" Przepis na to danie wypatrzyłam w styczniowej Kuchni i wiedziałam, że na pewno je zrobię, gdyż bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Nadeszły Walentynki, więc nadarzyła się właśnie okazja, żeby przygotować jakieś takie fajne jedzonko. Powiem Wam, że wyszło bardzo, ale to bardzo smacznie! Delikatne mięsko polędwiczki ze słodkimi morelami, a to wszystko dodatkowo przełamane posmakiem musztardy... przepyszne połączenie:) A... i jeszcze dodam, że całość super komponuje się ze świeżą miętą.
Na pewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz, gdyż wchodzi już na stałe do mojego menu, a na pewno wypróbuje go latem ze świeżymi morelami. A po tak pysznym daniu był też pyszny deser, w tej roli kolejne już u mnie mega czekoladowe ciasto, ale o nim będzie w kolejnym poście, także serdecznie zapraszam:) "
Na pewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz, gdyż wchodzi już na stałe do mojego menu, a na pewno wypróbuje go latem ze świeżymi morelami. A po tak pysznym daniu był też pyszny deser, w tej roli kolejne już u mnie mega czekoladowe ciasto, ale o nim będzie w kolejnym poście, także serdecznie zapraszam:) "
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (po 1/2 kg każda)
- 50 dag moreli (mogą być świeże lub z syropu)
- 1/2 szkl. musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1/2 szkl. dżemu morelowego
- 1 ząbek czosnku (dałam 4)
- sól, pieprz
Piekarnik nastawić na opcję "grill" lub włączyć tylko górną grzałkę, nagrzać do temperatury 220 - 230 st. C. Ja nastawiłam na termoobieg z grillem i rozgrzałam do temperatury 200 st. C. Musztardę wymieszać z dżemem, odłożyć połowę, do tego co zostało dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Na każdą polędwiczkę nałożyć porcję masy musztardowo-morelowo-czosnkowej i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Morele świeże wydrylować, z syropu osączyć, a następnie wymieszać z odłożoną musztardą morelową i przyprawić solą i pieprzem. Morele ułożyć w jednej warstwie dookoła mięsa i wstawić do piekarnika, piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, mięso odstawić na ok. 5 minut, żeby soki w mięsie dobrze się rozłożyły. Pokroić polędwiczki w plastry i podawać z pieczonymi morelami.
34 komentarze:
Wspaniała polędwiczka! Wygląda przepysznie!:))
pyszności! też widziałam ten przepis w Kuchni... i też do mnie przemówił, ale jeszcze nie próbowałam! skoro tak zachęcasz to pewnie w końcu się zabiorę :))
wygląda niezwykle soczyście!
Też uważam, że połączenie owoców i mięsa jest pycha. Robię kurczaka z dodatkiem rodzynek, brzoskwini, a także różne mięsa ze śliwką, komponuje się idealnie!
Bardzo lubie takie mięska z owocami:)
Jakie piękne, jakie apetyczne.. Ach...
Cudownie wygląda:)
Very tasty dish of meat with fruit!
I like it.
Na ciasto czekam niecierpliwie. A póki co pozachwycam się przepyszną obiadową propozycją.
Lubię mięsko w połączeniu z owocami.
Buziaki:))
Piękne zdjęcia i ciekawe smaki ;-)
mięsiwo z owocami... lubię ;]
ale morele to dla mnie nowośc w tym towarzystwie. jednak nie na długo.
Fajne danie - bardzo ladnie upieczone (soczyste miesko) i podane! :)
Widziałam to danie w Kuchni i też mnie zainteresowało :) Pięknie ci wyszły polędwiczki :)
wygląda wspaniale. jak ja lubię takie mięsko :)
Ale cudne zdjęcie.
Obłędna! Idealna! Wygląda delikatnie i soczyście! Mniam Mniam! Z chęcią zjem:)
wspaniale wygląda i taka soczysta. Ja zawsze faszerowałam
Wygląda rewelacyjnie! aż zgłodniałam :)
Oj ślinka cienkie..wygląda przepysznie!!
Też mi wpadł w oko ten przepis Skoro polecasz, to na pewno się skuszę!
Oj zjadłabym, zjadła :-)
Ale apetycznie wygląda!
Az slinka leci, smakowicie :D
wspaniała propozycja:) robisz piekne zdjęcia baaaardzo mi sie podoba Twoj blog :) pozdrawiam serdecznie
bardzo fajny przepis, i apetycznie wyglądające mięsko:) pozdrawiam
przepyszne pysznosci u Ciebie
Pięknie podane polędwiczki, poczułam wiosnę :)
dziekuje Wam bardzo za tak mile slowa:) Pozdrawiam:)
Właśnie jutro uskutecznię ten przepis. Zamiast polędwiczki wezmę indyka, ale myślę, że i tak będzie dobre.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Szukałam pomysłu na niedzielny obiad i już nie muszę szukac. Bardzo mi sie podoba połączenie dżemu morelowego z musztardą, mięsko musi wspaniale smakowac.
zgłodniałam, a nie wolno jeść na noc!
Ale tu u Ciebie pysznie, są takie wpisy, które oglądam częściej niż własne :P
Też się przymierzałam do tych polędwiczek,ale jakoś nie było okazji, skoro mówisz,że takie pyszne to teraz spróbuję na pewno:)
Polędwiczki wybitne :) polecam
Warto też wrzucić takie polędwiczki na ruszt ;)
http://www.zgrilla.pl/grillowane-poledwiczki-w-miodzie/
Prześlij komentarz