" Bardzo fajne i smaczne ciasto! Znalazłam je jakoś przypadkiem tutaj i postanowiłam od razu wypróbować. Naprawdę ma same zalety, jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne. Z jednej strony jest to niby zwykłe ciasto jogurtowe, ale ten dodatek skórki i soku z cytryny (ja dałam więcej niż jest zalecane w przepisie) nadaje temu ciastu intensywnie cytrynowy charakter. Ja bardzo lubię takie cytrusowe smaki, więc dla mnie to ciasto jest naprawdę pyszne. "
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru (dałam 2/3 szkl.)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- skórka z 1 cytryny (dałam więcej)
- sok z 1/4 lub 1/2 cytryny (dałam z 1 cytryny)
Do miski wlać olej, jogurt, sok z cytryny, dodać jajka, skórkę cytrynową, cukier i wszystko zmiksować, aż będzie jednolite. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek, sodę i wymieszać łyżką. Suche składniki wsypywać stopniowo do mokrych mieszając łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy (u mnie 24 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 40 minut.
49 komentarze:
Aż jeść się chce...
Bardzo zachęcający opis, proste składniki, nic tylko piec :)
super przepis :) uwielbiam cytryny :)
Raz piekłam muffinki z maślanką i wstyd się przyznać, nie udało się. Od tamtego czasu stronie od wszelkich wypieków maślankowo-jogurtowych.
Aga,wygląda tak słonecznie i puszyście! No i smak cytryny.Same zalety.
Czasami piekę pieczywo na maślance - jest wyjątkowo smaczne.
Pozdarwaim!
Z maślanką ciasta są wspaniałe:)
Lubię takie!...i do tego jeszcze cytrynowe:)
robiłam kiedyś podobne. ciasto na jogurcie rzeczywiście wychodzi rewelacyjne, z dodatkiem cytrusów musi być rewelacyjne
* musi być pyszne
po prostu określenie rewelacyjne idealnie pasuje do tego ciasta, stąd to powtórzenie :)
Mniam, co za zapach i smak!
Jakie cudo...juz czuje jak zanurzam zabki w tym kawaleczku...
Uwielbiam takie ciasta:)
Ach, prawdziwie rozkoszne! Uwielbiam takie proste a pyszne ciasta. :)
Bardzo lubię ciasto cytrynowe:) Takiego na bazie jogurtu jeszcze nie próbowałam, ale wygląda pysznie!
coś dla mnie. Lubię takie smaki :)
Jakie cudowne to ciasto ! Na pewno wilgotne i mięciutkie. Super, bardzo takie lubię:)
Pozdrawiam.
spodobał mi się przepis.
taki... nieskomplikowany. a ciasto wygląda pięknie.
uwielbiam babke cytrynową i uwielbiam ciasto jogurtowe a tu mam 2 w 1 ;) Zapisuje ;)
Bardzo lubie takie ciasta. Cytrynowa rozkosz dla podniebienia :))
ciasta jogurtowe są świetne w każdej wersji :) Zapraszamy do podzielenia się talentem fotograficznym i kulinarnym na naszym nowym portalu http://wykrywacz-smaku.pl/ :)
O!!! Jakie pyszne !!!
musi być pyszne, bo tak wygląda:)
Do tego świeżo zaparzony Earl Grey, Ulubiona Osoba... i nie trzeba wtedy nic więcej...
Buziaki, Aga!
Ma śliczną strukturę, aż chce się w nie wgryźć :)
wyglada na puszte i delikatne, jestem w stanie wyobrazic sobie ten smak :)
I ja uwielbiam wypieki z cytrusami, więc już spisałam przepis i na pewno go wypróbuję:)
A ciasto kusi swoim wyglądem, chętnie bym podkradła kawałeczek:)
Pozdrawiam serdecznie:)
slicznie Wam dziekuje:) i ciesze sie, ze ciacho sie podoba:)
Wygląda bardzo okazale i sycąco, do tego jeszcze smak cytrynki. Jeśli dobrze widzę to na wierzchu są gwiazdki. Jak je robisz, masz jakiś wzornik czy jakiś inny patent? - ja osobiście próbowałam z wycinaniem w kartoniku :P
Znowu tu wlazłam tylko po to, żeby na nie popatrzeć. Już wiem, co piekę w ten weekend dla babci :) dzięki za inspirację!
Sposób przygotowania jak na mufiny...więc łatwe i szybkie, a jak jeszcze pyszne to pełnia szczęścia:)))pozdrawiam!
A do tego szklanka mleka i kolacyjka łasucha gotowa :)
Zapisuję, bo często mam ochotę na takie wilgotne ciacho. A smak cytryny uwielbiam :)
ja tez lubię cytrynowe smaki, takie ciasto z pewnością przypadłoby mi do gustu!! MNIAM!!
aż bym się skusiła na kawałeczek, tak pięknie wygląda
tak pięknie wygląda, że porwałabym kawałek do porannej kawki:)
Zapamiętam sobie przepis!
wygląda cudownie delikatnie!
cytrynowy charakter.. pysznie.
bardzo lubię ciasta cytrynowe, nawet chyba bardziej jak bananowe :) wygląda cudnie :)
Zerkam pożądliwie na to ciasto i dostaję ślinotoku wyobrażając sobie jego wilgotność, słodycz i zapach :) Porywam przepis :)
Dzisiaj upieklam twoje ciasto i jest fantastyczne!Puszyste, wilgotne, aromatyczne, a z zewnatrz lekko chrupiace..dziekuje za te przepis, na pewno nie raz zagosci u mnie na stole.
Upiekłam, bardzo nam smakowało, dzięki za przepis :)
Zrobiłam wczoraj to ciasto - smakowite ;) Świerze, nie za słodkie, orzeźwiające. Pyszne.
cieszę się, że Wam smakowało:)
zrobiłam, wyszło pyszne :)
robiłam już inne cista na jogurcie, ale to wszło inne, takie wilgotne to chyba zasługa sody ?
Anonimowy - dziękuję i cieszę się, że ciasto smakowało:) ja też robiłam wiele takich ciast i zazwyczaj każde w jakimś stopniu rożni się od innych, tutaj może właśnie to połączenie sody i jogurtu nadaje ciastu tej wilgoci.
WCZORAJ ZROBIŁAM NA FESTYN RODZINNY W PRZEDSZKOLU, DODAŁAM TRUSKAWKI, UPIEKŁ SIĘ REWELACYJNIE. WILGOTNE LEKKIE CIASTO-BARDZO POLECAM;-)
Justyna - dziękuję i fajnie, że się skusiłaś na to ciasto:) z dodatkiem truskawek na pewno wyszło super:)
Swietny przepis, dzisiaj wyprobuje, dziekuje :)
Dzisiaj upieklam. Jest pyszne. 😊
Prześlij komentarz