piątek, 9 września 2011

Kruche ciasto ze śliwkami



" Maślane kruche ciasto i kwaskowe śliwki to naprawdę pysznie zgrany duet. Ciasto jest bardzo smaczne i nie można sobie odmówić kolejnego kawałeczka, a właściwie to po co sobie odmawiać takiej pysznej przyjemności:) Szkoda tylko, że to ciasto zrobiłam z połowy porcji, bo bardzo szybko zniknęło, a ja czuje pewien niedosyt, wiec pewnie będzie smaczna powtórka:) "


Składniki:

  • 6 żółtek
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg śliwek

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Do mąki dodać zimne masło i rozetrzeć na kruszonkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Foremkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko docisnąć i ułożyć śliwki skórką do dołu.  Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.




39 komentarze:

Monika pisze...

Zgadzam się! idealny duet,a śliwki uwielbiam w takich ciastach;)piękne!

pieczarka mySia pisze...

Czt mowilam, ze kocham Twoje ciasta? Dziekuje, ze jestes ;* bo zyje dzieki Twoim ciastom ; )

majka pisze...

Ach, jakie piekne! Cos czuje, ze ja tez nie moglabym odmowic sobie kolejnego kawaleczka :)

Pozdrawiam.

slyvvia pisze...

Coś na weekend. Krucho, śliwkowo, smacznie :D

Myszki in cucina pisze...

Na pewno wypróbuję! Większość składników jest w lodówce, kupię tylko śliwki i ciasto gotowe :)

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

Pamiętam, że swoje pierwsze kruche ciasto również piekłam ze śliwkami :) świetne połączenie :)

Anonimowy pisze...

Pysznie. Ten śliwkowy mus ma przepiękny kolor :) lubię, jak z owoców w cieście robi się coś tak aksamitnego :)

zauberi pisze...

plizzzz! Jeszcze obiadu nie jadłam a tu takie ciacho

Amber pisze...

Wygląda wspaniale!
Dla mnie to śliwkowa szarlotka.
Pięknie skomponowana.

Unknown pisze...

Wygląda tak, że chce się zjeść pół blachy z miejsca. Coż począć...Ta śliwkowa warstwa powoduje, że mam ochotę jechać do sklepu po śliwki i upiec to ciacho:-)

Wiewióra pisze...

Prezentuje się niebiańsko!!! zamarzył mi się taki placek...

Danuta pisze...

Ze śliwkami robiłam w tym roku tylko knedle. Jakoś nie umiem się zabrać za upieczenie jakiegoś ciasta. Twoje wygląda pysznie, może się skusze (:

Kulinarnie pisze...

Pycha ! Piękne :)

Dusia pisze...

Pyszny placuszek! :)

Kasia pisze...

ciacho wygląda wspaniale :) śliczne zachęcające zdjęcia! mniam :)

Hania-Kasia pisze...

Wygląda bejecznie! Narobiłaś mi smaku.

OSa pisze...

Bardzo, bardzo apetyczne.

Majana pisze...

Pysznie wygląda to ciasto! Kruche i śliwki to dobry pomysł :)

Avelina pisze...

Pyszne ciasto, oj zjadłabym kawałeczek :)

Nemi pisze...

Wygląda bajecznie!

mania179 pisze...

To jest klasyka, ale jaka cudowna. Z koleżanką zjadłyśmy ostatnio pół blachy, takiego gorącego. Wiem, że niezdrowo, ale jak pysznie ;>>

Emma pisze...

uwielbiamy takie ciasta :)

Anonimowy pisze...

wlasnie wystyglo, jest baaardzo smaczne. pozdrawiam, ola

Małgorzata Ziółkowska pisze...

przepiękne ciasto! pyszne!

Domi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura) pisze...

Jej.... kusi to Twoje ciasto! Tak chętnie bym je zrobiła, ale śliweczki musiałabym gdzieś kupić :)

anytsujx pisze...

Wow, co za ciasto, co za duet, piszę się na więcej niż jeden kawałek ... pyszności !:)

Pozdrawiam :)

aga pisze...

pięknie Wam dziękuję za te wszystkie serdeczne słowa w komentarzach:)
Ola - cieszę się, że smakuje:)

Anonimowy pisze...

Właśnie włożyłam do piekarnika,nie mogę się doczekać :)))

Anonimowy pisze...

Wyjęłam i jem jeszcze ciepłe! PYCHA :)))

Crust and Dust pisze...

kolejna odsłona śliwek. Piękne kolory!

aga pisze...

Anonimowy - dziękuję i bardzo się cieszę, że ciacho smakuje:) Pozdrawiam serdecznie:)

kolorowo w kuchni pisze...

witam, właśnie zrobiłam to ciasto-siedzi w piekarniku- a ja nie mogę się doczekać pożarcia go..twoje tak ślicznie wygląda!

kolorowo w kuchni pisze...

no i przepis jest i na moim blogu-dziękuję:) fajne to ciacho!

gobos pisze...

Rzeczywiście jest pyszne i apetycznie wygląda,tylko ja daję 8 łyżek cukru.(słodycz z kwaskowością...)

Anonimowy pisze...

Właśnie wystygło. Niestety ciasto tylko wygląda ładnie:(. Drugi raz nie skorzystam...

Anonimowy pisze...

Ciasto jest okropne !!! przy zagniataniu było za suche !!!! Robię pełno ciast , co chwile i nigdy nie trafiłam na tak okropny przepis !!! Może złe proporcje ?

Anonimowy pisze...

właśnie zrobiłam:) pyszne, ale trochę mało słodkie:) więc polecam wsypać kilka łyżek cukru wiecej:)

Anonimowy pisze...

ciasto robione, spod niedobry, suchy i twardy :( napewno nie kruchy...

Unknown pisze...

Ile ciasto powinno być w zamrażalniku ? :)

Prześlij komentarz