piątek, 8 lipca 2011

Beza Pavlova z truskawkami



     " Wszyscy dobrze znają ten klasyczny deser, którego niewątpliwą zaletą jest to, że może występować w różnych odmianach owocowych. U mnie jako pierwsza w tym roku pavlova w wersji truskawkowej, a już w kolejce czekają jagody, maliny... Lekka beza, chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku, przykryta chmurką delikatnej bitej śmietany, a całość wieńczą soczyste i słodkie truskawki... to jest przepyszne!!! 
Taki słodki upominek przygotowałam dla mojego Męża z okazji imienin, które obchodził pod koniec czerwca, a wtedy były jeszcze truskawki:) "


Składniki:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 350 ml śmietany kremówki
  • truskawki

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodawać po łyżce cukier i ubijać, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Dodać skrobię, ocet i zmiksować. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm i wyłożyć ubitą pianę w miarę równomiernie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C, wstawić blaszkę z bezą i od razu zmniejszyć do temperatury 150 st. C. Piec ok. 1 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić i pozostawić bezę do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, wyłożyć na bezę i udekorować truskawkami i listkami mięty. 


50 komentarze:

nikol pisze...

mmm lubię bezy, a ta wygląda pysznie ;)

ewelajna pisze...

Aga, w zeszłą niedzielę robiłam z truskawkami - i wstyd się przyznać, ale sama zjadłam połowę...:):):) Z truskawkami NAJLEPSZA!

asix pisze...

mmmmm....klasyka. Pięknie się prezentuje!

manoria pisze...

Rewelacyjnie się prezentuje, ale jeszcze nie piekłam, boje się, że będzie za słodka.
Pozdrawiam

Lekka pisze...

O matko, jaka piękna!
Czasem jak widzę w kuchni coś tak pięknego, to nie mogę się zdecydować czy to jeść, czy na to patrzeć...
Tutaj nie miałabym takiego dylematu - tylko bym patrzyła i patrzyła...:)

słodkosłona. pisze...

Jaka fantastyczna beza!

goh. pisze...

ślinka cieknie po prostu!:))) takie cuda tu przyrządzasz!:)))

Doctor pisze...

Cudo na talerzu! :)

tu-tusia pisze...

Wygląda cuuuudownie! Ja juz drugi sezon chcę upiec tez najbardziej klasyczną Pavlovą z truskawkami i jakoś nie mogę się zebrać... A truskawek już prawie nie ma :(

Aciri pisze...

Cudowna! Fantastyczna! Marzę o takiej.

pieczarkamysia pisze...

Niezwykla ta Twoja Pavlova :) pieknie sie prezentuje, ze az sie slinie na jej widok, ale wyglada tak cudnie, ze az szkoda ruszac, tylko trzeba podziwiac :)

margot pisze...

to nie ciasto to rozpusta cukiernicza ,ach jakie cudo

Dorota pisze...

Aż mi ślinka pociekła na samą myśl...pychotka:-)

Kasia pisze...

Jeden z moich ulubionych deserów :) Uściski!

kulinarne-smaki pisze...

ależ tu pięknie

slyvvia pisze...

Cudownie ci wyszła. Wygląda obłędnie i pewnie równie dobrze smakuje :D

aga pisze...

dziękuję Wam za te wszystkie miłe komentarze:)

wiedźma_florentyna pisze...

truuuuskaaawki...
śliczna jest
i pewnie słodziutka

Domi z kuchni pisze...

Mmm, wygląda wspaniale! Trzeba korzystać, póki jeszcze jest jakaś namiastka naturalnych truskawek :)

kruszyna pisze...

Genialne! Zapisuję i na pewno wypróbuję :)

mania179 pisze...

Mam taki sam stół w kuchni, ha! :)
I w tej chwili zjadłam miseczkę ostatnich truskawek...

Szana pisze...

ostatnio ogladalam program w ktorym klocili sie kto ja wymyslil - australiczycy czy nowozelandczycy,
ale wracajac do tematu - wyszla cudnie ;)

piegusek1976 pisze...

ależ piękne zdjęcia :) nie będę mogła zasnąć teraz przez Ciebie :) pozdrawiam

slodkiefantazje pisze...

Przepiękna... nie przepadam za bezami, ale na torcik pavlova muszę się kiedyś skusić, bo już dość długo za mną chodzi, a Twoje zdjęcia jeszcze bardziej mnie do tego zachęcają ;)

Arvén pisze...

Niby tak dobrze znana i tak popularna - a zachwyca za każdym razem. Klasyka letnich przyjęć u Ciebie w pięknej wersji :)

Duś pisze...

ale cudownie wygląda, niesamowicie wykwintnie:)

zauberi pisze...

ciekawe czy mąż ma na imię Paweł, ja też w pod koniec czerwca robiłam deser na imieniny właśnie dla Pawła, Twój pysznie wygląda

berrypunch pisze...

Wygląda niesamowicie :)

Bacha pisze...

No faktycznie, jeszcze się dogadali co do pochodzenia deseru, ale nie da się ukryć, że to jedna wielka orgia w ustach. Do wypróbowania. Dzięki!

Pluskotka pisze...

Pavlova to najlepszy zużywacz niepotrzebnych białek. :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Wygląda pięknie! Można jeść oczami:)

tjaryma pisze...

No ładna, ładna, ja właśnie też mam ochotę tylko na taką bardziej "ciężką" z kremem kawowym. Pozdrawiam.

Danusia pisze...

jak ładnie udekorowany truskawkami (:

hania-kasia pisze...

Piękna! Bardzo chętnie skusiłabym się na kawałek takiej pysznej bezy.

basiaP pisze...

śliczne zdjęcia!!

Anucha pisze...

Przepiękna i pyszna:)Palce lizać:)
Pozdrawiam:)

flusso pisze...

Też ją niedawno robiłam. Pyszna jest! Cudowne zdjęcia zrobiłaś :)

aga pisze...

Dziekuje Wam pieknie i serdecznie pozdrawiam:-)
I juz nie moge doczekac sie nastepnych owocowych wersji:-)

Joanna pisze...

To jeden z moich najukochańszych deserów. Uciekam stąd, bo nie mogę patrzeć na Twoje zdjęcie i na Twoją przepiękną i przepyszną Pavlovą.

Izaa pisze...

uwielbiam ten deser...;)

Avelina pisze...

Wygląda bosko, od razu chce się kawałek

milk_chocolate84 pisze...

ja już z bazami wymiękam :( Wczoraj popsułam kolejną...
Nie poddaje się, dzisiaj będzie kolejna próba, choć Pavlova jeszcze zaczeka ;)

Asia pisze...

Nie dość że wyglada cudownie, to jeszcze jak smakuje :-)

viridianka pisze...

wspaniała!

emma001 pisze...

Megasłodkie czyli takie jak uwielbiam :)
U mnie dzisiaj ciacho zaczerpniete u ciebie:)

Russkaya pisze...

Tego chyba nie da się nie lubić! :)))

Arek pisze...

To jedna z najladnieszych pawlowych jakie widzialem. Pawlowa bylaby b zadowolona z takiej wersji. :)

moje pasje pisze...

cudo... cudo na talerzu :)

aga pisze...

dziękuję:)

MałgosiaZ pisze...

jest przecudna:)

Prześlij komentarz