piątek, 16 września 2011

Murzynek z serem i brzoskwiniami



" Po ostatnich śliwkowych wypiekach naszła mnie ochota na murzynka, ale że w lodówce napotkałam ser, więc wymyśliłam sobie, że zrobię jeszcze dodatkową warstwę serową. Dorzuciłam też świeże brzoskwinie, żeby był taki fajny akcent owocowy. I takim to sposobem powstało naprawdę bardzo pyszne ciasto. Kakaowy spód, delikatna i wilgotna masa serowa, a do tego soczyste brzoskwinie. Pycha:) "


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Masa serowa:
  • 500 g sera mielonego
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 3 brzoskwinie

    Brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki.
    Przygotować ciasto: margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Postawić na małym ogniu i rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie łyżką wymieszać z ciastem. Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
    Przygotować masę serową: ser, jajka, cukier, budyń umieścić w misce i wszystko razem zmiksować. Wylać na ciemne ciasto i na wierzchu ułożyć cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 50 minut. 


    60 komentarze:

    Nemi pisze...

    Piękne, bardzo kuszące ciasto;) Zapisałam przepis:)

    Edyta pisze...

    wygląda pięknie, a przepis dodaje do tych do wykonanie w najbliższym czasie :)

    Patrycja Reszko pisze...

    Efekt jest zaskakująco miły dla oka! I dla podniebienia z pewnością też...

    slyvvia pisze...

    Cudowne ciasto. Uwielbiam czekoladowe, a z serem i brzoskwiniami musi smakować doskonale :D

    Ivka pisze...

    Pychotka, uwielbiam połączenie sernika z czekoladowym spodem.

    Amber pisze...

    Świetny pomysł .
    A ciasto jest takie kolorowe.
    Na pewno pyszne!

    Unknown pisze...

    Najlepsze wydanie sernika: kakaowy spód, masa serowa i owoce. Najbardziej w serniku lubię właśnie brzoskwinie. Twój sernik wygląda apetycznie i pięknie:-)

    zauberi pisze...

    super wygląda! :)

    degustatorka pisze...

    Pięknie się prezentuje i z pewnością smakuje rewelacyjnie. Świetny pomysł.

    Marianna Hall pisze...

    Śliczne kolory! Smak musi być równie udany ;)

    Eilan pisze...

    Uwielbiam murzynka! I kocham sernik, nawet nie pomyślałam, że można to połączyć :) Przepis zapisany, na pewno go wypróbuję :)

    Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

    takie ciasta to ja lubię! :)

    monami pisze...

    cudowne :)

    burczymiwbrzuchu pisze...

    Uwielbiam sernikobrownie, więc murzynek z serem, a do tego z brzoskwiniami na pewno mi zasmakuje :)

    Aciri pisze...

    Przepięknie wygląda! Bardzo lubię murzynko-serniki:)

    deserowo pisze...

    Pięknie wygląda! też chciałam dzisiaj zrobić murzynka, ale w wersji podstawowej ;) może dobrze, że zaczekałam, teraz może zrobię coś bogatszego! :)

    Tyna pisze...

    Musi być przepyszne:)

    Danuta pisze...

    Nie mogę się nadziwić, że te kawałki są tak prosto pokrojone (:

    Majana pisze...

    Piękny i apetyczny murzynek!:)

    Monika pisze...

    Świetne ciacho;) Połączenie kakaowego murzynka i delikatnej serowej masy budzi moją smakową wyobraznię;)

    martex.82 pisze...

    Ale śliczne ciacho,kolorystycznie i smakowo świetnie uzupełniające się warstwy, zapisuję :)

    kuchennefascynacje pisze...

    Kolejny genialny wypiek :) Obłędne !!! Przepis zapisany :)

    słodkosłona. pisze...

    wspaniały. ;)

    zapisuję.

    Domi Kowalczyk pisze...

    Uwielniam sernik z brzoskwiniami, ale nigdy nie łączyłam go z murzynkiem :)

    Anonimowy pisze...

    Witam!Strasznie mi Pani narobila apetytu na to ciacho :-) Mam pytanie rzędu czy zamiast twarogu może być serek z wiadereczka?? Bo akurat mam w lodowce... :-)

    mania179 pisze...

    Jakie piękne!!

    Kasia, Slodkie fantazje pisze...

    Takie połączenie jest faktycznie pycha... a dodatkowo wygląda obłędnie :)... częstuję się wirtualnym kawałeczkiem i zapraszam do siebie na małe co nieco z gruszkami :) pozdrawiam, Kasia

    andzia-35 pisze...

    ale zdjęcia piękne!!! A ciacho, wiadomo, jak to u Ciebie....bardzo apetyczne!

    aga pisze...

    Pieknie Wam dziekuje za takie mile slowa:-) i naprawde polecam takie smakowite polaczenie murzynka i sernika:-)

    Anonimowy - bedzie dobrze z takim serem, ja tutaj wlasnie uzylam sera mielonego z wiaderka. Mam nadzieje, ze bedzie smakowac:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    nat. pisze...

    swietne polaczenie kolorystyczne! Musi byc przepyszny :)

    Avelina pisze...

    Szukałam pomysłu na ciasto do jutrzejszej kawy i szkoda, że tu wcześniej nie zajrzałam, z przyjemnością zjadłabym kawałek.

    Veggie pisze...

    wspaniałe ciacho, wygląda baaardzo apetycznie :-)

    Anonimowy pisze...

    Mniam mniam pchaaaaa !!!!!!!

    Kasia pisze...

    Piękne jest to zdjęcie, nawet czuję zapach brzoskwiń i murzynka :D

    judik1119 pisze...

    Wygląda zachwycająco!:) Wiedziałam o istnieniu serniko-brownie ale o murzynko-serniku nie miałam pojęcia!:) Coś wspaniałego i pysznego:)

    Patrycja pisze...

    O rany, dostałam ślinotoku na sam widok... Ciacho wygląda genialnie, aż się boję zapytać jak smakowało, bo chyba już tego nie jestem sobie w stanie wyobrazić... :)

    Grażyna pisze...

    Ja ostatnio musiałam wykorzystać morele i zastanawiałam się co by tu ubiec. Szkoda, że nie wpadłam na pomysł upieczenia sernika bo narobiłaś mi ochoty Agnieszko :)

    Monica pisze...

    Jeśli smakuje jak wygląda, to kradnę całą blachę i uciekam :)))

    Pozdrawiam serdecznie!

    aga pisze...

    dziękuję:) i proszę częstujcie się, ale tylko wirtualnie, bo już nie ma po nim ani okruszka:)

    anytsujx pisze...

    Ciasto jest bajeczne, częstuję się wirtualnie ....

    Anonimowy pisze...

    ojej ale smak narobilo to zdjecie
    przepis napewno wyprubuje

    Emma pisze...

    czy świeże brzoskwinie można zastąpić tymi z puszki?
    i jakiego sera używasz? mielonego w domu czy z wiaderka? ja zwykle wybieram ten pierwszy, a jak z wiaderka, to president. myślisz, że będzie dobry? :)

    aga pisze...

    Emma - brzoskwinie, oczywiście mogą być z puszki, trzeba je tylko odsączyć, żeby nie było za dużo soku na nich.
    Ja używam zazwyczaj sera z wiaderka, więc myślę, że będzie dobry.
    Jak się zdecydujesz na pieczenie, to daj znać jak wyszedł:) Pozdrawiam :)

    Magdalena Imielińska pisze...

    własnie robie to ciasto, zamiast brzoskwiń dałam truskawki i kiwi, zobaczymy co wyjdzie:) jak na razie pachnie w całym domu a mąż już się czai koło piekarnika:))

    basia pisze...

    dolączam do grona entuzjastow tego ciasta, juz zapisuje przepis.

    aga pisze...

    klementynka - z truskawkami i kiwi to zapowiada się super efekt, zarówno smaczny jak i wizualny:)
    basia - serdecznie polecam:)

    Anonimowy pisze...

    Nie mogłam się powstrzymać juz wziełam sie za robote , jest prze apetyczny .Pozdrawiam

    aga pisze...

    Anonimowy - dziękuję i mam nadzieję, że będzie Ci smakował:)

    Anonimowy pisze...

    mam pytanie czy ten budyn ma byc zrobiony czy wsypac zawartosc torebki prosze o szybka odpowiedz bo chcialabym juz go zjesc

    aga pisze...

    Anonimowy - wsypujesz do sera proszek budyniowy.
    Pozdrawiam:)

    Anonimowy pisze...

    dziekuje za odpowiedz zrobilam ciasto wyszlo bardo dobre pozdrawiam

    aga pisze...

    Anonimowy - bardzo się cieszę, że murzynek posmakował:) Pozdrawiam:)

    Anonimowy pisze...

    Wyśmienite polecam:)

    Anonimowy pisze...

    zrobiłam na święta, ładnie wygląda, może tylko trochę za suchy ten murzynek, ale smaczne

    Anonimowy pisze...

    i żeby nie powstał taki jak widać zakalczyk , trzeba pie4c o wiele dłużej - dla niewprawionych- test suchego patyczka.Czas podany i to przy takiej temperaturze to nieporozumienie. Sprawdzone.

    Anonimowy pisze...

    no,niestety, ciasto trochę za gęste, a ser porażka. Należałoby raczej ubić pianę i połączyć z masą serową.Bez tego ser jest twardy, a powinien być lekki i puszysty.

    Anonimowy pisze...

    Murzynek fajny, bez zakalca, ale masa serowa jak dla mnie za bardzo zbita, brakowało jej lekkości i puszystości. Następnym razem dodam więcej cukru, bo trochę za mało słodkie.

    Unknown pisze...

    Można zamiast margaryny dać maslo

    Doanh Doanh pisze...




    hãng máy bay eva
    mua vé máy bay đi mỹ hãng eva
    dai ly korean air
    vé máy bay đi mỹ rẻ
    mua vé máy bay đi canada
    Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
    Ngẫu Hứng Du Lịch
    Tri Thuc Du Lich











    Anonimowy pisze...

    Bardzo pyszne ciasto, smakowało całej rodzinie. Piekłam jednak dłużej niż 50 min, ogólnie - ser bardzo puszysty a murzynek miękki. Pozdrawiam :)

    Prześlij komentarz