środa, 20 lipca 2011

Racuchy drożdżowe



   " Po delikatnych placuszkach twarogowych naszła mnie wielka ochota na takie konkretne drożdżowe racuchy. Wyszły puchate, mięciutkie i pysznie smakowały z zimnym mlekiem:) "


Składniki:     (ok. 20 szt.)    

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży  świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Drożdże, cukier, 1 łyżeczkę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Zdejmować z patelni i odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i zajadać:)


37 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

Uwielbiam!:)

Amber pisze...

Mogę jeden racuszek? W zamian zapraszam na letnie desery.Do wyboru.

ilka pisze...

Ja też takie uwielbiam:)

Panna Malwinna pisze...

jakie one puchate...mniam!

slyvvia pisze...

Nie no, prześladują mnie ostatnio, a w domu mam drożdże... To znak i chyba w końcu je zrobię :D

pieczarkamysia pisze...

Ale mi robisz ochote na te racuchy!, bo każde w Twoim wykonaniu wygladaja cudnie! :) w takim razie dosiadam sie do stolu i poprosze ladnie o jednego racucha (tego najwiekszego) ;)

magda k. pisze...

takie racuchy to by bardzo ucieszyły moją rodzinkę :)piękne

Majana pisze...

Świetne! Zjadlabym ,bo daawno nie jadłam.
Pozdrowienia:)

schokolade pisze...

mniammmm...pysznie i to nawet bardzo :)

Kamila pisze...

Ależ pulchniutkie te racuszki, jak marzenie!

Karmel-itka. pisze...

och, jak ślicznie się prezentują.
a ja tak dawno nie robiłam racuszków...

MAUGUSTYNA pisze...

Ja także nie pamiętam kiedy je robiłam..:( a takie smaczne i tak pięknie się prezentują:)

aga pisze...

dziękuję:)

wedelka pisze...

Takie jak u babci :) Na pewno były smaczne :)

kabamaiga pisze...

Takie racuchy robi się u mojej teściowej na Wigilię :)

Duś pisze...

mmm przepyszne!

goh. pisze...

takie racuchy, to było moje ulubione danie w szkolnej stołówce:) do dziś pamiętam tą genialną puszystość!

Dorota pisze...

To ja jednego poproszę:-)

Słodziutkie Okazje pisze...

Mniam...z filiżanką herbaty...:)Pycha!

anytsujx pisze...

Kocham racuchy, danie z mojego dzieciństwa ... wyszły Ci cudne !:)

Pozdrawiam cieplutko :)

Paula pisze...

ale cudnie puchate :)

Maggie pisze...

Pysznie wygladaja! Juz wiem, co bedzie na sniadanie w weekend :)

zauberi pisze...

zjadłabym :) pysznie wyglądają

Doctor pisze...

One są po prostu idealne! :)

moje pasje pisze...

uwielbia takie racuchy! Pysznie wyglądają :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Aga! Uwielbiam racuchy w Twoim wydaniu, a te dzisiejsze zachwycają puszystością!
Pozdrawiam Cię:)

kruszyna pisze...

Są świetne, baaardzo lubię takie placuszki :)

Avelina pisze...

Z takimi racuchami to sobie wyobrażam idealne śniadanie. Wyglądają na lekkie i puszyste jak chmurka.

ka.wo pisze...

Ale Super Puszyste wyszły! Mniam :)

aga pisze...

serdecznie dziękuję i pozdrawiam:)

Kasia pisze...

wyszły Ci piękne puchate racuszki! zjadłabym dzisiaj z wielką ochotą :)

Anonimowy pisze...

wczoraj zrobiłam racuchy z Twojego przepisu i wyszły puchate i pyszne w smaku:-) został tylko jeden i nawet na zimno dobrze smakował:-)

Anonimowy pisze...

Boskie. Zjedliśmy wszystkie co do ostatniego. Moja słodka dwulatka pożarła aż trzy! Oczywiście suto posmarowane domowym dżemem truskawkowym!

aga pisze...

dziękuje i bardzo się ciesze, ze racuszki smakowały:)
a także serdecznie zapraszam do wypróbowywania innych przepisów:)

Anonimowy pisze...

Robię je już od zawsze. Pyszny przepis:)

Anonimowy pisze...

Lubie takie z wedzonym lososiem lub lososiowym kawiorem z zielona cebulka...

milcia pisze...

Świetny przepis! Dodaliśmy pokrojone w plasterki banany i racuszki zniknęły w mgnieniu oka :)

Prześlij komentarz