" Bardzo lubię wszelkie ciasta z owocami i już nie mogę doczekać się świeżych i soczystych truskawek, malin, porzeczek, śliwek itd., no ale o tej porze to niestety nie mamy takiego wyboru. Za to w zamrażalce mam jeszcze trochę jagódek od mojej Mamy i gdy tylko zobaczyłam to ciasto, to od razu wiedziałam, że je sobie upiekę. Ciasto jest bardzo smaczne i na pewno zrobię je jeszcze z innymi sezonowymi owocami. "
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 230 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 250 g zamrożonych jagód
- 3 łyżki cukru (do owoców) (pominęłam)
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 25 g cukru
- 1 cukier z dodatkiem prawdziwej wanili
Składniki kruszonki połączyć w malakserze lub rozetrzeć w palcach. Białka ubić z dodatkiem cukru, dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać, do ubitej masy dolać olej, chwilkę miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na tym etapie ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce, lekko je dociskając. Po wierzchu posypać kruszonką, piec 35 minut w 160°C.
35 komentarze:
Szkoda,że nie mam jagód. Mam zamrożone maliny i truskawki ,więc może spróbuje .
Wspaniałe! Jak dobrze, że wciąż mam zapas jagód w zamrażalce:)
Pozdrawiam!
Wspaniałe ciacho! Ja takie piekę na maślance, są super:)
Pozdrawiam:)
Fantastyczne! Zrobię takie, ale z aronią ;)
Aga, jak mi latem zapachniało! Śliczne.
Ale pysznie wygląda:)
Z jagodami ciasta jeszcze nie jadłam - z wyrobów tylko pierogi. Jeśli o owocowe ciasta chodzi, to przez moje życie przewinęły się głownie szarlotki, ciasta z truskawkami, śliwkami i rabarbarem.
Twojego jagodowego ciasta skosztowałabym z rozkoszą.:)
zapachniało latem!
Uwielbiam ciasta z jagodami:) ja tez mam jeszcze ich mały zapasik w lodówce :)
Zebrało mi się na wakacyjne wspomnienie... jagody...słonce...Pycha!
Uwielbiam jagody, a prawdę mówiąc wszystkie ciasta z owocami. Ja już chcę lato! :)
Samo sedno: lato, świeże, soczyste owoce (najlepiej jeszcze z własnego ogródka) i drożdże, czyli ciasto drożdżowe z owocami! Ślinka cieknie od samego myślenia o tym smakołyku! A Twoje wygląda pięknie. Chętnie skubnęłabym!
Uwielbiam kruszonkę na cieście. Uwielbiam jagody. Apetycznie :-)
A tak mi się dzisiaj marzyły jagódki mmmmm
tęsknię już mocno za smakiem jagód.
O, gdybym miała jagody, to z pewnością wiedziałabym co z nimi zrobić!
Bardzo lubie takie ciasta :) I ja nie moge doczekac sie swiezych owocow. Juz mi sie marza porzeczki prosto z krzaczka na dzialce u moich rodzicow... :)
Wow! Pięknie wyrosło:) A jak równiutko Ci się ukroiło:)
Pięknie Ci wyszło, myślę, że smakowało tak jak nam, przepis jest bardzo uniwersalny, można do niego użyć różnych owoców, pozdrawiam;)
Wygląda przepysznie! też mam zamrożone jagody z lata, więc chętnie sobie zrobie coś takiego dzisiaj na deser :)
Uuu,a ja jagód nie mam,a chętnie bym sobie takie ciacho zjadł : ]
Takie ciasta niezmiennie kojarzą mi się z latem, kiedy właśnie sezonowych owoców pod dostatkiem i można je zatopić w przepysznym, delikatnym cieście...
Jak ja lubię te twoje owocowe propozycje - są zawsze kuszące :)
już się nie mogę doczekać sezonu owocowego. przepis zapisuję na zaś :)
ja też czekam na świeże owoce i na pewno wypróbuje ten przepis (:
Czy to już lato? :) Jeśli nie to chociaż namiastka - jagody i kruszonka mniam!
jakie piękne ciasto! och, tak wiosenne.
już niedługo będą jagody! :)
mniam mniam! Bardzo fajne ciasto
Zapachniało latem.
uwielbiam jagody. a to ciasto musi być pyszne:) szkoda że nie mam teraz jagód bo koniecznie bym je zrobiła. pozdrawiam
serdecznie Wam dziekuje za wszystkie mile slowa:) Pozdrawiam:)
Aguniu nie mogę się napatrzeć!!! takie lekkie i wiosenne... chcę takiego!
dziekuje:) i prosze bardzo, czestuj sie do woli choc tylko wirtualnie:)
Za oknem przedwiośnie, a tu na zdjęciu środek lata!
Prześlij komentarz