piątek, 25 marca 2011

Sernikoblondies z cytrynową nutą



     " Jak zobaczyłam to ciasto, to od razu chciałam je zjeść!!! Chodziło tak za mną kilka dni, aż w końcu je upiekłam i już mogłam nasycić swoje pragnienie:) W przepisie zamieniłam limonkę na cytrynę, gdyż jak na złość nigdzie nie mogłam jej kupić, a jeszcze kilka dni wcześniej widziałam ją w każdym sklepie do którego weszłam, a jak ja potrzebowałam to nie było... jakiś taki dziwny zbieg okoliczności. Z dodatkiem cytryny ciasto wyszło również bardzo smaczne, do masy serowej dodałam też wyciśnięty sok i wtedy całość nabrała jeszcze bardziej cytrynowego aromatu. Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne!!! "


Składniki:

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 150 g białej czekolady
  • 120 g jasnego cukru brązowego (dałam 60g)
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Masa serowa:
  • 500 g serka quark (dałam mielony z wiaderka)
  • 150 g drobnego cukru (dałam 60 g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 limonki (dałam cytrynę)
  • sok z limonki / cytryny

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st C. Foremkę o wymiarach 23 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki. 

Przygotować masę serową: ubić jajka z cukrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Masę serową wylać na ciasto w foremce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 - 50 minut.

45 komentarze:

karto_flana pisze...

Chetnie je upieke :)

Amber pisze...

Aga, co za widok! I ta linia na granicy sera i ciasta.Mam wielką ochotę na...

zauberi pisze...

jakie ładne :) cudownie wygląda!

Unknown pisze...

Aga, ale cudny przepis! Wygląda niesamowicie, już sobie zapisuję :) Myślę, że i z cytryną i z limonką będzie wyśmienite. Hihi, tak to czasem jest, że jak na złość czegoś nie możemy dostać :) Ale dzięki temu powstają przepisy takie jak ten! Pozdrawiam :)

Tilianara pisze...

Ależ ślicznie puchate i podoba mi się ta cytrynowa nuta :)

wiosenka27 pisze...

I wygląda fantastycznie:)

Lekka pisze...

Przepiękne!
Ta fala wyszła tak sama z siebie? Absolutna rewelka!
A przy tym ciasto ma bardzo ciekawy (zdrowy) skład.
Przepis już jest w moich ulubionych.:)

Anucha pisze...

Ale smakowicie się prezentuje. Nic tylko wyciągnąć rękę po kawałek i spałaszować co do okruszka:)
Pozdrawiam:)

Obywatelka Matka pisze...

Wyobrażam sobie! Nie wiem, jak to zrobiłaś, ale ta "fala", która Ci wyszła, jest imponująca! I wierzę, że jest pyszne. Wygląda na takie ;)

kulinarne-smaki pisze...

Świetnie się prezentuje :)

Marianna Hall pisze...

Pysznosci! Wygląda tak apetycznie że aż głodna się zrobiłam!

Aciri pisze...

Wspaniałe. Kolejny ciekawy sernikowy wypiek:)

agaska2a pisze...

Jejku! Wygląda cudownie! Cały blog to jedne wielkie kulinarne szaleństwo! Dodaj do ulubionych i zapraszam do siebie :)

agaskowakuchnia.blox.pl

myniolinka pisze...

ciasto z białą czekoladą i ser... i cytrynowa nuta... kusicielko Ty!

Edyta pisze...

Ach, ja też chętnie bym je zjadła :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

No proszę, pierwszy raz widzę sernikoblondie i od razu się zakochuję!
Piękne:)

majka pisze...

Aga, fantastyczne ciasto! Ja tez mam na nie wielka ochote ale musi jeszcze troche poczekac :)) Tymczasem pozachwycam sie Twoim :)

Usciski.

Krokodyl pisze...

O, bo piękne jest. :-)

Biedr_ona pisze...

Jaki pomysłowy przysmak! To coś dla mnie ;-DD


www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

Wygląda, najzwyczajniej na świecie, obłędnie. Od dawna chodzi za mną ciasto z cytrynową nutą, muszę się z końcu na jakieś skusić. ;)

ozzie pisze...

Fajna nazwa, a ciasteczko mniamuśne:)

Patrycja Reszko pisze...

Dla mnie wspaniałości!

Danuta pisze...

ach co za słodkości (:

DominikaD pisze...

Kiedyś robiłam podobne, tylko taką bardziej babkę z warstwą serową - jednak chętniej spróbowałabym Twojej wersji ;) Z białą czekoladą musi być pyszneee... Pozdrawiam! :)

Majana pisze...

Wygląda na baaaardzo pyszne !:))

ewena pisze...

Cieszę się Aga, że skorzystałaś z przepisu ,i że smakowało:))...i jakie puchate!

Grażyna pisze...

Uwielbiam wypieki z dodatkiem sera. Wygląda wspaniale. Przepis zapisuję do wykorzystania :)

Karmel-itka pisze...

takie wiosenne, cytrynowe!
energetyzujące. idealne na zbliżającą się wiosnę ;]

bijana pisze...

ja tez sie dolącze do tych zachwytow bo i jest czym sie zachwycic.Wygląda wspaniale!

Anonimowy pisze...

wygląda fantastycznie :)

Sabienne pisze...

Powalające!Bardzo oryginalna wersja;-)

judik1119 pisze...

Jakie wspaniałe!:) Na prawdę urzekające - pyszności:)

Paula pisze...

wow, ale pysznie wygląda!

Agata Kuliś pisze...

ale leciutko wygląda :)

andzia-35 pisze...

Piękne!

Ewam pisze...

Przesliczne...musze udac sie do Ciebie na szkole fotografowania ,bo robisz to rownie rewelacyjnie :)
Ps. Zapraszam do mnie,do wspolnej zabawy w Tajemnice.

Anonimowy pisze...

Piękne, smakowite, złociste :) i wiem, jak to jest, kiedy jakiś wypiek za Tobą "chodzi". Żegnaj, spokoju :)

Kaś pisze...

pięknie wygląda. strasznie podoba mi się ta mała fala na cieście

wykrywacz smaku pisze...

ale apetyczne!Chyba smaczniejsze niż zwykłe brownie, prawda?

anus77 pisze...

Jezeli smakuje tak jak wygląda - bez namysłu będę robić. Ja chyba wybiorę wersję z cytryną - tak jak u Ciebie. Już mi ślinka cieknie :)

Ola pisze...

nazwa mnie powaliła, jest świetna, a do tego ta fala oddzielająca warstwy ciasta od siebie - ideał!

Emma pisze...

Jakie idealne! aż szkoda zjadać taki piękny kawałeczek!

aga pisze...

bardzo, bardzo Wam dziekuje za odwiedziny i za wszystkie mile slowa:) Pozdrawiam:)

Dusia pisze...

to co się nasuwa pierwsze "jakie jest piękne" a za chwilę "pewnie równie pięknie smakuje":D

mopswkuchni pisze...

Bardzo mi się podoba. Jest niezwykle efektowny. Ta fala jest cudna. http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Prześlij komentarz