" Z założenia miała być jak najbardziej marmurkowa, ale jak widać wyszła bardziej kakaowa, a jasne ciasto pozostało na wierzchu. Czemu...? A tego to już mi nie wiadomo, może jakoś za bardzo pomieszałam to ciasto, sama już nie wiem. Zawsze wychodził marmurek, ale tym razem chyba coś się zbuntował:) Jednak w smaku w ogóle to nie przeszkadzało i zjedliśmy taką babeczkę ze smakiem do aromatycznej herbatki:)"
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki kakao
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać połowę ciasta, a do pozostałej dodać kakao i zmiksować. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i delikatnie przemieszać patyczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut.
34 komentarze:
e tam - wyszedł marmur, tyle, że bardzo szlachetny :)
oj na pewno pyszna jest i chyba bardzo wilgotna, tak przynajmniej na zdjeciu wyglada:)
Mnie tez nie przeszkadza ta przewaga kakaowej masy, wręcz przeciwnie hihi. Apetycznie wygląda!
To tak nowa odmiana marmurowa, babeczka bardzo trendy. Najważniejsze, że pyszna! Pozdrawiam
Aga, u Ciebie jak zwykle pyszne ciacho!Mniam.
no i kiedy bym tu nie zaglądnęła - jest pysznie
I tak wygląda pysznie!
najważniejsze, że jest smaczna (:
Całe wieki nie jadłam takiej babki! Pozdrawiam:)
Smakowała i to jest najważniejsze:)
Pozdrawiam:)
kocham wszelkie babki :)
Kakaowe to jeszcze pyszniejsze!
Fajna...hmmm, zachciało mi się marmurka:)
Apetyczne ciacho! :)
Niby taka babka jest banalnym ciastem, ale ja też miałam kilka przygód zanim wyszła mi idealna w smaku i wyglądzie ;)
marmur pod warstwą piasku, ot co. :)
Taki marmurek też fajny :)) Bo inny. Uściski!
Całkiem uroczo wygląda ciemne wnętrze otoczone jasną skorupką. ;))
lubię marmurki, więc i taką babkę z chęcią bym zjadła :)
babka wygląda super. środek ciemny i wierzch jasny - chciałabym tak kiedyś upiec ciasto :)
JA ostatnio tak samo wymieszałam serniczki, które miały mieć cudny 2-kolorowy wzorek :) Tak czy siak babka super
Najważniejsze, że babka była dobra!:)
Wygląda fajnie. Ja zawsze liczyłam na to, że z marmurkowej babki trafi mi się więcej części kakaowej. Więc Twoja babka dla mnie - idealna :)))
Lubię ciemne marmury - są ponoć szlachetniejsze od tych jasnych.:) A nawet jeśli nie, to Twoja babka jest taka na pewno, bo inna, niż wszystkie.
Wielka szkoda, że nie wiesz, jak to powtórzyć.:)
Chyba, że...?:)
A ja, wstyd się przyznać, nigdy nie robiłam. Piękna!
mnie tez sie podoba ten kakaowy marmurek, wyglada pysznie
Jest marmurek tylko się przyjrzeć porządnie trzeba :D
nieważny marmurek, smak ważny! a wygląda kusząco :)
Kurcze, nigdy babki sama nie piekłam. Myślałam, że jest to bardziej skomplikowane:)
Świetnie się prezentuje Twoja babka, Ago. Pozdrawiam!
dziękuje bardzo:) z marmurkiem czy bez i tak smakowała pysznie:)
Ja dla odmiany, za mało wymieszałam i ciasto kakaowe zrobiło tylko jedną łezkę po przekrojeniu ;)
Ważne aby baba była smaczna a Twoja tak właśnie wygląda :)
wygląd jest nie ważny, ważne by ciasto było pyszne
bardzo apetyczna ta Twoja babka:)
Prześlij komentarz