" Naszła mnie taka ochota na coś słodkiego i piernikowego... Poszukałam i znalazłam właśnie ten przepis, w którym dodatkowo jest jeszcze czekolada, a więc jestem już podwójnie zadowolona:) Czekolady nie siekałam bardzo drobno, lecz zostawiłam trochę większe kawałeczki, żeby była bardziej wyczuwalna w cieście. Ciasto jest bardzo pyszne, z lekkim aromatem piernika i takie mocno czekoladowe ze względu na dużą ilość czekolady. Dobrze nadaje się do przechowywania, gdyż jest wilgotne nawet przez kilka dni, ale jest tak smaczne, że raczej nie będzie co przechowywać:) "
Składniki:
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1 szkl. maślanki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę drobno posiekać, ale można zostawić tez takie większe kawałki. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną - wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Wsypać czekoladę, wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 24 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 st. C przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
36 komentarze:
Własnie piję świeżo zaparzoną kawę. Oj przydało by się to Twoje ciastko :-)
mniam:) uwielbiam te smaki:)
Mogę się poczęstować? Ślinka mi cieknie...
Bardzo mi się podoba Twoje ciasto. Znów nabrałam ochopty na coś czekoladowego!
Każda pora jest dobra na piernik;)
Te kawałki czekolady bardzo kuszą.
Bardzo lubię czekoladowe i wilgotne ciasta:)
Pozdrawiam serdecznie:)
mogę się poczęstować:) ?
Uwielbiam takie ciacho
nie ma to jak porcja czekolady:), a jak jeszcze jest ona zatopiona w piernikowym cieście to wiecej do szczęścia nic nie potrzeba:) ...no chyba, że wspaniałego męzczyzny u boku, który pomoże spałaszować te pysznosci:) Pozdrawiam ciepło
Lubię takie wilgotne, korzenne ciasta :)
Uwielbiam:) Moje ulubione!
Bardzo "moje" ciasto. Kiedyś robiłam krajankę piernikową właśnie z czekoladą i było to połączenie idealne :)
mniam :)
uwielbiam :)
Ciasta przygotowywane na maślance zazwyczaj smakują doskonale. A kiedy dodać to tego czekolady i piernikowego aromatu, to już w ogóle będzie doskonale. :)
A ja dzisiaj zjadłam ostatnią cześć domku z piernika. Mimo to mam ochotę na takiego mokrego piernika
Zdjecie jest jak najbardziej przekonywujące.
Apetyczne zdjęcie!
Osz, ale ono pyyysznie wygląda!:)
Ojojoj u mnie też takie ciasto dlugo by nie postało :)
prosze, czestujcie sie ciachem:)
dziekuje za komentarze, fajnie czytac tak mile slowa:)
Nachodzi mnie podobna ochota ostatnio, poproszę kawałek do porannej przedpracowej kawy - będzie szansa na miły dzień od początku :))
oj lubię, lubię, lubię!
byłam pewna, że już pisałam jak piękne jest to ciasto, ale chyba jednak nie :) więc piszę teraz ciasto rewelacja i bardzo chętnie bym zjadła :)
Jakie piekne zdjecie! Ciasto musi byc przepyszne. Moge sie poczestowac? :))
Dziś je upiekła:) jeszcze nie wiem jak smakuje, bo dopiero wyciągnęłam z pieca ...ale u mnie piekło się 3 godziny, bo patyczek był ciągle mokry:) ...choć może to wina mojego wysłużonego piekarnika, który ma humory ostatnio:) Dam znać jak smakowało:)
takie ciasto to coś dla mnie :)
Takie ciasta są najlepsze na świecie! :)
Jakiez ono apetyczne!!!a ja dawno takiego nie robilam!Musi byc smaczne.
Przepysznie wygląda !
Ciasto wygląda wspaniale !:)
maślankowe ciasta są niezastąpione! a czekoladowe na poprawę nastroju to już bajka :)
Bardzo pomysłowe ciasto i szybkie w wykonaniu - super :)
widać te czekoladowe kawałeczki, muszą się przyjemnie rozpuszczać w ustach :)
Ale super te kawałki czekolady widać :-) Uściski!
Czy można to zrobić w innej formie, niż w keksowce? ;) np. w prostokątnej?
Anonimowy - oczywiście, że można. Tylko trzeba pamiętać, żeby dostosować porcję ciasta do wielkości foremki. Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz