piątek, 29 kwietnia 2011

Babka marmurkowa
ale tak nie do końca:)



" Z założenia miała być jak najbardziej marmurkowa, ale jak widać wyszła bardziej kakaowa, a jasne ciasto pozostało na wierzchu. Czemu...? A tego to już mi nie wiadomo, może jakoś za bardzo pomieszałam to ciasto, sama już nie wiem. Zawsze wychodził marmurek, ale tym razem chyba coś się zbuntował:) Jednak w smaku w ogóle to nie przeszkadzało i zjedliśmy taką babeczkę ze smakiem do aromatycznej herbatki:)"


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki kakao

Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać połowę ciasta, a do pozostałej dodać kakao i zmiksować. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i delikatnie przemieszać patyczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut.

34 komentarze:

Tylko Spróbuj pisze...

e tam - wyszedł marmur, tyle, że bardzo szlachetny :)

jolanta szyndlarewicz pisze...

oj na pewno pyszna jest i chyba bardzo wilgotna, tak przynajmniej na zdjeciu wyglada:)

Unknown pisze...

Mnie tez nie przeszkadza ta przewaga kakaowej masy, wręcz przeciwnie hihi. Apetycznie wygląda!

Kamila pisze...

To tak nowa odmiana marmurowa, babeczka bardzo trendy. Najważniejsze, że pyszna! Pozdrawiam

Amber pisze...

Aga, u Ciebie jak zwykle pyszne ciacho!Mniam.

kulinarne-smaki pisze...

no i kiedy bym tu nie zaglądnęła - jest pysznie

zauberi pisze...

I tak wygląda pysznie!

Danuta pisze...

najważniejsze, że jest smaczna (:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Całe wieki nie jadłam takiej babki! Pozdrawiam:)

Anucha pisze...

Smakowała i to jest najważniejsze:)
Pozdrawiam:)

Dusia pisze...

kocham wszelkie babki :)

Patrycja Reszko pisze...

Kakaowe to jeszcze pyszniejsze!

Trzcinowisko pisze...

Fajna...hmmm, zachciało mi się marmurka:)

afterschool pisze...

Apetyczne ciacho! :)

DominikaD pisze...

Niby taka babka jest banalnym ciastem, ale ja też miałam kilka przygód zanim wyszła mi idealna w smaku i wyglądzie ;)

cukrowa wróżka pisze...

marmur pod warstwą piasku, ot co. :)

Kasia pisze...

Taki marmurek też fajny :)) Bo inny. Uściski!

Anonimowy pisze...

Całkiem uroczo wygląda ciemne wnętrze otoczone jasną skorupką. ;))

Paula pisze...

lubię marmurki, więc i taką babkę z chęcią bym zjadła :)

Kaś pisze...

babka wygląda super. środek ciemny i wierzch jasny - chciałabym tak kiedyś upiec ciasto :)

kabamaiga pisze...

JA ostatnio tak samo wymieszałam serniczki, które miały mieć cudny 2-kolorowy wzorek :) Tak czy siak babka super

ewena pisze...

Najważniejsze, że babka była dobra!:)

Usagi pisze...

Wygląda fajnie. Ja zawsze liczyłam na to, że z marmurkowej babki trafi mi się więcej części kakaowej. Więc Twoja babka dla mnie - idealna :)))

Lekka pisze...

Lubię ciemne marmury - są ponoć szlachetniejsze od tych jasnych.:) A nawet jeśli nie, to Twoja babka jest taka na pewno, bo inna, niż wszystkie.
Wielka szkoda, że nie wiesz, jak to powtórzyć.:)
Chyba, że...?:)

Kubełek Smakowy pisze...

A ja, wstyd się przyznać, nigdy nie robiłam. Piękna!

bijana pisze...

mnie tez sie podoba ten kakaowy marmurek, wyglada pysznie

flusso pisze...

Jest marmurek tylko się przyjrzeć porządnie trzeba :D

kamaria pisze...

nieważny marmurek, smak ważny! a wygląda kusząco :)

Nemi pisze...

Kurcze, nigdy babki sama nie piekłam. Myślałam, że jest to bardziej skomplikowane:)

Hania-Kasia pisze...

Świetnie się prezentuje Twoja babka, Ago. Pozdrawiam!

aga pisze...

dziękuje bardzo:) z marmurkiem czy bez i tak smakowała pysznie:)

Monica pisze...

Ja dla odmiany, za mało wymieszałam i ciasto kakaowe zrobiło tylko jedną łezkę po przekrojeniu ;)
Ważne aby baba była smaczna a Twoja tak właśnie wygląda :)

bryssska pisze...

wygląd jest nie ważny, ważne by ciasto było pyszne

Kasia pisze...

bardzo apetyczna ta Twoja babka:)

Prześlij komentarz