środa, 23 marca 2011

Spaghetti alla carbonara



     " Chyba wszyscy znają ten klasyk kuchni włoskiej, makaron, wędzony boczek, ser... przyznacie, że już brzmi to bardzo smakowicie:) Robiłam to danie wiele razy i w różnych wersjach, a to ze śmietaną, a to tylko z samymi jajkami i chyba wolę tę drugą wersję. Tym razem skorzystałam z konkretnego przepisu zamieszczonego w miesięczniku Kuchnia w lutowym wydaniu, który tutaj podaję z moimi niewielkimi zmianami na porcję dla dwóch osób. I cóż mogę powiedzieć... chyba tylko to, że było naprawdę pysznie! "


Składniki:

  • 250 g spaghetti
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 40-50 g tartego sera pecorino lub parmezanu
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć z całymi ząbkami czosnku, aż wytopi się tłuszcz, a boczek się zrumieni i będzie chrupiący. Wyjąć czosnek, jajka lekko ubić, dodać trochę sera i wymieszać. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z boczkiem na patelni. Zdjąć z ognia, dodać jajka, ser i wymieszać. Podawać posypane resztą sera i natką pietruszki dla koloru.

35 komentarze:

lashqueen (italia od kuchni) pisze...

Kocham carbonarę, zwłaszcza zimą. Teraz im cieplej za oknem, tym mniej mam na nią ochotę, ale i tak w miarę regularnie ją jadamy.
Pozdrawiam!

kulinarne-smaki pisze...

smakowitości

Ag Pe pisze...

Spaghetti wygląda przepysznie. Często robię takie w domu.

Majana pisze...

Pięknie, smakowicie! :))

DominikaD pisze...

Uwielbiam Carbonarę :) Oczywiście nie mogę sobie pozwolić żebyśmy jedli ją częściej niż 1 na tydzień, bo kalorii to ma niemało :) Pozdrawiam!

wedelka pisze...

Ciężko zrobić dobre zdjęcie Carbonary. Tobie się udało :) Trzeba się delektować takimi "ciężkimi" makaronami, póki jest chłodnawo, bo latem pewnie będzię się sięgało po lżejsze pasty :) Mniam :)

Ania pisze...

Lubię. Bardzo lubię:)

Escapade Gourmande pisze...

Włosi za co się nie wezmą to jest pyszne i na każdą okazję. To chyba jedyna taka kuchnia...fenomen! Twoja carbonara jest wspaniała, tak jak i zdjęcie :) Pozdrawiam Ago!

smacznydom pisze...

Fascynujące jest tyle jest dań a czasem jest tak, że dwoje ludzie nieznających się zupełnie gotują w tym czasie to samo:) Wczoraj też ugotowałam. Nie wrzuciłam na bloga...ale połykałam z lubością. Po prostu uwielbiam:) Pozdrawiam!

Bernadeta pisze...

mmm lubie a tak dawno nie robiłam :(

Amber pisze...

A ja lubię o każdej porze roku.Pysznie pokazałaś!

Kasia pisze...

niezawodny sycący, aromatyczny obiad - teraz jestem taka głodna, że tylko carbonara :)

Tilianara pisze...

Mój ukochany dałby się pokroić za taki obiadek - mam na niego zamówienia przynajmniej raz w tygodniu :D

Ola pisze...

uwielbiam carbonarę, ale mój Łasuszyna gdy tylko słyszy o boczku dostaje takiej dziwnej choroby, która objawia się powtarzaniem w kółko "ja tego nie lubię! ja tego nie będę jadł!"... więc carbonara pozostaje mi tylko w samotne wieczory :) Pozdrawiam!

Biedr_ona pisze...

Mniam! Jestem miłośniczką makaronów.. ehh.. kuchnia włoska! Niam jeszcze raz ;-))

www.przysmakiewy.pl

Zaytoon pisze...

Wspaniale kremowe. Przepysznie kaloryczne.

magda k. pisze...

uwielbiam, a Twoje zdjęcie jest cudne i motywuje mnie bardzo do przygotowania sobie takiego obiadu :) Pozdrawiam gorąco

wykrywacz smaku pisze...

jesteśmy pod wrażeniem zdjęcia!Carbonara to nie jest fotogeniczne danie :D

kabamaiga pisze...

Chociaż za boczkiem nie przepadam, to w tej wersji jak najbardziej

Lekka pisze...

Miło jest przeczytać o potrawie, której smak się zna. Może w nieco innej wersji, niemniej jednak. Patrzę na zdjęcie i nie tylko je podziwiam, ale jeszcze czuję zniewalający smak carbonary.:)
Super!:)

Maggie pisze...

Uwielbiam! Rzadko sobie wprawdzie pozwalam na taka rozpuste, ale chyba wlasnie dlatego carbonara ma dla mnie jeszcze wiekszy urok :)

aga pisze...

bardzo Wam dziekuje za te mile slowa:)

Anucha pisze...

Smakowite i szybkie danie:) Robię takie ale często zamiast boczku podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbaskę:0
Pozdrawiam:)

anus77 pisze...

Uwielbiam makarony pod każdą postacią.
Twoja propozycja kusi wyglądem i zapewne smakiem. Wpisuję na listę dań które muszę zrobić.
Pozdrawiam

mollisia pisze...

Zgadzam się z tymi, którzy mówią, że carbonara jest niefotogeniczna. A u Ciebie wygląda bardzo apetycznie! :)

ilka_86 pisze...

robiłam ją całkiem niedawno:) jest bardzo smaczna:) ślicznie się u Ciebie prezentuje:) pozdrawiam

ana pisze...

Carbonara - moje ulubione spaghetti. Wygląda pysznie, ja dodaję jeszcze cukinię, jak Jamie Oliver.

Monica pisze...

Tak tak, carbonara zawsze i wszędzie :) Pyszotka :)

Ewam pisze...

Moj synus mnie juz od jakiegos czasu meczy,zeby mu takie spaghetti zrobic...mysle ze wykorzystam Twoj przepis:)

Anonimowy pisze...

Uwielbiam makarony. Wygląda tak apetycznie, że od razu ślinka cieknie :-)
Pozdrawiam wiosennie
Asia
http://lavanna.blox.pl/html

SłodziutkieOkazje pisze...

Uwielbiam wszystko z sosem Carbonara..Spaghetti wygląda po prostu super apetycznie:)Pozdrawiam.

garlutti pisze...

Deliciosos Spaguetti a la carbonara ..me encanta esta receta y las fotos preciosas ..besos MARIMI

majka pisze...

Wstyd sie przyznac, ale ja tego spaghetti jeszcze nigdy nie robilam. Musze to nadrobic, bo wyglada naprawde pysznie :)

aga pisze...

dziekuje:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Proste i pyszne:)

Prześlij komentarz