środa, 7 września 2011

Ciasto ze śliwkami



" Dzisiaj zapraszam na delikatnie maślane, puszyste ciasto z zatopionymi w nim kwaskowymi śliwkami. Jest naprawdę bardzo smaczne i świetnie pasuje np. na podwieczorek do aromatycznej herbaty. "


Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • śliwki

Masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do wystygnięcia. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. W misce wymieszać oba rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia. Wlać przestudzone masło, wbić jajka i wymieszać łyżką lub zmiksować mikserem. Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-35 minut.


31 komentarze:

magda k. pisze...

Częstuję się bo pięknie wygląda :) aż mi się zachciało

pieczarka mySia pisze...

Kocham sie w Twoich owocowych ciachach! Kolejne, ktore wedruje do listy, ktore musze upiec ; )

slyvvia pisze...

Jesiennie :D Uwielbiam takie ciasta.

wedelka pisze...

Ech, zjadłabym sobie teraz takie ciasto :) Pysznie wygląda :)

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

Kolejne ciasto, które kojarzy mi się z wakacjami :-)

Majana pisze...

Kolejne pyszne i piękne ciasto u Ciebie. Lubię ciasta na maślance i jogurtach:)
Pozdrowienia.

Anonimowy pisze...

Ciasto wygląda przepięknie. Z owocami sezonowymi ciasta zawsze są najlepsze. ;)

kuchennefascynacje pisze...

Smakowicie wygląda, mniam :)

Monika pisze...

Smaczne,maślane ciacho,uwielbiam ze śliwkami;)

Unknown pisze...

pieknie wyglada:) a mam pytanie czy mozna zastapic sliwki np. jerzynami bo akurat mam 2 pudelka??

dorota20w pisze...

poprosze kawałeczek :)

Marianna Hall pisze...

Wygląda cudnie! Śliwki w ciastach komponują się znakomicie :)

Kamila pisze...

Pyszne te Twoje ciasta. WSZYSTKIE!

Aciri pisze...

Jak zwykle wygląda niezwykle elegancko!:)

Nemi pisze...

Załapię się jeszcze na kawałek?

aga pisze...

dziękuję Wam bardzo:) i zapraszam tylko na wirtualny poczęstunek:)
Agaa - myślę, ze spokojnie możesz zrobić z jeżynami i powiem Ci jeszcze, ze narobiłaś mi strasznej ochoty na takie jeżynowe ciacho:)
Nemi - niestety, nie ma już nawet okruszka, bo takie ciasta maja to do siebie, ze szybko znikają w brzuchach:)

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

och! pyszności! to ja się wproszę na taki wirtualny poczęstunek :)

kabamaiga pisze...

Jadłam dzisiaj bardzo podobne ciasto u mojej mamy :)

Silverose pisze...

Takie wypieki lubię najbardziej. I jeszcze śliwki...mniam! :)

Avelina pisze...

Bardzo apetyczne ciasto, zjadłoby się kawałek :)

Tylko Spróbuj pisze...

pysznie!
poszłam za Tobą i też upiekłam coś ze śliwkami :))

asieja pisze...

kwaśne sliwki zatopione w słodkim cieście.. lubię.

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

U Ciebie jak zwykle przepiękne ciasto :) i te śliweczki... myślałam, że już się ich najadłam w tym roku, a wystarczy popatrzeć na Twoje zdjęcia i człowiek na nowo ma na śliwki ochotę... szczególnie jak są tak pięknie zatopione w cieście :)

Patrycja pisze...

Delikatnie i owocowo, to lubię :)

degustatorka pisze...

Uwielbiam ciasta ze śliwkami, Twoje już mi się bardzo podoba :).

Grażyna pisze...

Zapisuję, bo nie trzeba wielu jajek dodawać, a poza tym proste i smaczne :)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

wygląda wspaniale ...i ten kolor śliwek:) uwielbiam

Unknown pisze...

zrobilam wczoraj, bardzo dobre:) i pasuja tu chyba wszystkie owoce bo z jazynami wyszlo super:)

słodkosłona. pisze...

U Ciebie jak zawsze - zdjęcie i ciasto - marzenie. ;)

anytsujx pisze...

Cudowne ciasto .....

aga pisze...

dziękuję:)
Agaa - cieszę się, że smakowało:) tak, to ciasto jest uniwersalne i sprawdza się ze wszystkimi owocami:)
Pozdrawiam:)

Prześlij komentarz