodzynki w cieście też przeważnie pomijam.

Majana pisze...

Bardzo pysznie wyglądają!:)

ilka_86 pisze...

jakie one śliczne! nie robiłam ich jeszcze:) pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

Agusia pisze...

Nie robiłam nigdy scones bo nawet w książce Nigelli wyglądają... nieatrakcyjnie. A u Ciebie wręcz przeciwnie! Aż mnie zachęciłaś :-)

Bez sosiku pisze...

Fajne. Dzięki temu, że są wykrawane mają takie ładne chropowate boki :D he

Arvén pisze...

Na scones mam ochotę już od wieków. Ale zawsze piekę to, to i tamto i jeszcze spróbuję tego...i tak schodzi. Pora najwyższa się za nie wziąć, zwłaszcza jeśli mają być tak śliczne jak Twoje :-)

Tilianara pisze...

Idealne teraz na śniadanko - wyciągam łapkę po jeden, nie po dwa :)

Myszki in cucina pisze...

cudowne! Ostatnio tez robiłam scones, ale tak ładnie nie wyszły, więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

judik1119 pisze...

Nigdy nie jadłam jeszcze ale już długo zamierzałam je upiec, może teraz się skusze bo tak pięknie i apetycznie wyglądają!:)

turlaczek pisze...

Złociste i kuszące :))

Ewam pisze...

wow...przepis bardzo latwy,ale efekt nieziemski...sa sliczne!!

lo pisze...

Wspaniałe. Nabrałam wielkiej ochoty na śniadanie w angielskim stylu.

wykrywacz smaku pisze...

pięknie się prezentują w tym świetle!

viridianka pisze...

Scones piekłam kiedyś, ale mnie nie zachwyciły. Przypuszczam, że to kwestia przepisu.. muszę zrobić je jeszcze raz.
Podoba mi się 'w oczy weszły' :) zapożyczam ;)

Anucha pisze...

Nowe bułeczki do wypróbowania:) Faktycznie dużo tego proszku do pieczenia, ale zastosuję się do Twoich zmian i też dodam mniej. Muszę je zrobić gdy wszyscy domownicy będą w domu, bo skoro najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, to tylko weekend wchodzi w rachubę:)
Serdecznie pozdrawiam:)

Wiewióra pisze...

Zrobiłam :) zjedliśmy :) u mnie były to kruche, rodzynkowe ciastka. Wcale nie wyczuwalne były te 3 łyżeczki proszku jakie dałam :) smakowite zdecydowanie !!!

Paula pisze...

na śniadanie scones to świetna sprawa! bardzo je lubię, szczególnie z dżemem i masłem :)

aga pisze...

bardzo Wam dziekuje za mile slowa:)
Pozdrawiam:)

ka.wo pisze...

Rzeczywiście przepis całkiem prosty, a bułeczki wyglądają super :)

mopswkuchni pisze...

Ostatnio modne się zrobiły te bułeczki, chyba muszę pójść z duchem czasu ;) szczególnie, że Twój przepis bardzo mi się podoba :)
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Nemi pisze...

Jakież one śliczniutkie, nic tylko schrupać je od razu;)

majka pisze...

Pieknie Ci sie upiekly. Ja jeszcze scones nie robilam i nie jadlam. Prawde mowiac to nie wiem czemu. Jakos mialam wrazenie, ze to nic nadzwyczajnego ale kiedy widze je u Ciebie, to juz wiem, ze nie przejde obok nich obojetnie :))

burczymiwbrzuchu pisze...

Wspaniałe! Od jakiegoś czasu planuję zrobić scones, ale jakoś nie mogę się zabrać do roboty:)

Prześlij komentarz