piątek, 29 lipca 2011

Ciasto z porzeczkową bezą



     " Może na pierwszy rzut oka to ciasto nie wygląda bardzo zachęcająco, ale mówię Wam, że naprawdę smakuje super! Ja osobiście bardzo lubię czerwoną porzeczkę i takie ciacho bardzo mi odpowiada. Beza z dużą ilością porzeczki jest kwaskowa, a ciasto na dole jest słodkie, więc nawzajem dobrze się uzupełniają i całość smakuje pysznie. Porzeczki jest tu bardzo dużo i jeśli ktoś lubi takie kwaśnawe smaki to zapewne rozsmakuje się w tym cieście.  "


Składniki:

Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki masła

Beza:
  • 3 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 750 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Porzeczki umyć i osuszyć. Masło roztopić, dodać mleko i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać masło z mlekiem i zmiksować. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piec ok. 15 minut. Białka ubić, ze szczyptą soli i sokiem z cytryny, pod koniec dosypując cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i na wierzchu rozsmarować porzeczkową bezę. Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut.


51 komentarze:

Danusia pisze...

jak to nie wygląda? właśnie, ze bardzo smacznie wygląda (:

Kamila pisze...

Bardzo apetycznie wygląda!

slyvvia pisze...

Uwielbiam ciasta z kwaśną nutą. Świetnie wygląda :D

Ewam pisze...

wow!!!alez musi byc pyszne!!

Escapade Gourmande pisze...

Jak to nie wygląda zachęcająco?? Bluźnisz! :P

mollisia pisze...

Oj, wygląda cudownie, nie gadaj! ;P/ ja też uwielbiam czerwoną porzeczkę. Jest kwaskowa i dlatego idealnie nadaje się na upały. A taki placek - bomba! :D

zauberi pisze...

według mnie wygląda bardzo zachęcająco :)

goh. pisze...

porzeczkowa beza zapowiada się wybornie, porywam kawałeczek i wirtualnie konsumuję;)

spencer pisze...

Ta beza z zatopionymi porzeczkami wygląda po prostu zabójczo..

pieczarkamysia pisze...

Mniam! Ale to pysznie wyglada :)cudne zdjecia i wykonanie!

Buziaki ;*

Amber pisze...

Pychota! Beza idealna,ciasta dla mnie ciut za wiele...

Maggie pisze...

Moim zdaniem wyglada bardzo zachecajaco! Wsunelabym z miejsca ze trzy kawalki :)

margot pisze...

ja tam z porzeczkami zjem wszystko :DDD
ale takie ciasto to zjadłabym z podwójnej porcji, bo ma wygląd pychotki

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Ta beza wygląda wspaniale ....a jak mus smakować ...słodkosć bezy i kwaskowate porzeczki - niebo:) pozdrawiam

MAUGUSTYNA pisze...

mmm...wygląda cudnie! uwielbiam ciacha z bezową kołderką:) pozdrawiam

turlaczek pisze...

Ta beza jest niesamowita, pierwszy raz taką widzę i już wiem, że ciasto smakowałoby mi baaaardzo :)

Justinek pisze...

Robiłam ostatnio podobne, jest pyszne! Beza fantastycznie łączy się z porzeczkami :)

Arvén pisze...

Nie wygląda zachęcająco? Jakaś pomyłka, ta różowa beza do mnie baardzo przemawia ;)

Majana pisze...

Pięknie się prezentuje to ciasto! Musi byc pyszne, a ja lubię porzeczkowe:)

Duś pisze...

jak pieknie wygląda

Avelina pisze...

Podoba mi się pomysł wykonania i jestem zachwycona jego wyglądem - wygląda świetnie.

Gosia pisze...

prezentacja na piatke! z checia bym sprobowala :)

judik1119 pisze...

Wygląda pysznie:)

grazyna pisze...

uwielbiam ciasta z porzeczkamia jeszcze z bezą - mniam :)

aga pisze...

Dziekuje Wam pieknie za mile slowa w komentarzach:-) I ciesze sie, ze ciasto sie spodobalo:-) Naprawde goraco polecam wszystkim wielbicielom czerwonej porzeczki:-)

slodkiefantazje pisze...

Aga, zapewniam Cię, że wygląda bardzo zachęcająco. :) Nie porzeczkami, a to ciasto wręcz pożeram wzrokiem i na pewno na jednym kawałeczku bym nie skończyła... więc musi wyglądać mega zachęcająco. ;)

Domi z kuchni pisze...

Wygląda wspaniale :)

kabamaiga pisze...

Ago świetny pomysł z tą bezą.

kibi007 pisze...

Wygląda bardzo smakowicie, aż mi kubki smakowe zaszalały :). Też robiła ciacho z porzeczką:
http://slodkiislony.blogspot.com/2011/07/porzeczka.html
Pozdrawiam

Agnieszka pisze...

wygląda pysznie
http://swiat-kuchni.blogspot.com/

DominikaD pisze...

Wygląda przepysznie, uwielbiam Twoje zdjęcia :D

Bernadeta pisze...

pysznie wygląda, sliczne zdjęcia.

magda k. pisze...

właśnie, że wygląda wspaniale :) dokładnie tak jak ma wyglądać pyszne ciasto, czuję się bardzo skuszona :)

Monica pisze...

Uwielbiam porzeczki, więc mi na pewno by smakowało :)

A. pisze...

mmm...pomysłowo : )

pozdrawiam

Beata pisze...

Ależ wygląda baaaardzo zachęcająco ;) i jakie wyrośnięte :)

Zaytoon pisze...

Przecież to ciasto wygląda CUDOWNIE ZACHĘCAJĄCO! Nieprawdopodobnie smakowicie. ;))

burczymiwbrzuchu pisze...

Porzeczkowa beza- pycha!!

zjedz_mnie pisze...

WOW! Co tu pisać, kusi jak nie wiem co ;]

Salvador Dali pisze...

brzmi kusząco;) chodź z porzeczek bardziej wolę czarna.. ;)

Silverose pisze...

O tak, takie ciasta i kontrasty kulinarne uwielbiam! :)

Kaś pisze...

jak dla mnie jest bardzo zachęcające :) tyle dobroci w jednym cieście

milk_chocolate84 pisze...

zdecydowanie coś dla mnie :) Tylko porzeczki w ogródku się skonczyły.. :(

Kulinarnie pisze...

Pycha, uwielbiam takie :)

Pluskotka pisze...

Fałszywa skromność hihi. Wygląda przecież apetycznie. :)

Komarka pisze...

Znam to ciasto i potwierdzam, że jest wspaniałe! Słodka beza i kwaśne porzeczki to połączenie idealne. I wizualnie nic mu nie brakuje :) Pozdrawiam!

OlaCruz pisze...

Jak to "nie wygląda zachęcająco"? Moim zdaniem wygląda świetnie! Połączenie bezy i porzeczek bardzo do mnie przemawia :)

Asia pisze...

A mnie zdjęcie bardzo zachęca :-)
Musi być przepyszne.
Pozdrawiam serdecznie

aga pisze...

dziękuję wszystkim za serdeczne komentarze:)
Pozdrawiam:)

Russkaya pisze...

Rewelacyjnie wygląda! Aż by się chciało sięgną po kawałeczek! :)

Natalia Tymczewska pisze...

Jestem w trakcie robienia. I czy coś poszło nie tak? :( Ciasto wyszło gęste, niemalże kruche. Jako optymistka i tak wstawiłam je do pieca, ale co to będzie? Składników dałam tyle, ile w przepisie.

Prześlij komentarz