" Maślane kruche ciasto i kwaskowe śliwki to naprawdę pysznie zgrany duet. Ciasto jest bardzo smaczne i nie można sobie odmówić kolejnego kawałeczka, a właściwie to po co sobie odmawiać takiej pysznej przyjemności:) Szkoda tylko, że to ciasto zrobiłam z połowy porcji, bo bardzo szybko zniknęło, a ja czuje pewien niedosyt, wiec pewnie będzie smaczna powtórka:) "
Składniki:
- 6 żółtek
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 3 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 kg śliwek
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Do mąki dodać zimne masło i rozetrzeć na kruszonkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Foremkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko docisnąć i ułożyć śliwki skórką do dołu. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
39 komentarze:
Zgadzam się! idealny duet,a śliwki uwielbiam w takich ciastach;)piękne!
Czt mowilam, ze kocham Twoje ciasta? Dziekuje, ze jestes ;* bo zyje dzieki Twoim ciastom ; )
Ach, jakie piekne! Cos czuje, ze ja tez nie moglabym odmowic sobie kolejnego kawaleczka :)
Pozdrawiam.
Coś na weekend. Krucho, śliwkowo, smacznie :D
Na pewno wypróbuję! Większość składników jest w lodówce, kupię tylko śliwki i ciasto gotowe :)
Pamiętam, że swoje pierwsze kruche ciasto również piekłam ze śliwkami :) świetne połączenie :)
Pysznie. Ten śliwkowy mus ma przepiękny kolor :) lubię, jak z owoców w cieście robi się coś tak aksamitnego :)
plizzzz! Jeszcze obiadu nie jadłam a tu takie ciacho
Wygląda wspaniale!
Dla mnie to śliwkowa szarlotka.
Pięknie skomponowana.
Wygląda tak, że chce się zjeść pół blachy z miejsca. Coż począć...Ta śliwkowa warstwa powoduje, że mam ochotę jechać do sklepu po śliwki i upiec to ciacho:-)
Prezentuje się niebiańsko!!! zamarzył mi się taki placek...
Ze śliwkami robiłam w tym roku tylko knedle. Jakoś nie umiem się zabrać za upieczenie jakiegoś ciasta. Twoje wygląda pysznie, może się skusze (:
Pycha ! Piękne :)
Pyszny placuszek! :)
ciacho wygląda wspaniale :) śliczne zachęcające zdjęcia! mniam :)
Wygląda bejecznie! Narobiłaś mi smaku.
Bardzo, bardzo apetyczne.
Pysznie wygląda to ciasto! Kruche i śliwki to dobry pomysł :)
Pyszne ciasto, oj zjadłabym kawałeczek :)
Wygląda bajecznie!
To jest klasyka, ale jaka cudowna. Z koleżanką zjadłyśmy ostatnio pół blachy, takiego gorącego. Wiem, że niezdrowo, ale jak pysznie ;>>
uwielbiamy takie ciasta :)
wlasnie wystyglo, jest baaardzo smaczne. pozdrawiam, ola
przepiękne ciasto! pyszne!
Jej.... kusi to Twoje ciasto! Tak chętnie bym je zrobiła, ale śliweczki musiałabym gdzieś kupić :)
Wow, co za ciasto, co za duet, piszę się na więcej niż jeden kawałek ... pyszności !:)
Pozdrawiam :)
pięknie Wam dziękuję za te wszystkie serdeczne słowa w komentarzach:)
Ola - cieszę się, że smakuje:)
Właśnie włożyłam do piekarnika,nie mogę się doczekać :)))
Wyjęłam i jem jeszcze ciepłe! PYCHA :)))
kolejna odsłona śliwek. Piękne kolory!
Anonimowy - dziękuję i bardzo się cieszę, że ciacho smakuje:) Pozdrawiam serdecznie:)
witam, właśnie zrobiłam to ciasto-siedzi w piekarniku- a ja nie mogę się doczekać pożarcia go..twoje tak ślicznie wygląda!
no i przepis jest i na moim blogu-dziękuję:) fajne to ciacho!
Rzeczywiście jest pyszne i apetycznie wygląda,tylko ja daję 8 łyżek cukru.(słodycz z kwaskowością...)
Właśnie wystygło. Niestety ciasto tylko wygląda ładnie:(. Drugi raz nie skorzystam...
Ciasto jest okropne !!! przy zagniataniu było za suche !!!! Robię pełno ciast , co chwile i nigdy nie trafiłam na tak okropny przepis !!! Może złe proporcje ?
właśnie zrobiłam:) pyszne, ale trochę mało słodkie:) więc polecam wsypać kilka łyżek cukru wiecej:)
ciasto robione, spod niedobry, suchy i twardy :( napewno nie kruchy...
Ile ciasto powinno być w zamrażalniku ? :)
Prześlij komentarz