" Dzisiaj zapraszam na delikatnie maślane, puszyste ciasto z zatopionymi w nim kwaskowymi śliwkami. Jest naprawdę bardzo smaczne i świetnie pasuje np. na podwieczorek do aromatycznej herbaty. "
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 3 jajka
- śliwki
Masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do wystygnięcia. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. W misce wymieszać oba rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia. Wlać przestudzone masło, wbić jajka i wymieszać łyżką lub zmiksować mikserem. Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-35 minut.
31 komentarze:
Częstuję się bo pięknie wygląda :) aż mi się zachciało
Kocham sie w Twoich owocowych ciachach! Kolejne, ktore wedruje do listy, ktore musze upiec ; )
Jesiennie :D Uwielbiam takie ciasta.
Ech, zjadłabym sobie teraz takie ciasto :) Pysznie wygląda :)
Kolejne ciasto, które kojarzy mi się z wakacjami :-)
Kolejne pyszne i piękne ciasto u Ciebie. Lubię ciasta na maślance i jogurtach:)
Pozdrowienia.
Ciasto wygląda przepięknie. Z owocami sezonowymi ciasta zawsze są najlepsze. ;)
Smakowicie wygląda, mniam :)
Smaczne,maślane ciacho,uwielbiam ze śliwkami;)
pieknie wyglada:) a mam pytanie czy mozna zastapic sliwki np. jerzynami bo akurat mam 2 pudelka??
poprosze kawałeczek :)
Wygląda cudnie! Śliwki w ciastach komponują się znakomicie :)
Pyszne te Twoje ciasta. WSZYSTKIE!
Jak zwykle wygląda niezwykle elegancko!:)
Załapię się jeszcze na kawałek?
dziękuję Wam bardzo:) i zapraszam tylko na wirtualny poczęstunek:)
Agaa - myślę, ze spokojnie możesz zrobić z jeżynami i powiem Ci jeszcze, ze narobiłaś mi strasznej ochoty na takie jeżynowe ciacho:)
Nemi - niestety, nie ma już nawet okruszka, bo takie ciasta maja to do siebie, ze szybko znikają w brzuchach:)
och! pyszności! to ja się wproszę na taki wirtualny poczęstunek :)
Jadłam dzisiaj bardzo podobne ciasto u mojej mamy :)
Takie wypieki lubię najbardziej. I jeszcze śliwki...mniam! :)
Bardzo apetyczne ciasto, zjadłoby się kawałek :)
pysznie!
poszłam za Tobą i też upiekłam coś ze śliwkami :))
kwaśne sliwki zatopione w słodkim cieście.. lubię.
U Ciebie jak zwykle przepiękne ciasto :) i te śliweczki... myślałam, że już się ich najadłam w tym roku, a wystarczy popatrzeć na Twoje zdjęcia i człowiek na nowo ma na śliwki ochotę... szczególnie jak są tak pięknie zatopione w cieście :)
Delikatnie i owocowo, to lubię :)
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, Twoje już mi się bardzo podoba :).
Zapisuję, bo nie trzeba wielu jajek dodawać, a poza tym proste i smaczne :)
wygląda wspaniale ...i ten kolor śliwek:) uwielbiam
zrobilam wczoraj, bardzo dobre:) i pasuja tu chyba wszystkie owoce bo z jazynami wyszlo super:)
U Ciebie jak zawsze - zdjęcie i ciasto - marzenie. ;)
Cudowne ciasto .....
dziękuję:)
Agaa - cieszę się, że smakowało:) tak, to ciasto jest uniwersalne i sprawdza się ze wszystkimi owocami:)
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz