środa, 16 lutego 2011

Polędwiczka wieprzowa z morelami



     " Przepis na to danie wypatrzyłam w styczniowej Kuchni i wiedziałam, że na pewno je zrobię, gdyż bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Nadeszły Walentynki, więc nadarzyła się właśnie okazja, żeby przygotować jakieś takie fajne jedzonko. Powiem Wam, że wyszło bardzo, ale to bardzo smacznie! Delikatne mięsko polędwiczki ze słodkimi morelami, a to wszystko dodatkowo przełamane posmakiem musztardy... przepyszne połączenie:) A... i jeszcze dodam, że całość super komponuje się ze świeżą miętą. 
Na pewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz, gdyż wchodzi już na stałe do mojego menu, a na pewno wypróbuje go latem ze świeżymi morelami. A po tak pysznym daniu był też pyszny deser, w tej roli kolejne już u mnie mega czekoladowe ciasto, ale o nim będzie w kolejnym poście, także serdecznie zapraszam:) "


Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 1/2 kg każda)
  • 50 dag moreli (mogą być świeże lub z syropu)
  • 1/2 szkl. musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1/2 szkl. dżemu morelowego
  • 1 ząbek czosnku (dałam 4)
  • sól, pieprz

Piekarnik nastawić na opcję "grill" lub włączyć tylko górną grzałkę, nagrzać do temperatury 220 - 230 st. C. Ja nastawiłam na termoobieg z grillem i rozgrzałam do temperatury 200 st. C.  Musztardę wymieszać z dżemem, odłożyć połowę, do tego co zostało dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Na każdą polędwiczkę nałożyć porcję masy musztardowo-morelowo-czosnkowej i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Morele świeże wydrylować, z syropu osączyć, a następnie wymieszać z odłożoną musztardą morelową i przyprawić solą i pieprzem. Morele ułożyć w jednej warstwie dookoła mięsa i wstawić do piekarnika, piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, mięso odstawić na ok. 5 minut, żeby soki w mięsie dobrze się rozłożyły. Pokroić polędwiczki w plastry i podawać z pieczonymi morelami.

34 komentarze:

Majana pisze...

Wspaniała polędwiczka! Wygląda przepysznie!:))

ewe.kott pisze...

pyszności! też widziałam ten przepis w Kuchni... i też do mnie przemówił, ale jeszcze nie próbowałam! skoro tak zachęcasz to pewnie w końcu się zabiorę :))

wygląda niezwykle soczyście!

Kubełek Smakowy pisze...

Też uważam, że połączenie owoców i mięsa jest pycha. Robię kurczaka z dodatkiem rodzynek, brzoskwini, a także różne mięsa ze śliwką, komponuje się idealnie!

wiosenka27 pisze...

Bardzo lubie takie mięska z owocami:)

bucek pisze...

Jakie piękne, jakie apetyczne.. Ach...

Aciri pisze...

Cudownie wygląda:)

Kitchen Stories pisze...

Very tasty dish of meat with fruit!
I like it.

Anonimowy pisze...

Na ciasto czekam niecierpliwie. A póki co pozachwycam się przepyszną obiadową propozycją.

Waniliowa Chmurka pisze...

Lubię mięsko w połączeniu z owocami.


Buziaki:))

Arvén pisze...

Piękne zdjęcia i ciekawe smaki ;-)

Karmel-itka pisze...

mięsiwo z owocami... lubię ;]
ale morele to dla mnie nowośc w tym towarzystwie. jednak nie na długo.

arek pisze...

Fajne danie - bardzo ladnie upieczone (soczyste miesko) i podane! :)

Karolina pisze...

Widziałam to danie w Kuchni i też mnie zainteresowało :) Pięknie ci wyszły polędwiczki :)

Kaś pisze...

wygląda wspaniale. jak ja lubię takie mięsko :)

kabamaiga pisze...

Ale cudne zdjęcie.

Violiśka pisze...

Obłędna! Idealna! Wygląda delikatnie i soczyście! Mniam Mniam! Z chęcią zjem:)

kulinarne-smaki pisze...

wspaniale wygląda i taka soczysta. Ja zawsze faszerowałam

amarantka pisze...

Wygląda rewelacyjnie! aż zgłodniałam :)

Unknown pisze...

Oj ślinka cienkie..wygląda przepysznie!!

Beata pisze...

Też mi wpadł w oko ten przepis Skoro polecasz, to na pewno się skuszę!

Mihrunnisa pisze...

Oj zjadłabym, zjadła :-)

andzia-35 pisze...

Ale apetycznie wygląda!

afterschool pisze...

Az slinka leci, smakowicie :D

piegusek1976 pisze...

wspaniała propozycja:) robisz piekne zdjęcia baaaardzo mi sie podoba Twoj blog :) pozdrawiam serdecznie

Kasia pisze...

bardzo fajny przepis, i apetycznie wyglądające mięsko:) pozdrawiam

Anonimowy pisze...

przepyszne pysznosci u Ciebie

Anonimowy pisze...

Pięknie podane polędwiczki, poczułam wiosnę :)

aga pisze...

dziekuje Wam bardzo za tak mile slowa:) Pozdrawiam:)

Unknown pisze...

Właśnie jutro uskutecznię ten przepis. Zamiast polędwiczki wezmę indyka, ale myślę, że i tak będzie dobre.
Pozdrawiam serdecznie
Ania

Avelina pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Avelina pisze...

Szukałam pomysłu na niedzielny obiad i już nie muszę szukac. Bardzo mi sie podoba połączenie dżemu morelowego z musztardą, mięsko musi wspaniale smakowac.

Agata Kuliś pisze...

zgłodniałam, a nie wolno jeść na noc!
Ale tu u Ciebie pysznie, są takie wpisy, które oglądam częściej niż własne :P

Karola pisze...

Też się przymierzałam do tych polędwiczek,ale jakoś nie było okazji, skoro mówisz,że takie pyszne to teraz spróbuję na pewno:)

Unknown pisze...

Polędwiczki wybitne :) polecam
Warto też wrzucić takie polędwiczki na ruszt ;)
http://www.zgrilla.pl/grillowane-poledwiczki-w-miodzie/

Prześlij komentarz